До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто така Саллі Руні й чому потрібно подивитися серіал "Нормальні люди"

З 29 квітня на Hulu доступний новий серіал "Нормальні люди" — екранізація однойменного бестселера молодої ірландської письменниці Саллі Руні, яку обговорює весь світ. Розповідаємо, чому.

Кадр із серіалу "Нормальні люди"

Саллі Руні — літературна сенсація. "Селінджер для міленіалів", "нова Джейн Остін", "літературний феномен десятиліття" — це тільки деякі із захоплених епітетів на адресу Саллі від світової преси. Певну роль в її популярності відіграли так звані інфлюенсери — обкладинка першого роману Саллі "Бесіди з друзями", яку намалював популярний художник Алекс Кац, раз у раз з’являлася в інстаграм-акаунтах таких різних персонажів, як Емілі Ратаковскі, Ліна Данем і Сара Джесіка Паркер. "Саллі найкраща серед усіх сучасних письменників, і я готова померти за неї", — написала у своєму твіттері Ліна Данем.

Реклама
Саллі Руні, фото — Vogue UK

Саллі Руні виросла в невеликому місті в графстві Мейо в Ірландії у творчій родині. Її батьки затяті книгомани, а мати керувала місцевим артцентром, що означало, як каже Саллі в інтерв’ю британському Vogue, що "в нас не було іншого вибору, окрім як опікуватися культурними справами разом". Однак родина ніколи не була "орієнтована на успіх у звичному розумінні". "Батьки завжди говорили мені — роби що завгодно, що зробить тебе щасливою. Іди за своєю мрією". Саллі дебютувала в літературі у двадцять п’ять. Вона тільки закінчила Триніті-коледж, коли її першу книгу "Бесіди з друзями" купив на аукціоні видавець.

Про що пише Саллі? Її перший роман "Бесіди з друзями" розповідає про студентку Френсіс і її романтичні стосунки з найкращим другом, про роман з дорослим одруженим чоловіком, а також із жінками. Книги Саллі про найважливіші життєві речі: любов, сексуальність, дружбу, успіх, ревнощі. Крім усього, у сюжетній лінії є досить інтимні подробиці, наприклад, героїня розповідає про свій ендометріоз, а її діалоги з подругами нагадують читачеві власне листування з друзями у WhatsApp або Facebook. Саллі Руні пише про 30-річних і для 30-річних. І від імені 30-річних. І в цьому, зокрема, її сила.

Її другий роман "Нормальні люди" з’явився у 2018 році, і ще за кілька місяців до публікації потрапив у короткий список престижної Букерівської премії. Це книга про перше кохання, прихильність, дорослішання і, з одного боку, начебто подібна до традиційних романів про дорослішання, а з іншого боку, — абсолютно до них не подібна. Саллі Руні пише лаконічно й містко, у її тексті майже немає описів і сентиментів, натомість — гострі, відверті діалоги героїв, у яких кожен читач-міленіал неодмінно впізнає себе. Головні герої — Маріанна і Коннелл — живуть у невеликому місті Слайго в Ірландії й закохуються одне в одного. Маріанна із заможної сім’ї, у неї білосніжний особняк на пагорбі й успішна мама. Мама Коннелла працює прибиральницею в будинку Маріанни — і цього факту досить, щоб зрозуміти, який конфлікт стане головним у книзі.

Водночас Маріанна ізгой у школі, вона занадто розумна, іронічна й не подібна на інших, тому над нею всі знущаються, а симпатичний футболіст Коннелл — душа компанії й улюбленець усіх дівчат у школі. Герої зустрічатимуться потайки, бо якщо про їхні стосунки дізнаються, то обидва стануть предметом глузування, освідчуються одне одному в коханні, розлучаться, коли Коннелл злякається й запросить на випускний бал не Маріанну, а популярну в класі дівчину. Потім зійдуться знову в університеті в Дубліні, де Маріанна вивчатиме політологію, а Коннелл (за її порадою) англійську літературу. В університеті ролі поміняються: інтелектуалка Маріанна стане своєю серед таких же інтелектуалів у престижному університеті, а Коннелл виявиться занадто простакуватим у дорослому житті — у своїх старих "адидасах" і дешевому одязі. Герої люблять одне одного, але соціальна різниця — той самий горезвісний клас — не дає їм змоги подолати власні травми й бути щасливими разом. До того ж Саллі пише, що перша любов не обов’язково має закінчуватися щасливо, але обов’язково вплине на вас і на те, яким ви станете в дорослому житті.

