До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія одного фото: Єлизавета II та найбільша писанка у світі

Писанка — символ українського Великодня, але не всі знають, що найбільша в світі писанка сьогодні розташована у канадському місті Веґревіль. Її автором став син емігрантів з Буковини Павло Цимбалюк, який створив цей проєкт у 1975 році на честь сторіччя Канадської королівської кінної поліції. Цю подію якраз і відвідала королева Єлизавета II, а її фото на фоні історичної писанки сьогодні можна знайти в архівах.

Реклама

Висота монумента у Веґревілі — понад 20 метрів, але захоплює канадська писанка не тільки розмірами, а й технологічними новаціями — 9-метрове яйце обертається на штоку, вказуючи напрямок вiтру, а у концепції та плануванні писанки було використано 9 "новаторств" у галузі математики, техніки та архітектури того часу.

Писанку розташували у Веґревілі не випадково — місто розташоване у центральній частині канадської провінції Альберта, де близько 40% населення має українське коріння. Починаючи з 1973 року тут щорічно на початку липня відбувається фестиваль "Писанка", що представляє українську народну культуру. Малюнок на найбільшій писанці у світі ілюструє зразу п'ять важливих символів: золоті зірки на полюсах символізують життя і добробут; трикутні зірки — Трійцю та відданість вірі предків; дві сріблясті смуги — символ вічності. Ще один важливий факт — у 2019 році писанку з Веґревіля розтиражував Королівський монетний двір Канади, прикрасивши нею канадську 20-доларову срібну монету.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.