До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Блакитне небо і чисте повітря: ненавмисні наслідки COVID-19

У березні, на 48-й день суворого карантину, впровадженого в рамках боротьби з коронавірусом в китайському місті Ухань, жінка на ім'я Ребекка Аренделл Френкс, що живе в епіцентрі спалаху, почала помічати дивні зміни за вікном своєї квартири. Без активного дорожнього руху та інших індустріальних забруднень вона побачила, що "весна в Ухані абсолютно приголомшлива". Так вона написала у своєму Facebook.

Гори Сан-Гейбріел, які видно з центру Лос-Анджелеса, 14 квітня 2020 року

Тоді як економіки в усьому світі зупиняються, і мільйони людей перебувають на карантині, залишаючись вдома, намагаючись "згладити криву" COVID-19, багато людей спостерігають аналогічні ненавмисні наслідки: більш чисте повітря і вода в деяких найбільш забруднених містах на Землі.

Реклама

За даними супутникових досліджень NASA, в Китаї рівень діоксиду азоту, забруднювача повітря, що утворюється при спалюванні викопного палива, такого як газ, в січні знизився на цілих 30%. Через мінімальну кількість автомобілів на дорозі горезвісний смог Лос-Анджелеса розсіявся, поступившись місцем чистому блакитному небу, і, згідно з даними Агентства з охорони навколишнього середовища США за березень, покращилася і сама якість повітря, вперше майже за 40 років. Викиди чадного газу в Нью-Йорку скоротилися на 50%; знамениті венеціанські канали виблискують блакиттю; в Делі, де люди носили маски задовго до коронавірусу, щоб захистити себе від густих промислових парів і автомобільних вихлопів, тепер можна побачити на небі зірки. У торговельно активному Найробі раптово почала виднітися гора Кенія, що розташована в 150 км від міста – видовище настільки сюрреалістичне, що в нього складно повірити.

Для експертів в області екології те, що відбувається – це проблиск на більш чистий, більш здоровий світ, який міг би існувати, але без смертельної пандемії та краху економіки. Незважаючи на те, що такі екологічні перемоги, як зникнення смогу в Лос-Анджелесі та Делі й поліпшення якості повітря в Китаї вселяють надії, забруднення навколишнього середовища впало не так сильно, як вважається. Про це говорить доктор наук Лі Стоукс, експерт з кліматичної політики і доцент Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі. Вона говорить про прогнози згідно до яких викиди вуглецю можуть скоротитися на 4% в 2020 році – історичне зниження показників за один рік, але воно навряд чи варто збитку, що спричинила пандемія.

Канали Венеції, 16 квітня 2020 року

"Кліматична політика цілком може бути набагато дешевшою і не такою руйнівною, – сказала Стоукс. – Якби в тому ж Лос-Анджелесі їздили електромобілі й електроавтобуси, то повітря було б чистим щодня".

Тимчасове пом'якшення глобального забруднення навколишнього середовища в умовах пандемії є одночасно проблиском надії та принизливим нагадуванням про загрозу зміни клімату, яка загрожує руйнівними наслідками. Деякі з них нас вже застали: від глобального потепління і забруднення навколишнього середовища до катастрофічних лісових пожеж, ураганів і спеки.

Риболовля в Ухані, 19 квітня 2020 року

Зв'язок між коронавірусною кризою і зміною клімату став ще більш зрозумілий з виходом дослідження, проведеного в медичній школі Гарвардського університету імені Тана Чана Такемі. Воно показало, що люди з COVID-19, що живуть в деяких частинах США з високим рівнем забруднення повітря, з більшою ймовірністю вмирають від цієї хвороби, ніж люди, що живуть у менш забруднених районах. Як зазначає директор з політики в New Consensus Ріана Ганн-Райт, афроамериканці найчастіше живуть в громадах, що піддаються впливу токсичних парів (в зв'язку з історією расової сегрегації), що призводить до таких наслідків, як серцеві захворювання, астма, діабет і рак, які роблять їх більш уразливими до коронавірус. Також попередні дослідження вже показали, що афроамериканці помирають від COVID з непропорційно високими показниками.

"Звичайно, ми всі помремо. Але зі зміною клімату деякі з нас помруть першими, – сказала вчена, – і це виглядає так само, як люди, що вмирають від COVID".

Спостереження більш чистого неба та чистої води в умовах пандемії може бути швидкоплинним, адже в Китаї, коли обмеження карантину ослабли, викиди, як і очікувалося, повернулися. Але є надія, що люди вийдуть з пандемії коронавірусу з новою метою – зберегти планету і навколишнє середовище.

За матеріалами: vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.