Кадр із серіалу "Нормальні люди"

"Було б нечесно сказати, що я мала намір написати якийсь соціально-реалістичний роман про класові структури в Ірландії", — каже Руні. "Але все одно під час написання тексту мені довелося серйозно задуматися над цими питаннями. Для мене було дуже важливо розставити акценти й віддати належне тому, що, з одного боку, система класів досі всепоглинальна й не може не впливати на нас. А з іншого боку — не можна розділити всіх людей на бідних і багатих, наша ідентичність набагато глибша й ширша". За всієї ніжності книги герої Руні, особливо Маріанна, — дуже розумні й прагматичні. Маріанна постійно читає новини про те, що відбувається в Сирії, блискуче розбирається в політиці, цікавиться економікою й завжди готова озвучити свою політичну позицію з усіх питань. Критики вважають, що Маріанна багато в чому списана із самої Руні, яка в інтерв’ю називає себе соціалісткою, а в університеті постійно брала участь у політичних дебатах і писала есе про політику для міжнародних ЗМІ.

Роман Саллі Руні щемливий і водночас дуже сучасний — як міленіалка Руні не соромиться бути прямолінійною й не замінює правду евфемізмами. "Тіло в неї було м’яке й біле, як тісто", — говорить Коннелл під час першого сексу з Маріанною, і, погодьтеся, це не та метафора, на яку ми очікуємо в любовному романі. І це, звісно, не схоже на Джейн Остін. Сила Руні як авторки — спостережливість і гострі, точні діалоги. До речі, якщо ви не любите "великі" романи й не дочитали Донну Тартт або Ханью Янагіхару, то Руні вам точно сподобається. Її книга написана так, що в ній немає нічого зайвого: кожна глава — один епізод з життя героїв (між епізодами проходить приблизно місяць), наповнений місткими діалогами й чуттєвими зустрічами. В інтерв’ю The Cut Руні пояснює, що їй просто шкода витрачати час на нудні описи. "Боже мій. Нам нарешті не потрібно писати нудні шматки в текстах! Нам не потрібно писати з’єднання й зв’язки, плетучи якусь нісенітницю, ви можете просто описувати те, що цікаво". Не дивно, що Саллі — кумир міленіалів.

Кадр із серіалу "Нормальні люди"

З 29 квітня на Hulu можна побачити екранізацію роману, сценарій до якої написала сама Саллі Руні. Режисер — Ленні Абрахамсон, який зняв фільм "Кімната" з Брі Ларсон. Маріанну й Коннела грають дебютанти Дейзі Едгар-Джонс і Пол Мескаль. Серіал зосереджений на інтимній стороні стосунків Маріанни й Коннелла — у ньому багато любовних сцен, відвертостей і завдяки явній хімії між акторами від "Нормальних людей" буквально не відірватися. В інтерв’ю американському Vogue режисер Ленні Абрахамсон каже, що весь кастинг був зосереджений на пошуку "тієї самої пари". "Пола ми знайшли за кілька днів, а актрису на роль Маріанни не могли знайти місяцями. І ми вже почали хвилюватися, але з’явилася Дейзі. Щойно обидва актори опинилися в одній кімнаті, ми тут же зрозуміли, що між ними "невимовна" хімія. Це мало чим відрізняється від того, що зближує людей у житті. Ви точно відчуєте цю дивовижну іскру".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.