До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "Ти повинна була знати" Джин Ханфф Кореліц

Щовихідних редакція Vogue.ua вибирає книги, які її вразили. На цьому тижні б'юті-редакторка Олена Пономаренко розповідає про книгу "Ти повинна була знати" Джин Ханфф Кореліц, за якою знятий і вийшов на Netflix серіал "Відіграти назад" з Ніколь Кідман і Х'ю Грантом.

"Ти повинна була знати", Джин Ханфф Кореліц

На жаль, цього разу в рубриці "Книга на вихідні" — новий поворот: книга, яка не вразила. Можливо, це збереже вам кілька годин часу, які краще залишити для перегляду серіалу. Адже, судячи з відгуків, "Відіграти назад" — той рідкісний випадок, коли екранізація вийшла цікавішою, ніж книга.

Реклама

На назву "Ти повинна була знати" неможливо не відреагувати. Вона чіпляє, обіцяє перипетії, відкриття, зловісні таємниці минулого — як у Лани Моріарті, наприклад (як і постер до серіалу обіцяє історію в дусі "Велика маленька брехня"). А ще це грандіозний спойлер: з першої сторінки зрозуміло, що героїня має проблеми. Але всі тривожні дзвіночки (які насправді більше схожі то на дзвони, то на неоновий рухомий рядок) вона ігнорує.

Героїня Грейс Рейнхарт-Сакс — дівчина з пристойної єврейської родини. Привілейований клас, манхеттенська інтелігенція. У неї зразкова сім'я: чоловік — дитячий хірург-онколог, син вчиться у приватній школі, бере уроки гри на скрипці. Вона приймає пацієнток — і має намір ось-ось випустити практичний посібник з психології для жінок, чий шлюб раптом закінчився повним фіаско. Посібник називається "Ти повинна була знати" і обіцяє стати бестселером: інтерв'ю в ток-шоу і в глянці вже заплановані. Грейс упевнена, що будь-який грім серед ясного неба — це результат заперечення очевидного, і що тривожні знаки помітні вже на першому побаченні. Свій власний грім вона не помічає, навіть коли навколо вже тліють пожежі.

Ім'я головної героїні дивним чином співзвучне з ім'ям авторки. Джин Ханфф Кореліц народилася і виросла в Нью-Йорку, отримала блискучу освіту (Кембриджський Клер-коледж), зараз живе з сім'єю в Нью-Йорку, який, очевидно, обожнює — і це видно з того, як детально і докладно вона описує будівлі і вулиці міста, його історію та атмосферу. Вони мали б прикрасити книгу, але чомусь здаються надмірними. Втім, якщо не очікувати динаміки і гостроти сюжету, то ними можна насолодитися. Напевно.

Наступної весни у видавництві Celadon Books вийде сьомий роман Кореліц, який називається "Сюжет" (Plot). У ньому письменник-невдаха використовує сюжет ненаписаного роману свого покійного учня. Книга стає бестселером, а автору починають приходити повідомлення від когось, хто стверджує, що знає, що саме той зробив. Все звучить багатообіцяюче, хоча й дещо нагадує про драму "Слова" з Бредлі Купером і Джеремі Айронсом.

Поклавши руку на серце, "Ти повинна була знати" — той випадок, коли анотація — куди динамічніша й інтригуюча, ніж сам твір.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.