До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому всім треба прочитати книжку "Петрик і фонтани"

У видавництва "Основи" – важливий реліз. "Петрик і фонтани" – перша в Україні дитяча книжка, яка актуалізує тему аутизму.

"Книжка "Петрик і фонтани" почне діалог між батьками і дітьми про інклюзивність, толерантність та нейрорізноманіття, – каже ініціатор проекту Анастасія Степула. – Також книжка пояснить, що інклюзивність означає, що інші приймають "незручні" особливості людей як частину їх особистості. Дуже хочеться, щоб люди зрозуміли: аутизм – не страшно, не заразно, і не небезпечно, і не потрібно нікому співчувати. Варто спробувати зацікавитися світом людей, які несхожі на інших, знайти способи комунікації та отримати від цього задоволення. До сих пір таких видань для дітей в Україні не було. Весь тираж буде благодійним". Автор книжки – письменниця Надія Степула, а ілюстрації для неї створила художник Ольга Селищева. Це спільний проект видавництва "Основи" і громадської організації "Щасливе Сьогодні".

Реклама

"Петрик і фонтани" – розповідь про те, як двоє дітей знайомляться в парку біля фонтану. У них багато спільного, вони допитливі і вивчають світ, але є і відмінності: у Петрика – аутизм, тому він інакше сприймає світ, трохи повільніше розмовляє і проявляє емоції. Подружившись з Петриком, Матильда розуміє: ми різні, але нам цікаво разом.

Автор ідеї Анастасія Степула розповідає, що прикладом для цієї книжки стали американські видання, які висвітлюють тему аутизму. "США у царині досліджень РАС (розлад аутичного спектру) і поширення знань про аутизм – перші у світі. У них безліч видань такого типу: для малюків, для школярів молодшого віку, для підлітків. Тому ми не винаходили велосипед і просто адаптували реальну соціальну історію з життя мого сина Петра і його ровесниці Матильди. Правда, в реальному житті все завершилося маленькою квіткою, яку Петро подарував Матильді на прощання".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.