До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

11 основних правил дизайну інтер'єру, про які варто знати всім

Навіть якщо ви поки що не плануєте перестановку або ремонт, сприймайте наші правила як універсальні поради, що допоможуть легко і швидко вирішити будь-які просторові зміни.

Photo: Tom Ferguson. Interior design: Mim Design
1. З чого почати

Не кожному дано талант дизайнера інтер'єру, але є основні правила, які варто враховувати, оформлюючи будь-яку кімнату. "Проектуючи новий простір, я зосереджуюся на трьох елементах: обсязі, світлі і глибині", — говорить дизайнерка інтер'єрів з Noor Property Group Амалія Граціані. "Це звучить абстрактно, але врахування усіх цих факторів при виборі предметів або для дизайну кімнати має величезне значення".

Реклама
Photo: Assaf Pinchuk. Architecture: Henkin Shavit

Граціані вважає, що досягти враження глибини можна за допомогою меблів, до прикладу, низьких предметів, щоб виділити висоту вікна, або за допомогою кольору, тому що світліші відтінки привертають увагу. Вона грає з об'ємом, вибираючи великі двері і вікна або додаючи один великий предмет меблів як центральну точку простору. До того ж, "світлом можна управляти за допомогою меблів та будівельних матеріалів — світліші кольори і матеріали, які відбивають світло (наприклад, скло і мармур) переміщують світло через увесь простір".

Photo: Tom Ferguson. Interior design: Mim Design
2. Створюйте комфорт

"Не захоплюйтеся спробами зробити простір настільки модним і крутим, що зрештою він стане незручним місцем, щоб посидіти та відпочити. Це не варто робити лише заради того, щоб похизуватися кімнатою на кількох світлинах!" — каже Нік Крайєр, керуючий директор британської будівельної компанії Berkeley Place.

"Ми вважаємо, що в кожному проєкті важливо поєднувати практичність і зручність, — каже Міріам Фаннінг, директорка Mim Design. — Дім завжди має відповідати потребам його мешканців, тому ми завжди прагнемо спроєктувати його для конкретної мети".

Photo: Adrian Gaut. Interior design: Anna Karlin
3. Різні джерела світла

"Не обмежуйтеся лише одним джерелом світла, адже з ним простір може видаватися пласким, — говорить Санджит Бахра, засновник лондонської освітлювальної компанії DesignPlusLight. — Краще поєднати основне освітлення з настільними і підлоговими торшерами, щоб зробити свій простір більш гнучким". Він застерігає від занадто великої кількості верхнього освітлення, яке часто може бути занадто яскравим, особливо вночі. І будьте обережні з тим, як ви його використовуєте. "Коли ви використовуєте вбудовані стельові світильники, не ставте їх так, щоб світло спрямовувалося донизу. Краще спрямовувати його в бік поверхонь, які потрібно висвітлювати, наприклад, на кухонні столи, поверхню столів або предмети мистецтва".

Photo: Chris Warnes. Architecture: Studio Prineas. Style: Anna Delprat
4. Легкість пересування

"Подумайте про те, що ви збираєтеся робити в цьому просторі, і обладнайте його так, щоб максимально використовувати кожен доступний метр", — говорить Нікі Муді, дизайнер інтер'єрів і засновник Violet & George. "Чи є можливість пересуватися в цьому просторі? Чи зможете ви легко дістатися до обіднього столу, якщо на кухні товпляться люди? Чи зможете ви легко пройти в туалет, якщо у вас вечеря, а за столом багато людей? Переконайтеся, що ви спроектували будинок так, щоб вам завжди було легко самостійно переміститися з одного кута в інший".

Photo: Sam Frost
5. Чим більше, тим краще

"Якщо сумніваєтеся, погоджуйтеся на більше! Помилка номер один, якої, як на мене, припускаються домовласники, полягає в тому, що вони не звертають увагу на масштаб і вибирають предмети, занадто малі для їхнього простору", — говорить Мег Лонерган з Meg Lonergan Interiors. "Переконайтеся, що всі ваші меблі зручно розміщені на килимах, що штори достатньо довгі, щоб кріпитися близько до стелі, і що ваші люстри достатньо великі, щоб виділятися".

