До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія одного фото: "Підняття прапора над Іодзімою"

Ця фотографія Джо Розенталя, на якій військові підіймають американський прапор над японським островом Іодзіма (сьогодні відомий як Іото), ймовірно, є одним з найзнаковіших та найпопулярніших зображень часів Другої світової війни.

Джо Розенталь зі своїм фото Джо Розенталь зі своїм фото "Підняття прапора на Іодзімою", 1 липня 2000 року

На початку 1945 року військове командування США намагалося встановити контроль над островом Іодзіма напередодні запланованої повітряної кампанії проти японських островів. Іодзіма, невеликий вулканічний острів у Тихому океані приблизно за 1250 км на південний схід від Токіо, мав стати базою для американських винищувачів і місцем для аварійного приземлення бомбардувальників. 19 лютого 1945 року, після трьох днів важких морських і повітряних бомбардувань, перша частина морських піхотинців США увірвалася на береги Іодзіми.

Реклама

23 лютого 1945 року, під час кривавої битви за острів, американські піхотинці зайняли гребінь гори Сурібаті, найвищої вершини Іодзіми та найважливішої стратегічної позиції, і підняли перший прапор США. Їх супроводжував фотограф Луї Лоурі, який задокументував цю подію. За кілька годин інші морські піхотинці піднялися на вершину з більшим прапором. Джо Розенталь, фотограф Associated Press, зафіксував підняття вже другого стяга. Так і була зроблена культова фотографія "Підняття прапора над Іодзімою".

"Підняття прапора над Іодзімою" — єдина світлина, що здобула Пулітцерівську премію в рік публікації — і всього за два місяці після знімання. Згодом це фото використали для будівництва присвяченого морським піхотинцям військового меморіалу в Арлінгтоні, штат Вірджинія, у 1954 році.

Того дня Розенталь зробив три світлини на вершині Сурібаті. Перша, на якій зображено шістьох морських піхотинців, що підіймають прапор, стала найбільш відтворюваною фотографією в історії та принесла йому Пулітцерівську премію. Супровідні відеозаписи засвідчують, що фото не було постановчим. Друга світлина була схожа на перший знаменитий кадр, але вийшла менш разючою, а третя закарбувала на груповому знімку 18 морських піхотинців, що усміхалися й махали руками на камеру. Багатьох з тих військових на фото, серед яких і троє морських піхотинців, зображених на прославленому знімку Розенталя, було вбито до завершення битви за Іодзіму наприкінці березня.

До 3 березня війська США контролювали всі три аеродроми на острові, а 26 березня були знищені останні японські захисники на Іодзімі. Лише 200 з 22 000 японських військових було взято в полон живими. Понад 6 000 американців загинули під час цієї кампанії, близько 17 000 зазнали поранення.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.