До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Життя на крилах: що треба знати про Антуана де Сент-Екзюпері

Антуан де Сент-Екзюпері — сміливий льотчик і популярний письменник ХХ століття, автор найдобрішої казки "Маленький принц". Біографія письменника невелика, але в ній криється опис яскравого і насиченого пригодами життя.

Антуан де Сент-Екзюпері
Антуан де Сент-Екзюпері

Реклама.

ДИТИНСТВО

Антуан Марі Жан-Батист Роже де Сент-Екзюпері народився 29 червня 1900 року в Ліоні, у сім’ї збіднілого дворянина. У дитинстві хлопчика звали Тоні. Коли йому було 4 роки, помер батько. Матір і п’ятеро дітей залишилися без засобів для існування і переїхали до тітки, яка мешкала на площі Белькур. Коштів катастрофічно не вистачало, але це не впливало на дружбу між братами та сестрами. Особливо близький Антуан був із братом Франсуа. Матір всіляко підтримувала і розвивала своїх дітей, прищепила любов до літератури та мистецтва. Антуан був непосидою і мрійником, придумував ігри, писав вірші, малював, грав на скрипці, завжди щось креслив та майстрував.

Хлопчик навчався в християнській школі в Ліоні, а згодом — в єзуїтській в Монтре. У 14 років стараннями матері був відправлений до швейцарського католицького пансіону. У 1917 році Антуан вступив на факультет архітектури в паризьку Школу витончених мистецтв. Потім Екзюпері з дипломом бакалавра на руках готувався до вступу у військово-морський ліцей, але провалився на конкурсному відборі.

НЕБО

Вперше Антуан відправився в політ в 12 років, завдяки відомому льотчикові Габріелю Вроблевському, який відвіз його заради забави на летовище в Амбер. Отриманих вражень юнакові вистачило, щоб зрозуміти, що буде метою його життя.

1921 рік багато чого змінив у житті Антуана. Після призову в армію він закінчив курси пілотів і став членом авіаційного полку в Страсбурзі. Спочатку хлопець був нельотним солдатом майстерні при аеродромі, але незабаром став володарем посвідчення цивільного льотчика. Пізніше Екзюпері підвищив кваліфікацію до військового льотчика.

Антуан де Сент-Екзюпері
Антуан де Сент-Екзюпері

Завершивши навчання на офіцерських курсах, Антуан здійснював польоти в званні молодшого лейтенанта і служив у 34-му полку. Після невдалого рейсу в 1923 році Екзюпері, отримавши травму голови, був змушений залишити авіацію. Льотчик оселився в Парижі і вирішив спробувати себе в літературній сфері, але успіх не приходив. Щоб заробляти на життя, Екзюпері довелося працювати в автомобільній компанії, на черепичному заводі і навіть торгувати книгами.

У 1925 році він повертається в авіацію і стає пілотом компанії "Аеропосталь", яка займається доставкою кореспонденції в Північну Африку. Протягом 19271929 років Антуан обіймає посаду керівника аеропорту в цих краях. За внесок в розвиток цивільної авіації його нагороджують у 1930 році Орденом Почесного легіону. У 1931 році відбулося його повернення в Європу, де він знову працює на поштових авіалініях.

Антуан де Сент-Екзюпері з дружиною
Антуан де Сент-Екзюпері з дружиною

Починаючи з середини 30-х років де Сент-Екзюпері займається журналістською роботою. Так, результатом його візиту в СРСР в 1935 році стали 5 нарисів, в одному з яких робилася спроба виявити суть сталінської політики. В якості військового кореспондента в серпні 1936 року, він працює в Іспанії, яка охоплена громадянською війною. А з перших днів Другої світової війни Антуан включився в боротьбу з фашизмом і як публіцист, і як військовий льотчик.

КНИГИ

Перший твір Екзюпері написав 1914 року — казку "Одіссея циліндра". Талант автора журі оцінили достойно, присудивши перше місце на літературному конкурсі. У 1925 році в будинку кузини Антуан познайомився з популярними авторами та видавцями того часу. Вони виявилися в захваті від обдарування молодої людини і пропонували співпрацю. Уже наступного року на сторінках журналу "Срібний корабель" опублікували розповідь "Льотчик".

Твори Антуана де Сент-Екзюпері пов’язані з небом і авіацією, він ділився з публікою сприйняттям світу очима пілота. Автор розповідав про свою філософію, що дозволяла читачеві інакше поглянути на життя. Саме тому висловлювання Екзюпері на сторінках творів часто використовують як цитати.

Будучи пілотом "Аеропоштале", льотчик не думав припиняти літературну діяльність. Повернувшись до рідної Франції, він уклав контракт з видавництвом ҐастонаҐаллімара на створення і публікацію 7 романів. Екзюпері-письменник існував в тісному співтворчості з Екзюпері-пілотом.

У 1931 році автор отримав премію "Феміна" за "Нічний політ", а в 1932 році за твором відзняли кінострічку. Аварія в Лівійській пустелі і пригоди, які пілот пережив, мандруючи по ній, він описав у романі "Планета людей".

Роман "Військовий льотчик" став автобіографічним твором. На автора вплинули переживання, пов’язані з участю у Другій світовій війні. Заборонена у Франції книга мала неймовірний успіх у США. Представники американського видавництва замовили в Екзюпері казку. Так світ побачив "Маленького принца" з авторськими ілюстраціями. Він приніс письменникові світову популярність.

ОСТАННІЙ ПОЛІТ

31 липня 1944 року майор Антуан де Сент-Екзюпері не повернувся з бойового польоту. Його літак вирушив з аеродрому Борго на острові Корсика в розвідувальний політ — і не повернувся. У 1988 році поблизу Марселя знайшли браслет письменника з вигравіюваним ім'ям дружини Консуело, а в 2000 році — частини літака, яким він керував. 2008 року стало відомо, що причиною смерті письменника виявилася атака німецького льотчика. Пілот ворожого авіасудна через роки публічно зізнався в цьому.

ЩЕ КІЛЬКА ЦІКАВИХ ФАКТІВ

За мужність і героїзм Антуан де Сент-Екзюпері був нагороджений військовим хрестом.

За кар’єру пілота він зазнав 15 авіакатастроф і аварій.

Письменник любив показувати карткові фокуси і досконало володів багатьма прийомами.

Екзюпері є автором декількох винаходів в авіаційній сфері. На ці винаходи у письменника є патенти.

На його честь названо аеропорт в Ліоні.

Текст: Оксана Багрій

Фото: Getty Images

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.