Photo: Damian Bennett. Interior design: Tom Mark Henry
6. Переглядайте ваш план

"Планування — запорука успіху!" — зауважує Елізабет Крюгер з Elizabeth Krueger Design. "Варто витратити трохи часу, щоб з'ясувати хто ви і що вам потрібно, перш ніж робити які-небудь закупи. Незалежно від того, для себе чи для клієнта, проектування завжди починається з відкриттів і питань на кшталт: "Хто я зараз, і що я хочу бачити у своєму просторі?" Результат цієї розмови настільки важливий, що дає шанс полегшити прийняття складних дизайнерських рішень".

Photo: Bess Friday. Interior design and style: JDP Interiors
7. Прагніть до балансу

"У дизайні все зводиться до балансу", — говорить Джойс Пікенс з JDP Interiors. "Для прикладу, якщо ви використовуєте деревину білого дуба, що може відрізнятися помаранчевим підтоном, повторіть цей тон в іншому місці вашої кімнати. Це може бути навіть звичайна миска". За таким же принципом дизайнерка радить працювати з квітами. "Якщо ви вирішите зробити жовту композицію, повторіть її в іншому місці, навіть якщо жовтою буде рослина. В іншому разі така колірна затія буде безглуздою".

Photo: Sebastian Erras. Architecture: Chadi Abou Jaoude
8. Слідкуйте за відтінками

"Звертайте увагу на півтони, працюючи з будь-яким кольором — і, що ще важливіше, з нейтральними відтінками", — попереджає Сара Стейсі зі студії дизайну Sarah Stacey в Остіні. "Вивчіть свій відтінок і своє колірне коло, і ви зможете успішно вибирати поєднання кольорів фарб і тканин. До пприкладу, звичайного сірого кольору не існує. Зазвичай він має синій, пурпуровий або зелений відтінок". Стейсі пояснює, що через це "сірий може здаватися фіолетовим поруч з бежевим, адже жовтий і фіолетовий перетинають один одного на колірному колі. Позаяк вони протилежні, кольори стають яскравішими". Для гармонійнішого поєднання вибирайте сіро-зелений, який на колірному колі ближчий до бежевого.

Photo: Sean Fennessy. Interior design: Mim Design
9. Спробуйте власні колірні рішення

Це не означає, що треба вибрати фарбу і сподіватися на краще. "Це означає, що потрібно приділити час тому, щоб випробувати можливі варіанти фарб при різному освітленні", — говорить Сара Барні з Bandd Design. "Придивіться, яким відтінок здається вранці, вдень і вночі, щоб краще зрозуміти, яким він буде у вашому просторі в різний час. Крім того, подивіться на нього при вимкненому світлі, потім — увімкнувши частину освітлення, і потім — з повністю увімкненим світлом".

Photo: Derek Swalwell. Architecture: Conrad Architects
10. Вимірювання

"Комфортний простір — це правильно виміряний простір", — говорить дизайнерка інтер'єрів Стефані Штайн. "Завжди підтверджуйте розміри передбачуваних меблів у вашому домі. Зовнішність може бути оманлива: те, що в Інтернеті видається відповідного розміру, не обов’язково буде таким самим у вашому просторі".

Пол Конрад, директор Conrad Architects, погоджується, що естетика і виміри — це наше все. "Якщо ви правильно поєднаєте пропорції простору з природним освітленням, що проникає всередину, то деталі та оздоблення матимуть другорядне значення, — говорить він. — Жодна кількість сусального золота не врятує простір з невдалим освітленням або незручними пропорціями!"

Photo: Anson Smart. Interior design: Decus Interiors
11. Мистецтво має значення

І ні, це не обов'язково означає найдорожче мистецтво, — стверджує Олександра Донохоу Черч, засновниця і керуюча директорка Decus Interiors. "При виборі предметів мистецтва вирішальне значення має упевненість. Допомагаючи клієнтам створювати власні колекції, ми завжди заохочуємо їх до прийняття рішень, заснованих на першій інтуїтивній реакції на роботу. Ми також переконані, що конкретні речі природно поєднуються з конкретним інтер'єром. Іноді менше означає краще".

Текст: Yeong Sassall

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.