До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Це геноцид: країни починають визнавати злочини росії проти українського народу

28 квітня Парламент Канади одноголосно визнав дії Росії в Україні геноцидом. Законодавці дійшли висновку, що є вичерпні, ясні та вагомі докази систематичних масштабних військових злочинів проти людяності, скоєних російськими військами. Парламенти Естонії Рійгікогу та Латвії Сейм одностайно визнали злочини росії проти українського народу геноцидом.

Латвійський Сейм одноголосно ухвалив заяву про агресію російської федерації та воєнні злочини в Україні, де визнав, що Росія здійснює геноцид проти українського народу. Парламентарі підтримали ініціативу демократичних держав об’єднати зусилля у зборі та розслідуванні доказів військових злочинів, скоєних росією на всій території України. "Ми не маємо забувати про головний нинішній пріоритет – захистити населення України від подальших злочинів проти людяності та допомогти Україні звільнити її землю від окупантів", – сказав Річард Коль, голова Комітету закордонних справ Сейму після заяви.

Реклама

Заява Сейму ґрунтується на свідченнях і доказах масових жорстоких злочинів, скоєних російською армією, включно з убивствами, катуваннями, сексуальними знущаннями та наругою над українськими цивільними, зокрема жінками та дітьми, у Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших містах. "Як член ООН, Ради Європи, Європейського Союзу та НАТО, що захищає демократичні цінності, Латвія не може змиритися з діями Російської Федерації щодо проведення масового знищення народу України", – зазначили в заяві.

"Визнання дій росії геноцидом проти українського народу важливе для пам’яті про десятки тисяч жертв, для тих, кого катували й ґвалтували, чиї будинки зруйновано, а також тих, кого змушують ховатися сьогодні в Маріуполі. Така кваліфікація злочину веде до незворотного судового розгляду. Від виконавців до володимира путіна", – зазначила у зверненні до Рійгікогу народна депутатка України, голова української парламентської делегації Олена Шуляк.

Рійгікогу визнав діяльність російських збройних сил і військово-політичного керівництва геноцидом проти українського народу та закликав до цього парламенти інших країн і міжнародні організації. Рійгікогу також закликав підтримати розслідування російських злочинів і переслідування винних, а з цією метою – створити міжнародний суд у співпраці з державами.

Обидві країни закликали світову спільноту всіляко допомагати Україні в боротьбі з окупантом – насамперед, зброєю, – та відмовитися від російських енергоресурсів.

23 березня 2022 року Сейм Польщі ухвалив резолюцію про вчинення росією військових злочинів, злочинів проти людства та порушення прав людини на території України. Відповідно до резолюції Польща засудила акти геноциду й інші порушення міжнародного права, вчинені російськими військами на території України. У постанові зазначено, що ці злочини скоєні "за наказом головнокомандувача президента володимира путіна".

Нагадаємо, 14 квітня Верховна Рада України ухвалила заяву "Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні". Парламент України закликав світ визнати дії росії геноцидом українського народу. У зверненні до депутатів України представник Сенату Республіки Польща Томас Гродзький зазначив: "Мирних жителів убивають тільки тому, що вони українці. Якщо це не геноцид, то що є геноцидом?"

Відповідно до заяви Верховної Ради України, до геноциду прирівняно такі дії:

  • масові звірства, вчинені російськими військами на тимчасово окупованих територіях
  • випадки умисного вбивства мирного населення
  • примусове переміщення українських дітей до росії
  • створення умов життя, що спричиняють страждання
  • завдання фізичної та моральної шкоди населенню.

Тим часом Франція не вважає правильним застосування терміна "геноцид" до злочинів російських окупантів в Україні (про що заявив держсекретар МЗС країни Клеман Бон).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.