До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Особиста справа: рідкісні фотографії Емі Вайнгаус

14 вересня народилася Емі Вайнгаус – одна з найяскравіших співачок нульових. Вона померла 2011 року, але її музика і образ живі досі в серцях шанувальників. Vogue.ua показує рідкісні особисті кадри з її життя, опубліковані в книзі "Емі Вайнгаус" видавництва Taschen.

Автор цієї книги, фотограф Блейк Вуд, був другом Емі: вони зустрілися на початку 2008 року, після виходу її успішного альбому "Back to Black", коли кар'єра співачки сягнула вершини. Блейк в той момент був початківцем, 22-річним фотографом з Вермонта, до знайомства з Емі провів рік у Нью-Йорку, документував на плівку своє коло спілкування: друзів, причетних до моди, музики та мистецтва. Він приїхав до Лондона в будинок співачки Келлі Осборн, де і зустрів Вайнгаус. Їй на той момент було 24 роки. За спогадами фотографа, вона була гучною, вульгарною дівчиною з Північного Лондона – повною протилежністю йому, проте вони дуже здружилися. Вуд провів наступні два роки поряд з Емі, багато фотографував її. А через 10 років після першої зустрічі – і через сім після загибелі Емі – опублікував частину цих зображень в книзі "Емі Вайнгаус", випущеної видавництвом Taschen.

Реклама
Співачка позує на дереві біля пляжу, Сент-Люсія 2009.

"Я відклав цю частину свого життя на деякий час", – розповідає Вуд, коли пояснює чому фото лежали "в ящику", перш ніж він вирішив їх опублікувати. Блейк виїхав з Лондона в листопаді 2009 року, але недавня поїздка в столицю Великобританії надихнула його на те, щоб дістати знімки тих часів. "Я зрозумів, що це те, що повинне належати світу. Протягом життя з Емі дуже погано поводилися медіа. Публікація цих фото – мій спосіб продовжувати боротися за неї".

Вайнгаус на пляжі Карибу, Сент-Люсія, 2009. Фото Блейка Вуда.

На м'якій білій обкладинці книжки зображений портрет Вайнгаус: вона сидить верхи на коні і має майже королівський вигляд. Він повністю протилежний тим портретам співачки, які всі звикли бачити. Також в книзі є багато фотографій зі своєрідної реабілітації Вайнгаус, коли вона, Вуд і деякі їх друзі вирушили на острів Сент-Люсія на шість місяців в спробі позбавити Вайнгаус від наркотичної та алкогольної залежності. Розпущені кучері, природний макіяж, джинси і топ-бікіні – фотографії Вуда з Сент-Люсії мають дуже мирний вигляд. Кольори яскраві, але м'які: зелень пальм, вода сіро-блакитна. Вайнгаус природна і грайлива, а головне – щаслива.

Вайнгаус заривається в пісок на пляжі Карибу, Сент-Люсія, 2009. Фото Блейка Вуда.

"Вона була настільки багатогранною, – згадує фотограф. – У ній нібито жили вісім різних людей, але всі вони чудово співіснували, і кожен був її невід'ємною частиною". На фотографіях з острова можна побачити багато фотографій, де співачка сміється.

Вайнгаус в боулінгу в Сохо, Лондон, 2008. Фото Блейка Вуда.
Вайнгаус поправляє помаду у ванній George Tavern в Іст-Лондоні, 2008. Фото Блейка Вуда.

Можна тільки уявити, яким життя Вайнгаус могло б бути в епоху популярності соціальних мереж, які дуже демократизують інтимні і відверті фотографії знаменитостей. Вона не дожила до популярності і впливовості Instagram всього кілька років. "Я думаю, що ми зараз в такій ситуації, коли нам потрібно бути більш відповідальними в медіа, в тому, що ми робимо і що говоримо, – каже Вуд. – Один з важливих смислів цієї книги в тому, щоб показати роль засобів масової інформації в тому, як ми ставимося один до одного, і як ми говоримо один з одним, особливо з жінками. Не варто перетворювати власне життя в контент".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.