До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хрін редьки: апетит і мода на коренеплоди

Знамениті шеф-повари, які відзначені зірками Мішлен чи потрапили в рейтинг The World's 50 Best Restaurants, садять городи на задніх подвір’ях своїх ресторанів і збивають ноги до крові в пошуках трав, коренів і мохів в найближчих лісах. Їхні зусилля не даремні: світова гастро-мода повільно, але все ж змінює фокус і звертає увагу на найбільш неочікувані продукти, серед яких – коренеплоди.

@catherine_arnold_nutrition

Морква, буряк, пастернак, фенхель, батат, топінамбур, селера, ріпа, редиска – всі ці корінці з ні на що не схожим, але все ж трохи нав’язливим "підземним" смаком вже декілька років достойно виконують свої партії в меню знаменитих ресторанів світу. Інтерес шефів до коріння цілком зрозумілий: у гонитві за дивовижним смаком доводиться у всіх розуміннях "рити землю". Але чому ж гості повинні їх куштувати?

Реклама
@gerock

Виявляється, є сенс: коренеплоди мають низьку калорійність і при цьому неабиякий коктейль з вітамінів та мікроелементів. Кожен із них – своєрідний харчовий чемпіон. Наприклад, ріпа за складом вітаміну С залишає далеко позаду навіть лимони і апельсини. Не відстає від неї і корінь петрушки. Топінамбур або земляна груша – лідер серед овочів за вмістом калію. Морква багата на вітамін А і є найкращим овочем для профілактики захворювань очей.

@plumplum

Буряк завдяки переконливій дозі вітамінів та мікроелементів не дарма вважається сильним антиоксидантом і детокс-продуктом. Список переваг редиски теж вражає: вона корисна для печінки та шлунку, нирок і сечового міхура, легень, серцево-судинної та імунної систем. Фенхель є ледь не ліками для шлунку і травної системи загалом, а селера – справжньою імунною бомбою.

@littletongnyc

Вживати коренеплоди можна як завгодно: в сирому стані, відварені, запечені, тушені, томлені і навіть трохи просмажені вони все одно зберігають корисні властивості. Вони смачні у салатах, у якості гарніру до м’ясних страв, чудово "звучать" в супах (особливо, в супах-пюре), впораються з роллю чипсів, ароматно розкриваються в рагу і надають пікантності будь-якому пирогу.

Фенхель під пармезаном

Інгредієнти:
2 цибулини фенхелю
2 ст.л. оливкової олії
50 г тертого пармезану
сіль, перець

Приготування:

  1. Нарізати фенхель тонкими скибками і викласти на змазане оливкою олією деко. Зверху бризнути оливковою олією. Посолити і поперчити.
  2. Запікати до готовності (30-40 хв.) за температури 180 °C. Потім посипати фенхель пармезаном і запікати ще 3-4 хв.
Фенхель під пармезаном (sprinklesandsprouts.com)
Глазурована морква з сезамом

Інгредієнти:
5-6 морквин
1 ст. л. оливкової олії
1 ст. л. меду
2 ч. л. підсмаженого сезаму
сіль, перець

Приготувння:

  1. Почистити і нарізати моркву вздовж. Розігріти в сотейнику оливкову олію і додати моркву. Посолити і поперчити. Готувати, помішуючи, 5-7 хв. на середньому вогні.
  2. Додати мед і сезам, перемішати і готувати ще 2-3 хв.
@thetoastykitchen
Запечений буряк з розмарином

Інгредієнти:
3-4 буряки
2-3 зубчики часнику
2 гілочки розмарину
3 ст. л. оливкової олії
1 ст. л. винного оцту
сіль, перець

Приготування:

  1. Буряк почистити і нарізати невеликими шматками. Викласти на деко і запікати до готовності: 30-40 хв. в духовці, розігрітій до 200°C.
  2. Приготувати маринад: змішати в блендері олію, оцет, розмарин і часник. Замаринувати готовий буряк, посолити, поперчити і дати настоятись не менше 2-х годин.
Запечений буряк з розмарином @fannythefoodie

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.