До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "Велика різдвяна книжка"

Якщо ви шукаєте новорічний подарунок, ми радимо звернути увагу на "Велику різдвяну книжку", що вийшла у видавництві "Портал". Вона написана одним із видатних істориків України, професором Українського католицького університету Ярославом Грицаком, у співавторстві з письменницею Надійкою Гербіш.

Як виник адвент-календар? Звідки походить традиція різдвяного посту і хто приносить подарунки цього дня? Як українцям вдавалося таємно святкувати Різдво в Радянському Союзі? Як пов'язана з Різдвом група Beatles і чому пуансетію прийнято вважати різдвяною квіткою?

Реклама

Відповіді на ці та інші запитання заховані у виданні "Велика різдвяна книга". Книгу написано просто, зрозуміло і водночас дуже глибоко: це 33 есе про Різдво, що допоможуть дітям, а також нам з вами заглибитися в історію свята, яке ми відзначаємо з самого дитинства, але про яке насправді не так багато знаємо. Про авторів книги варто сказати окремо: це один із найшанованіших істориків у країні, публіцист і професор Українського католицького університету Ярослав Грицак і письменниця Надійка Гербіш. Ідея книги належить видавцеві "Порталу" Олені Хіргій.

"Я завжди мріяла видати книгу про Різдво", — розповідає Олена Хіргій. — Мені хотілося створити щось особливе — як для дітей, так і для дорослих. Минулої осені я звернулася до Надійки з пропозицією написати про Різдво, і вона з радістю погодилася. Але мені хотілося, щоб книга мала історичну основу, тому ми зустрілися також з Ярославом Грицаком. Під час розмови з'ясувалося, що Ярослав теж завжди мріяв написати книгу про Різдво. Надійка і Ярослав написали власні синопсиси різдвяної книги. Прочитавши їх, ми всі були вражені: вони виявилися на диво схожими! Тому у нас виникла ідея зробити книгу в тандемі. Деякі тексти вони готували разом, деякі — окремо, зачіпаючи різні аспекти Різдва: історію, музику, символи, традиції, книги, кіно, їжу, священні тексти... Книгу писали двоє віруючих людей — хоч і різних конфесій, віку, статі та з різним життєвим досвідом. Її почали писати в піст, а завершили — на Великдень, і це теж надало книзі особливого звучання".

У книзі автори не бояться торкатися складних тем: наприклад, розповідають про перемир'я під час Другої світової війни перед Новим роком, коли по обидва боки лінії вогню звучала одна і та ж колядка; або про традиції святкування Нового року в Радянському Союзі. Це концепція видавництва "Портал": формувати у читача цілісну картину світу і знаходити правильні слова, щоб обговорювати непростий історичний контекст.

Надійка Гербіш, Ярослав Грицак "Велика різдвяна книжка"

Ілюстрації Катерини Борисюк, Людмили Стецькович, Юлії Несмеянової, Юлії Тверітінової.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.