До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як продовжити життя дорогим речам: поради щодо догляду за гардеробом

Усвідомлене споживання — вже давно не просто модний тренд, а норма життя для сучасної людини. Дизайнери створюють одяг з перероблених тканин, великі модні доми відстежують якість використовуваної сировини, а знаменитості — від герцогині Кейт Міддлтон до королеви Летиції — закликають нас купувати менше речей, надихаючи своїм прикладом і виходячи на червоні доріжки в одних і тих самих убраннях. Поряд з цим і ми стали уважніше ставитися до свого гардероба й шукати способи, як продовжити життя якісному одягу й правильно за ним доглядати. Як це зробити, розповідаємо разом з брендом швейцарської техніки V-ZUG і стилісткою Ліною Христофоровою.

Як базовий гардероб допомагає дбати про планету

"Мій гардероб складається здебільшого з базових речей, тому немає потреби щосезону їх оновлювати", — розповідає стилістка Ліна Христофорова. Від сезону до сезону "переїжджають" кашемірові светри; не втрачають актуальності класичні штани, шовкові блузи. Якщо казати про класичні штани, то я вибираю Celine, якщо про щось ошатне — то шовковий костюм і штани Acne Studios, светри — Arch8, жакети — українських брендів Katerina Kvit і Katimo. Взуття також роками можу носити. Ботильйони Celine, чоботи Isabel Marant, лодочки YSL. Загалом я з тих, хто носить речі роками, — і такі ж поради даю своїм клієнтам".

Реклама
Герцогиня Кейт у 2012-му та 2020-му

Ліна зауважує, що достатньо мати в базовому гардеробі 10—15 позицій, тоді він не потребує частого оновлення й може слугувати роками, а це означає, що в такий спосіб можна мінімізувати шкоду, що завдається планеті (нагадаємо: для виробництва тканин використовується понад 90 мільярдів кубометрів води щороку, а це неабияк скорочує ресурси планети). Ліна Христофорова, допомагаючи клієнтам формувати гардероб, завжди рекомендує звертати увагу на етикетку й склад тканини. "На мій погляд, річ має слугувати людині, а не навпаки. Носити й переживати про те, що річ може зіпсуватися від найменшого подуву вітру, — це максимальна несвобода, а всі ми сьогодні прагнемо свободи, легкості й комфортного життя".

Королева Летиція в сукні Zara
Як правильно прати речі

На жаль, не всі тканини переживуть догляд у хімчистці, навіть найпрофесійнішій. Ліна Христофорова каже, що частіше пере речі самостійно вдома: ручне прання, або прання за 30 °C для делікатних тканин. "Хімчисткам не завжди довіряю: якось віддала туди білу шовкову блузку, а забрала її сірою... Наступного разу віднесла в хімчистку плісовану спідницю, а забрала її розпрасованою..."

Принцеса Беатріс в атласних туфлях Valentino, які вона носить з 2011 року

Розповідь Ліни — типова ситуація, з якою стикався кожен, хто має в гардеробі дизайнерські речі або речі з тонких тканин. У цьому разі кожен похід до хімчистки — лотерея, тож іноді надійніше випрати улюблену шовкову сукню сліп-дрес вручну, щоб не турбуватися, чи не зіпсують її в хімчистці. Якщо у вашому гардеробі багато речей, які потребують делікатного прання, то радимо звернути увагу на пральну машину AdoraWash V6000. Вся техніка V-ZUG виробляється у швейцарському місті Цуг, а головний принцип компанії — відповідальне ставлення до навкілля й прагнення до прогресу. На сайті компанії можемо прочитати щорічний звіт про сталий розвиток і дізнатися, які принципи сповідує бренд — до речі, з 2020 року виробництво V-ZUG має нульовий вуглецевий слід. У пральній машині є парогенератор, що допомагає доглядати за складними речами, які можна прати, але не можна сушити в спеціальній сушильній машині. Він подає пару в робочу камеру й допомагає розпрасувати речі. "Функціонал цієї пральної машини дає змогу делікатно випрати річ, обробити парою, а потім просто повісити на плечики у вологому вигляді — і за кілька годин отримати чисту й доглянуту річ", — каже експерт V-ZUG Олексій Віценко.

Отвори в плечиках V-ZUG RefreshButler створені для того, щоб пара рівномірно огортала й освіжала одяг ізсередини

"Запатентований барабан з 14 тисячами отворів зробить усе, щоб прання було максимально делікатним, але якщо річ не можна прати, то не варто застосовувати навіть найпросунутіше приладдя, — зауважує Олексій Віценко. — Якщо вам потрібне максимально дбайливе прання, просто виберіть делікатну програму: ця програма в сучасних машинах — і є еквівалентом ручного прання. І навіть набагато краще: пральна машина не завдасть тих зайвих механічних пошкоджень, які ми можемо зробити, коли тремо пляму або віджимаємо одяг. Повірте, машина випере вашу сукню вдесятеро делікатніше".

