До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"У міста є я": важлива книжка про урбаністику

У видавництві "Книголав" вийшло перевидання артбуку "У міста є я" — напрочуд актуальної книжки про безбар’єрність, інклюзію та те, як функціонують сучасні міста. Вона увійшла до переліку найкращих українських книг за версією ПЕН та здобула перемогу на Болонському книжковому ярмарку 2022 року за найкращі ілюстрації (художниця — Анна Іваненко). Розповідаємо, чому це важлива книжка

Реклама

Що таке безбар’єрність? Чому потрібно сортувати сміття? Що таке міський бюджет та як він наповнюється? Чому варто економити електроенергію? Ці та інші особливо актуальні для сучасної України запитання висвітлюють в своїй книзі "У міста є я" її авторка Ірина Озимок. Ірина — активістка, засновниця Міжнародного саміту мерів, яка довгий час очолювала Представництво Агентства міжнародного співробітництва ADETEF при Міністерстві фінансів Франції, що опікувалося колабораціями між Україною та Францією. Формально "У міста є я" розрахована на дітей, проте буде корисною для читачів будь-якого віку, адже торкається найбільш актуальних тем: це інклюзія, екологія, використання ресурсів наших міст тощо.

Вперше книжка вийшла 2021 року і мала такий успіх — зокрема, була визнана однією з найкращих українських книг за версією ПЕН — що цього року її перевидали. Книжка про урбаністику виходить у розпал повномасштабної війни — звісно, з огляду на це зміст значно змінився.

"Війна підсилила основний заклик книги — лише від нас залежить, якими будуть наші міста, адже ми обираємо — покращувати їх чи шкодити їм, — розповідає Ірина Озимок. — Війна показала, якими важливими є зелені насадження та екологія. Це невидимий ризик, і я дуже хочу продемонструвати, якими є справжні цінності для громади. Цікаво, що розділ про війну — не про страх і небезпеку, а про добро: адже навіть у найскладніші періоди ми можемо обирати, на якій стороні хочемо бути. Тому там і про волонтерів, дружбу у метро, підтримку вимушених переселенців, символізм незламності — півника Бородянки та цінність українського Маріуполя. Понад те, я розповідаю про рольові моделі, на які б могли опиратися діти, зокрема Романа Ратушного, який захищав Україну на фронті, а Протасів Яр від недоброчесних людей".

Гендерний баланс серед світових мерів, укриття, приклади якісного громадського електротранспорту — тільки деякі з тем, яких торкається "У міста є я". В оновленій книзі з’явилося ще чотири розділи: про війну, про міста-побратими, про природу у місті та інклюзивність. Наприклад, розділ про укриття містить розповідь про ізраїльський досвід, який може бути корисним українцям. В ізраїльських містах є мобільні укриття, розміщені біля автобусних зупинок, садочків чи навіть тенісних кортів. Кімнати-укриття часто є навіть просто у квартирах. Називають їх "мамад". Стіна такого приміщення і двері міцніші, а у вікні є сталева віконниця, зазначає авторка.

Ключова тема книжки "У міста є я" — інклюзія. "Не виключено, що коли діти підуть до школи 1 вересня, то в їхній однокласник буде з протезом, з ураженнями слуху чи зору, — говорить Ірина Озимок. — Війна не вибирає ні місто, ні статус. До того ж у країні зруйновано тисячі шкіл. Діти повинні знати, що бути іншим — це нормально, і що в таких ситуаціях комусь може бути дуже потрібна їхня підтримка. Ба більше, вони всі дуже свідомі, і можливо, побачивши, як важко дістатися другові на колісному кріслі кудись у місті, стануть активними захисниками безбар’єрності міського середовища. На жаль, воно так працює, що коли ми самі відчуваємо труднощі чи біль, власний або знайомих чи близьких, тоді більше прагнемо відстояти їхні права".

Ірина Озимок
Ірина Озимок

Аудіоверсію книжки записала лідерка гурту ONUKA Ната Жижченко, відома своєї активною громадянською позицією та підтримкою міських ініціатив, пов'язаних з екологією та сортуванням сміття. Ната каже, що "У міста є я" є в колекції дитячих книжок, які читає її трирічний син, тому одразу погодилася її озвучити.

"Ми маємо дуже красиві міста, неймовірну спадщину, але вона часто занедбана, замурована некрасивим, нелогічним, незручним, і я бачу покоління, яке готове це виправляти, — каже Ната. — Звісно, нам треба виграти цю війну, а потім — відбудовувати наші міста з урахуванням тих моментів, про які розповідається у книзі".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.