До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Івана Купала: історія свята та традиції наших предків

Це одне з найдавніших та найсамобутніших свят в Україні. Схожі свята, присвячені літу та літньому сонцевороту, відзначає більшість європейських народів. На нашій землі свято Івана Купала з давніх-давен символізувало зв’язок людини з природою і перехід до літнього циклу календарних дохристиянських свят. Надзвичайно колоритна, сповнена багатьма яскравими обрядами й купою легенд, ця дата досі зберігає магічну красу стародавніх ритуалів. Згадаймо історію цього самобутнього свята та пов’язані з ним народні традиції і прикмети.

Історія свята Івана Купала

Свято Івана Купала бере початок з дохристиянських, язичницьких часів. Перші писемні згадки про свято Купала в Україні трапляються у Волинському літописі (1262 рік).

Реклама
Кадр з фільму "Вечір напередодні Івана Купала"

За часів язичництва наші пращури великої уваги надавали богам, що уособлювали сили природи, зокрема своєму головному божеству й джерелу життя – Сонцю; свято Купала також було пов’язане з цим небесним світилом. Раніше Івана Купала святкувалося за старим календарем у ніч із 22 на 23 червня – найкоротшу ніч року. За новим, григоріанським, – свято припадає в ніч на 7 липня.

Ця дата досі вважається містичною: вона присвячена єднанню природних протилежностей: вогню і води, життя і смерті, чоловічого і жіночого початків. Вважається, що ніч на Івана Купала має чарівні властивості – і людина має злитися з природою та її стихіями, дякувати, просити врожаю та захисту від злих сил.

Обряди та звичаї на Івана Купала

Наші предки вірили, що в купальську ніч на землю виходять лісовики, відьми та злі духи, а захиститися від них допомагають вода й вогонь. Із цим і пов’язана традиція палити багаття – як захист від нечистої сили та символ світла, сонця. У давні часи біля купальського вогню збиралося все село. Молодь влаштовувала хороводи й танцювала. У центр багаття встановлювали колесо на жердині як символ сонця. Вважалося, що купальське багаття очищує. Якщо в цю ніч перестрибнути через вогнище, то душа очиститься, і людина стане здоровішою, позбудеться всіх негараздів, негативу та хвороб. Для пар важливо знати, що не можна стрибати через купальське вогнище будь з ким, а лише із судженим.

Кадр з фільму "Вечір напередодні Івана Купала"

Через багаття стрибали закохані пари, тримаючись за руки. Якщо стрибок успішний – любов буде дуже міцною. У купальське багаття також кидали сорочку хворої людини, щоб вилікувати її від хвороби.

Чимало обрядів на Івана Купала пов’язані з водою. Цього дня купалися в річках і озерах, вмивалися росою і ходили босоніж по траві, обливали одне одного й ходили до лазні. Окрім магічної сили, такі обряди зміцнюють імунітет і корисні для організму. Чудодійною на Івана Купала вважалася навіть роса. Мовляв, досить умитися нею, щоб продовжити свою молодість.

Купальські ворожіння

У чарівну ніч із 6 на 7 липня заведено ворожити, стрибати через вогнище й виконувати обряди, що допоможуть знайти щастя та передбачити майбутнє. Магічна купальська ніч сповнена цікавих ворожінь, тож згадаємо найпоширеніші.

Кадр з фільму "Вечір напередодні Івана Купала"


Ворожіння на багатті: у ніч на Івана Купала молодь розводить святкове ритуальне багаття, а потім стрибає через нього. Якщо вдалося не торкнутися вогню, то дівчат очікує швидке заміжжя, а хлопців – удача.

Ворожіння на вінку: незаміжні дівчата збирають польові квіти та плетуть з них вінки. Ввечері треба загадати бажання й пустити вінок плисти по річці або озеру. Якщо попливе за течією, бажання здійсниться, а якщо потоне чи до берега пристане – треба чекати наступного свята. А ще вважали, що дівчина, вінок якої випередив інші й відплив якнайдалі, – першою вийде заміж.

12 трав: при заході сонця дівчата збирають трави й кладуть їх під подушку, не дивлячись. Вранці трави слід розглянути. Якщо знайдеться 12 і більше різних трав – чекати весілля.

Ворожіння за колами на воді: перед сном набрати в миску води, загадати бажання, пошепки проговорити його і кинути у воду невеликий камінчик. Потім порахувати кола на воді. Якщо їхня кількість парна – бажання здійсниться, якщо непарна – то ні.

Прикмети на свято: на Купала уважно спостерігають за погодою – вона може багато про що розповісти:

  • Злива обіцяє тривалу посуху. А потрапити під зливу для людини означає удачу в грошах.
  • Дощ у цей день означає, що пшениця погано вродить.
  • Погода сонячна й безхмарна – буде рясний врожай фруктів.
  • Грім з блискавкою – горіхи не вродять.
  • Веселка на Купала віщує велику удачу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.