До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як TikTok перейшов від танцювальних відео до осмисленого активізму

Безліч людей у ​​віці 20—30 років, які в останні кілька місяців прилучилися до TikTok через карантинну нудьгу, могли виявити, що в цій соціальній мережі домінує покоління Z — застосунок надзвичайно популярний серед молодих і модних людей. І попри те, що в TikTok велика частина публікацій — це танцювальні й гумористичні відео, останнім часом на платформі спостерігається сплеск соціально орієнтованого контенту. Як Twitter або Instagram, застосунок став інструментом для активізму й майданчиком для побудови спільноти.

TikTok ТикТок

Одним з найяскравіших проявів соціальної усвідомленості в TikTok стала активна підтримка з боку платформи та її користувачів руху Black Lives Matter за останні кілька тижнів. Раптово танцювальні ролики витіснив більш значущий контент: вимога справедливості для Бреонни Тейлор та інших темношкірих американців, обмін інформацією про те, як стати добрим союзником у цій боротьбі, і виокремлення бізнесу, що належить темношкірим. У TikTok хештег #BlackLivesMatter вже має понад 12 мільярдів переглядів. Ванесса Паппас, генеральна менеджерка TikTok US, сказала CNN, що помітна зміна змісту застосунка просто відбиває те, що відбувається у світі, у якому ми живемо. "TikTok — це можливість для користувачів виразитися. Це вираження найчастіше має радісний характер, але наша спільнота переживає період особливо глибоких страждань і обурення, і велика частина контенту застосунка цього тижня ясно відбиває цей досвід", — сказала Паппас.

Реклама

Вплив TikTok виявився і в політичній сфері. Користувачі програми стверджують, що відіграли свою роль у низькій відвідуваності кампанії президента Трампа в Талсі, штат Оклахома. За даними New York Times, сотні користувачів TikTok — і фанатів K-pop, які торік також заглушали хештег #WhiteLivesMatter у Twitter — закликали одне одного подавати понад пів мільйона запитів на квитки на мітинг, що змусило організаторів думати, що всі 19 000 місць буде розпродано. Насправді ж з’явилося тільки приблизно 6 200 прихильників Трампа. Вся ця витівка — більше, ніж просто розіграш; це була успішна форма їхнього протесту.

Але TikTok не завжди був інклюзивним або усвідомленим. Минулого року, після того, як застосунок стикнувся з критикою за те, що приховував контент, створений квір, плюс-сайз або людьми з обмеженими можливостями, TikTok визнав, що його алгоритм міг відіграти роль у заглушенні охоплення творців, яких можна було б вважати "уразливими для кібербулінгу". Застосунок стверджує, що ці дискримінаційні політики більше не використовуються, хоча расистські відео й проблеми й далі його заповнюють.

Однак попри збереження певних вад застосунка, користувачі TikTok, схоже, усвідомлюють свою міць. Інші за межами всесвіту TikTok теж визнають це.

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.