Сушильна машина V-ZUG AdoraDry дбайливо висушує вовняні вироби, повільно обертаючи барабан за низьких температур

Напередодні зимового сезону ми поговорили з експертами й про те, як правильно прати улюблений пуховик, щоб він слугував ще не один сезон. Є три головні правила, яких треба дотримувати. Перше — використовувати спеціалізований мийний засіб, оскільки звичайні можуть пересушувати перо, у результаті воно кришиться і ми стикаємося з тим, що залишки пуху лізуть через шви. Друге — правильно вибрана програма. Наприклад, у пральній машині AdoraWash V6000 це пухові вироби. Третій, і фінальний, момент — підготувати річ до прання: вивернути, застебнути кишені та змійки, оскільки під час обертання барабана велика незастебнена фурнітура може пошкодити одяг.

Навіщо потрібна сушильна машина для білизни

Одна з найзручніших речей для догляду за одягом з делікатних тканин — сушильна машина. Передусім вона потрібна, щоб позбутися розкладних сушарок удома й не захаращувати квартири зайвими предметами. Другий привід придбати сушильну машину — це гігієна. Речі, висушені в ній, очищені від пилу й ворсинок, які можуть осісти під час сушіння на відкритому повітрі, — а отже, не принесуть дискомфорту людям з підвищеною чутливістю й алергікам.

Програма "Антикліщ" у пральних машинах V-ZUG AdoraWash усуває до 100% кліщів з тканин, а отже й тригери для алергії та респіраторних проблем

Сушіння також допомагає продовжити життя улюбленим речам. Коли ми сушимо на відкритому повітрі, річ пересушується. Ультрафіолет погано впливає на нитку, руйнується колір, річ розтягується. Наприклад, звичайна футболка слугуватиме вдесятеро менше, ніж у разі сушіння в сушильній машині. Ще один бонус, вкрай важливий для сучасної людини, — швидкість. Часто буває, що ви запланували піти на вечірку в улюбленій сукні або світшоті, але за кілька годин до виходу бачите, що на одязі пляма. Сушильна машина дає змогу отримати висушену за кілька годин.

Звичні програми в пральних і сушильних машинах Adora від V-ZUG можна вибрати швидко й легко за допомогою функції "Вибране"

Ще одна корисна функція сушильної машини — прасування, яка сподобається тим, хто не любить марнувати часу на прасування речей. "У будь-якій сушильній машині є вибір ступеня сушіння: можна вибрати не максимальне сушіння, а злегка вологе, — каже експерт V-ZUG Олексій Віценко. — Це ідеально, наприклад, для лляних речей: завдяки цій функції одяг не висушується, а обробляється парою. Вийнявши з машини, розмістіть лляну сорочку або сукню на плечиках — і вони досохнуть самостійно.

Як зберігати вечірнє вбрання і чим замінити хімчистку

Стилістка Ліна Христофорова каже, що свідомо уникає у своєму гардеробі складних тканин — щоб не витрачати часу на думки про те, як їх зберігати і як за ними доглядати. "Шовк, речі з тонкої замші зберігаю в тканинних кофрах. Принтів не ношу. Взуття завжди в текстильних мішках і спеціальних текстильних коробках. Також я не ношу натурального й штучного хутра, тому немає потреби думати про спеціальний догляд".

Унікальна система догляду за тканиною V-ZUG RefreshButler нейтралізує запахи, усуває бактерії й сушить одяг, навіть дуже вологий

Для тих, хто не хоче марнувати часу й сил на спеціальний догляд, але має роботу, пов’язану з численними світськими подіями, що передбачають дрес-код, винайшли прогресивну техніку — RefreshButler V6000. Це новинка V-ZUG — технологічна "шафа", що допомагає доглядати за делікатними речами. Вона має три головні функції — сушіння, реновація та гігієнічне оброблення. Стане в пригоді, якщо ви часто відвідуєте заходи з коктейльним або вечірнім дрес-кодом, не хочете щоразу здавати сукню або костюм у хімчистку. Поміщаєте костюм у рефреш-батлер, вмикаєте дезінфекцію й за дві години отримуєте чистий одяг без запахів і складок (батлер розпрасовує річ за допомогою пари).

"Рефреш-батлер — все-таки нішева річ, — каже Олексій Віценко. — Він для тих, хто купує дорогий дизайнерський одяг і хоче носити його не один сезон, а десятиліттями. Ідеальний для догляду за костюмами, пальтами, сукнями, для речей з кашеміру. Тільки не вішайте їх на плечики, щоб не потягнулися. Є спеціальний кошик для кашемірового шарфа або пуловера. Рефреш-батлер допоможе освіжити сукню з камінням або принтом ручної роботи. Здавати після кожного заходу в хімчистку незручно й витратно — доречніше прибрати запахи й освіжити за допомогою рефреш-батлера. Але будьте уважні — рефреш-батлер не годиться для виробів з хутра та шкіри".

Якісний і дбайливий догляд — основа етичного ставлення до речей. Це дає змогу продовжувати життя улюбленого одягу й носити його від сезону до сезону — за прикладом Кейт Міддлтон, королеви Летиції, принцеси Беатріс та інших відповідальних знаменитостей.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.