До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як знайти друзів, якщо ви вже давно не дитина

Чому так складно і як знайти друзів дорослій людині? Це питання вивчила Емма Спектер.

Кадр із фільму "Світ примар", 2001. Photo: Everett Collection.

Приблизно за місяць і десять днів я прийму одне з найважливіших рішень у своєму дорослому житті (принаймні, поки що). Я переїжджаю в Остін, штат Техас. Це тривожний переїзд приблизно за 2000 миль від моєї родини і більшості друзів у Нью-Йорку. І серед інших питань у мене є два головних: "скільки має коштувати матрац?" і "чи будуть мене ненавидіти, як переселенку з Брукліна?", і дещо про дружбу — як доросла людина без партнера і дітей заводить друзів на новому місці?

Реклама

Звісно, великий переїзд — це не єдина обставина, яка змушує соціалізованого дорослого жадати нових друзів. Пандемія Covid-19 значно звузила наші соціальні зв'язки до найрідніших і найближчих. А разом з тим, як світ знову відкривається, цілком природно бажати знайти нових друзів — і не зовсім зрозуміло, з чого розпочати пошуки.

За словами докторки Міріам Кірмайер, клінічної психологині, яка досліджує дружбу, занепокоєння щодо пошуку нових друзів — досить часте явище, хоча деяка тривога також може бути пов'язана з помилковим уявленням про те, як насправді виникає міцна дружба. "Багато людей дійсно вірять, що дружба приходить сама по собі — будемо ми в новому місті чи на новому етапі життя — і потрібні люди, наче за помахом чарівної палички, з'являться в потрібний час. Як би чудово це не звучало, але для більшості людей це так не працює", — пояснює Кірмайер. "Моя найкраща порада — підходити до створення нових друзів усвідомлено; шукати можливості, досвід і заняття, де ви можете зустріти нових людей, з якими у вас є щось спільне. Моя друга порада — намагайтеся вибирати з розумом або, іншими словами, вибирайте можливості, які вам допоможуть взаємодіяти з людиною, тому що ми знаємо, що дружба часто залежить від якості спілкування і проведеного разом часу".

Прийнято вважати, що для знайомства з новими людьми слід вибирати популярні, але трохи незвичайні заняття: як-то групова пробіжка чи уроки плетіння. Але як щодо тих із нас, для кого вечір п'ятниці залежить від їстівної жуйки і нового сезону улюбленого серіалу? Не хочу здатися самітницею, але мій соціальний статус безумовно не полягає в "знайомстві з новими людьми під час підкорення вершини о 7-й ранку". Мої пошуки нових друзів багато в чому схожі на побачення, які я люблю і практикую з ентузіазмом, за винятком того, що я не знаю, яким буде результат. Чи прирівнюється поняття дружби до запрошення зустрітися? До посиденьок у барі по суботах? Чи потрібно бути хрещеними дітей одне одного? Як зрозуміти, що наша дружба відповідає соціальним засадам?

Для деяких людей соціальний успіх — як би вони його не визначали — може виникати з такого прозаїчного джерела, як соціальні мережі. 26-річна Міджал Тененбаум переїхала в Лос-Анджелес, маючи всього кілька дальніх знайомих. Вона написала повідомлення одному з них у Twitter, запросивши на бранч, і хоча цей план не вдався, в результаті новий друг запросив дівчину в Діснейленд. Сьогодні ці двоє — найкращі друзі, а Тененбаум радить людям, які опинилися в схожій ситуації (незалежно від того, перебуваєте ви в новому місті чи просто переживаєте почуття соціального застою): "Якщо ви відчуваєте хорошу енергію від знайомих і друзів у соціальних мережах, простягніть руку і дайте їм шанс! Навіть якщо ви трохи не впевнені в собі і погано їх знаєте, просто зробіть цей рішучий крок".

Дружба 27-річної Ханни Сміт почалася вдома, коли в 2019 році вона переїхала в Сан-Франциско, нікого там не знаючи. Сміт здала в суборенду три різні кімнати в квартирі, яку вона орендувала, і, зрештою, перетворила сусідку по кімнаті на одного зі своїх найкращих друзів. "Життеві ситуації, які ні до чого не зобов'язують, можуть бути чудовим способом для знайомства з новими людьми", — говорить Сміт, додаючи, що її стратегія може працювати трохи складніше через пандемію.

Волонтерство — схвалений Кірмайер спосіб пошуку друзів. Саме так 31-річна Кортні Густафсон зустріла двох своїх найкращих друзів. "Під час пандемії я натрапила на групу бездомних кішок, почала доглядати за ними, розповіла про них в Instagram, а потім двоє різних людей запропонували допомогу, — каже Густафсон. — Ми троє виявилися приблизно одного віку, і у нас багато спільного. Тепер ми команда з порятунку кішок і трійка найкращих друзів!"

Зрештою, немає чарівного способу передбачити успіх нової дружби. Ви можете приєднатися до волонтерської діяльності або кулінарного клубу, і нікого не зустріти, або познайомитися зі своїм майбутнім найкращим другом або подругою на випадковій вечірці, яку ви майже пропустили. Проте, варто замислитися, чи дає вам дружба те, чого ви від неї очікуєте. Якщо ні, тоді, можливо, вам усе-таки варто спробувати написати крутій на вигляд людині в соціальних мережах, здати кімнату доброзичливому знайомому або побудувати дружбу на взаємній любові до кішок — тому що, врешті-решт, без справжньої і міцної дружби чи ж з'явиться у вашому життя той, хто згодом буде жваво розповідати, якою зарозумілою і дратівливою людиною ви здалися йому в Інтернеті?

Текст: Emma Specter

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.