До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Війна грибів" — казка для дорослих, яку переосмислили Андрій Курков і Нікіта Кравцов

Казка для дорослих "Війна грибів" народилася минулого літа. Команда видавничого дому "Родовід" і Центру Анни Київської щосили готувалася до презентації книги "Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду" Мирослави Мудрак і виставок плакатів у Франції. І ось із розпеченого серпневим сонцем Києва від Наталії Гузенко-Будьє до прохолодного відпускного Парижа летить імейл Нікіті Кравцову: "Готуємо проєкт, присвячений Георгію Нарбуту. Дуже хотілося б, щоб у ньому взяли участь українські художники, які живуть у Франції. На що тебе надихає Нарбут?".

Никита КравцовНікіта КравцовФото: Manuel Obadia-Wills

Нікіта Кравцов, узявши паузу, відповідає, що хоче переосмислити для французьких читачів казку "Війна грибів", яку Нарбут проілюстрував у 1909 році. У той час глухівчанин Нарбут жив у Санкт-Петербурзі. Він — успішний ілюстратор, учасник художнього об’єднання "Світ мистецтва", друг Івана Білібіна. Наприкінці 1917-го Нарбут повернувся додому й за три роки створив графічну ідентичність незалежної держави Україна.

Реклама

"Нарбут синтезував сотні джерел (від середньовічних рукописів XI століття до гравюр, вишуканих ювелірних виробів, розкішних тканин і архітектури XVII—XVIII століть) в єдину візуальну форму, що сприяла національному пробудженню, і не тільки в його час, а й у наступні десятиліття. Те, що його досягнення пережили дві світові війни й тоталітарний режим, лише підтверджує їхню цінність. Нині вже нове покоління українських художників і дизайнерів розробляє бренд для пострадянської, постмайданної України", — пише Мирослава Мудрак у своїй монографії "Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду" (видавництво "Родовід", 2021).

"Війна грибів", ілюстрація Нікіти Кравцова

Якщо вже й переосмислювати художній складник "Війни грибів", то треба переказати на новий лад і текст. Видавництво зважилося запросити до співпраці найпопулярнішого у Франції українського письменника Андрія Куркова. Сюжет його переказу відрізняється від оригіналу: на гриби нападає Цар Квасоль і його зелені чоловічки-горошки. Попри небезпеку, деякі гриби мають важливіші справи: то розваги (у Нікіти це алюзія на українських виконавців, які й далі дають концерти в Росії), то бізнес. Хтось завжди боронитиме свою територію, а комусь байдуже, хто в домі господар.

"Гриби вистрілили у відповідь і показали свою готовність до оборони й опору, загарбники з переляку повтікали, покидавши гармати. І все ж на останній ілюстрації я показую відірвані кінцівки. Показую, що втрати є зусебіч. І судячи з останніх подій, час цього пострілу вже наближається", — говорить Нікіта Кравцов, маючи на увазі скупчення російських військ біля кордонів України.

"Війна грибів", ілюстрація Нікіти Кравцова

Про важливість появи "Війни грибів" сьогодні каже й Андрій Курков: "Ця забута казка насправді анітрохи не втратила своєї життєвості. Прочитавши кілька варіантів тексту, записаних сто років тому, я зрозумів, що важливо актуалізувати цю казку. По суті, людська природа не змінилася за сто років, і паралелі між різними видами грибів і типами людей чітко й легко простежуються.

Французькі читачі дуже проникливі й люблять інтелектуальну літературну гру. У моєму варіанті цієї казки прочитується як сьогоднішня ситуація в Україні і війна з Росією, так і ситуація, можлива в будь-якій точці земної кулі в разі війни".

"Війну грибів", що побачила світ завдяки підтримці Посольства України у Франції, представлять у Парижі на початку 2022 року.. Сподіватимемося, що ті французькі лідери думок, яким пощастить отримати 300 примірників "Війни грибів" (перший тираж не надійде в продаж), оцінять творчий діалог Нікіти Кравцова й Андрія Куркова з Георгієм Нарбутом, а також підтримають прагнення України, як і будь-якої суверенної держави, захищати свої кордони.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.