До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Крамниця скарбів: який вигляд має студія бренду Jardin Exotique

Дизайнерка Ліда Арфуш — завзята колекціонерка антикваріату. Тому студія її бренду Jardin Exotique як крамниця скарбів: тут і настінний буддійський живопис, і текстиль з дореволюційною вишивкою, і колекція вінтажних кімоно. Vogue.ua зазирнув до студії й розглянув деталі.

Ліда Арфуш у шовковому кімоно Jardin Exotique

"Збирати колекцію антикваріату я почала у 2000-х, ця моя любов з’явилася завдяки Сінному ринку, — розповідає Ліда Арфуш. — Щовихідного проводила там — глечики, скатертини, меблі — я скуповувала майже все. Потім, коли вперше потрапила на блошиний ринок Marche aux Puces у Парижі — купила килим і, здається, шахи, не пам’ятаю, як забрала, але точно зрозуміла, що любов до вінтажу в мене назавжди, вона в мене в крові". Докладніше про колекцію антикваріату Ліди й Валіда Арфушів можна прочитати в нашому великому інтерв’ю.

Реклама
Вінтажне дерев’яне дзеркало з різьбленням і керамічний таджин з Марокко

У 2018 році Ліда заснувала бренд Jardin Exotique. Перша колекція була натхнена Сходом, друга, у 2019-му році, — Україною, а саме святом Купала. Код бренду криється в делікатному поєднанні сучасного силуету з історичними принтами й фасонами. Цю ідею віддзеркалює й студія бренду, яку з любов’ю оформила дизайнерка. Найдавніша річ у студії — дореволюційна вишиванка. Арфуш купила її в Києві на суботньому зльоті антикварників у Міжнародному виставковому центрі на Лівобережній. Вона молочно-білого кольору з елементами мережива ришельє на рукавах, зроблена з конопляної тканини. "Ця тканина дуже приємна, з холодливим ефектом, набагато м’якша за льон. Зберігаю її в студії на манекені як артефакт".

Колекція індійських тканин, привезених з острова Балі

Ну а найцінніше в студії — це настінний живопис. На одній зі стін написана Зелена Тара — жіноче втілення Будди, богиня дії й активності, вона захищає й допомагає дуже швидко кожному, хто її просить про це. "Її права нога торкається квітки лотоса, це символізує її готовність миттєво прийти на допомогу. Ліва нога зігнута — і перебуває в стані спокою. Права рука складена біля коліна в жесті подання, а ліва біля грудей — у жесті захисту. Цю роботу кілька місяців малювала художниця Ксенія Флоріна, яка пройшла ініціацію в майстрів у Непалі й отримала дозвіл робити малюнки божеств", — зізнається Арфуш.

Настінний живопис — "Зелена Тара". Керамічний куманець Nadiia x Masha Reva. Керамічні банки, розмальовані трипільськими символами, — частина проєкту Ліди Арфуш "Пластикова спадщина", що перебуває на етапі розроблення

Інтер’єр студії — знахідки й імпровізація Ліди, яка привозить скарби з різних куточків планети. "Коли я купую картини, килими, меблі, точно не знаю, де це розміститься, і тільки після, коли бачу простір, інтуїтивно відчуваю, де річ на своєму місці. У студії є меблі, які ми виробляємо під брендом Jardin Exotique — це, наприклад, диван з оббивкою нашого знакового принту "Коханці". Є тканий килим художниці Оксани Левчені з покемонами, колекція вінтажних кімоно, багато меблів, привезених з острова Балі. Все, як і наш бренд, являє собою мікс автентичності із сучасністю".

Рушник "З новим роком, Васю", що репрезентує стиль українського наїву і сільського стьобу, куплений на зльоті антикварників у Києві

Пандемія і карантин внесли свої корективи. У принципі можна було б поповнювати колекцію, сидячи на сайтах антикваріату, але дизайнерка вирішила цього не робити. "Під час карантину я навмисне нічого не купувала, навпаки, вирішила знайти місце, де зможу все, що нагромадила, продавати — у мене велика колекція антикварних предметів з Марокко, Індонезії, Франції, Італії, України — все може знайти нових господарів, стати в пригоді дизайнерам інтер’єру".

Дерев’яна різьблена, розписана шафа — знайдена в містечку Убуд на острові Балі

Основа Jardin Exotique — інтерпретація культур різних народів світу. Є в студії два особливо рідкісні артефакти українського походження — малюнки художника Жоржа Вахевича, він народився в Одесі, а закінчив кар’єру й життя в Парижі. Його роботи Ліда знайшла на антикварному ринку в Больє-сюр-Мер, містечку на Лазурному узбережжі. Він малював і створював костюми для багатьох європейських опер, на малюнках у студії Jardin Exotique — костюми для оперети "Королева чардашу" Імре Кальмана, постанови для паризької опери Гарньє.

Роботи, які куплено на антикварному ринку в Ніцці, — малюнок, колекція ключів, світлина

У студії багато не тільки живопису, а й книг, одна з Лідиних найулюбленіших називається Jardin ("Сад"). "Я купила її на виставці в паризькому Гран-Пале у 2017 році, відразу після того, як придумала свій бренд і назву Jardin Exotique, — згадує дизайнерка. — Ця книга розширила моє сприйняття саду — садом може бути все що завгодно: і величезний парк Версаля, і навіть просто вирощений вдома помідор з базиліком — це теж сад".

<b>студия Jardin Exotique</b>
Студия Jardin Exotique Лиды Арфуш фото

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.