Індичка в журавлинному соусі на честь Дня Подяки
У листопаді в Канаді та США відзначають День Подяки. Цей день знаменує початок сезону зимових свят, тому його відзначають із особливим трепетом. Зіркою святкового столу традиційно cтає індичка, яку господині й господарі вечора запікають на знак вияву турботи й любові до рідних і близьких. Рецептом пряної індички у журавлинному соусі з vogue.ua поділився Юрій Ковриженко, український шеф-кухар, амбасадор української кухні у світі, член найпрестижнішого кулінарного ордену у світі Disciples Escoffier International.
Складові
Для птиці:
1 тушка індички (до 5 кг);
150 г вина (марсала, мадера або херес);
Розмарин (кілька гілочок);
Чебрець (кілька гілочок);
100 г вершкового масла;
2 зубчики часнику;
Сіль і перець за смаком.
Для фаршу:
500 г каштанів;
500 г цибулі;
1 зубчик часнику;
200 г родзинок;
200 г кураги;
70-100 г мигдальних пластівців;
30 г петрушки;
100 г бекону;
100 г сухарів;
Для журавлинного соусу:
300 г журавлини;
3 гілочки чебрецю;
1 зубчик часнику;
Мед за смаком;
1 ч.л. розового перцю;
2 палочки кориці;
Цедра апельсина до смаку.
Приготування:
- Розмарин і чебрець розітріть у руках і додайте у вино. Зачекайте трохи, щоб усі складові між собою "перезнайомилися", а трави віддали свій аромат вину.
- Потім ретельно натріть цим маринадом і сіллю індичку — усередині й зовні. Візьміть шприц, наповніть його маринадом і наколіть ним ніжки і грудку індички. Залиште індичку маринуватися на кілька годин, а краще на ніч.
- Коли індичка промаринується, можна продовжувати приготування страви. Для цього заздалегідь дістаньте з холодильника вершкове масло, щоб воно стало м'яким. До масла натріть часник, додайте чорний перець, трохи солі. Перемішайте до однорідної консистенції і натріть отриманою сумішшю індичку під шкіркою та зовні.
- Тепер приготуйте начинку. Наріжте курагу і подрібніть петрушку. Бекон обсмажте на пательні, додайте до нього курагу, цибулю, часник і каштани. Обсмажуйте ще упродовж 10 хвилин. Потім додайте подрібнені сухарі і добре перемішайте. Готовим фаршем наповніть індичку і поставте її запікатися в духовку.
- Час приготування залежить від ваги птахів: 1 кг = 40 хвилин. Тушка вагою близько 5 кг запікатиметься 3-4 години. Спочатку слід запікати індичку у рукаві або двох шарах фольги при 150°C. Коли вона буде майже готова, дістаньте її з рукава, залиште в духовці підрум'янитися до скоринки при 200°C.
- Для соусу перетріть журавлину вручну або за допомогою блендера. До подрібнених ягід додайте натертий зубчик часнику, чебрець, палички кориці, цедру апельсина і рожевий перець. Проваріть. За смаком додайте мед — якщо любите солодші соуси. Готовий соус остудіть і подавайте до індички.