До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

4 нові українські YouTube-канали про мову та культуру, від яких ви будете в захваті

Що таке суржик? З якими репресіями стикалася українська мова впродовж століть? Пам’ятник Пушкіну — зносити чи ні? Ми зібрали найцікавіші нові українські YouTube-канали, які порушують ці та інші актуальні питання у власних відео.

Ідея Олександрівна

Ідея Олександрівна — студентка Києво-Могилянської академії, філологиня й відеоблогерка, канал якої про українську мову став справжнім вибухом в українському інфопросторі. Ідея Олександрівна розповідає про те, на чому знається — про мову, адже дівчина філологиня в четвертому поколінні. Справжній резонанс викликала її серія відео, присвячена українським діалектам: гуцульському, середньонаддніпрянському, бойківському та іншим. Про серйозні речі Ідея Олександрівна (справжнє ім’я Анна-Марія) розповідає з гумором, легко і просто. Особливо радимо переглянути відео "Українські гаївки: хто такий Шум і звідки він узявся?", присвячене розбору пісні "Шум" гурту Go_A, з якою вони їздили на "Євробачення".

Реклама
UKRAINIANS

Зовсім новий блог, що постав як реакція на повномасштабне вторгнення росії в Україну та вимушений переїзд багатьох українців до Європи. Його авторка — акторка та ведуча Ніка Константинова — знімає відео про життя українців за кордоном, де не лише чесно показує всі підводні камені, а й акцентує на тому, що біженство українців унікальне, адже ці люди за кордоном не відсиджуються, а працюють, волонтерять і навчаються. Особливо цікавими ці відео будуть для тих, хто, як і героїні цього блогу, тимчасово виїхав з України й намагається влаштувати життя: знайти школу для дітей, роботу для себе й далі жити та бути активним.

"Твоя підпільна гуманітарка"

Один з найцікавіших науково-популярних YouTube-каналів в українському інфопросторі, що його заснував письменник і перекладач Остап Українець. Канал з іронічною назвою "Підпільна гуманітарка" — найяскравіший приклад того, що гуманітарні теми цікаві не тільки, скажімо, філологам чи журналістам, та є набагато ширшими, ніж ми можемо уявити на перший погляд. Чому українська мова не є наймилозвучнішою у світі, звідки в нашій мові взялася лайка, чи треба зносити пам’ятник Пушкіну — це тільки кілька з цікавих тем, які зачіпає у своїх відео Остап Українець. Як бонус — класні філологічні поради: як перейти на українську, або в чому полягає різниця між словами "любимо" та "кохаємо".

Влад Сторітелер

Якщо ви любите літературу й маєте намір написати власний художній твір, то канал "Влад Сторітелер" — це те, що вам треба. Як вигадати цікавих персонажів, як побудувати сюжет роману, оповідання, а ще як не треба писати, з чого не можна починати власного тексту — про це все розповідає його автор. Останні місяці Влад дає поради з огляду на поточну ситуацію: наприклад, як писати та не писати художні твори про війну, якими є найпоширеніші штампи в текстах чи фільмах про війну. Окрім цього, автор робить огляд найцікавіших серіалів, фільмів і книг — тож можна використовувати як практичні поради, що переглянути чи почитати.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.