До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найпоширеніших помилок в українській мові

Пан президент чи пане президенте, ефір чи етер, жінка-посол чи…: більшість з нас, найімовірніше, не раз міркували над тим, як правильно. 27 жовтня українці святкують День української мови та писемності, і ми впевнені, що це свято — прекрасна нагода позбутися типових помилок, яких хоч раз у житті припускався кожен з нас.

Про найпоширеніші помилки дізнавалися в професорки мовознавства, провідної наукової співробітниці кафедри української мови Національної академії наук України Лариси Масенко.

Реклама
Карл чи Чарльз

Нового короля Великої Британії краще називати Чарльзом — так, як це роблять у Великій Британії. Карл — це німецький варіант.

Хімарс, хаймарс чи гімарс?

Я думаю, що правильно казати "хаймарс", проте можливий і варіант "гаймарс", адже йдеться про скорочення з кількох слів, з яких складено це слово. Якщо наше фрикативне "г" відповідає початковому "hi", то тоді, можливо, краще і "гаймарс".

Країна-агресор чи країна-агресорка?

Нині досить активно поширюються фемінітиви, тож, мабуть, агресорка, оскільки країна — жіночого роду.

Як називати жінку-академіка та жінку-посла?

Це слова, від яких дуже складно утворити фемінітив. Є багато фемінітивів, проте існують і слова, які не піддаються зміні. Якщо до окремих фемінітивів на кшталт "міністерки" чи "професорки" вже звикли, то зі словом "посол" дуже складно.

На жаль, у нас широко не вживається звертання "пан" і "пані", як у наших сусідів у польській та чеській мовах. Тоді було б "пані посол" та "пані академік".

Головна "народна" помилка

Відповідь на це запитання ви й самі знаєте — так, це воно: "приймати участь" замість "брати участь". Але "приймати участь" — це росіянізм, тож забувайте назавжди.

Неправильне відмінювання іменників у знахідному відмінку множини

Професорка Лариса Масенко акцентує: часто ми кажемо (чи пишемо) "по селам, по містам", а треба "по селах, по містах".

Ігнорування кличного відмінку

Часто помилково звертаються: "пан президент" замість "пане президенте". Ігнорування кличного відмінка — типова помилка українців, але якщо його не ігнорувати, то відразу помічатимете, як ваші офіційні листи ставатимуть дедалі вишуканішими.

Помилки у використанні дієслівних форм

Запам’ятайте:

не "відноситися", а "ставитися"

не "прийти до тями", а "опритомніти"

не "взяти себе в руки", а "опанувати себе"

не "кидається у вічі", а "впадає у вічі"

Неправильне відмінювання чоловічих прізвищ

Дуже часто можна почути: "парк Шевченко" замість "парк Шевченка". Це — груба, а втім, типова помилка.

Вживання варваризмів

Вживання варваризмів типове для нашого щоденного мовлення: "клінінг-менеджер", "опініон-мейкер", "нейтів спікер", "мастхев". Окремий приклад — це вживання слова "колаборація" в позитивному значенні, попри те, що воно походить від слова "колаборант"...

Дякуємо за допомогу у створенні матеріалу Українському Радіо

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.