До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: Пола Гоукінз "Глибоко під водою"

Кожні вихідні редакція Vogue.ua вибирає книги, які її вразили. На цьому тижні б'юті-редактор Альона Пономаренко розповідає про нову книгу британської письменниці Поли Гоукінз, авторки гучної "Дівчини у потягу".​

Цю книгу я вибрала, щоби ліквідувати післясмак від гучних "Петровы в гриппе и вокруг него", рецензії на яких написані виключно в захопленому тоні. На ділі виявилося, що "Петрови" – депресивне чтиво з в'язкою ностальгією за СРСР, але зовсім не в тому нахабному і тонізуючому дусі, який транслює, до прикладу, Демна Гвасалія. Після такої книги хотілося чогось менш безнадійного. На щастя, Пола Гоукінз видала новий роман.

Реклама

Пола працювала журналістом, потім видавала романтичні історії, які не мали успіху, але її "Дівчина в поїзді", в якій буденно і достовірно розкривалася історія домашнього насильства і жіночого алкоголізму, винесла автора на нову орбіту. І ось новий роман – теж трилер, теж про жінок і про те, як патріархальні підвалини визначають весь устрій, а іноді – й позбавляють життя.

"Тихий омут" (у російському перекладі книга має назву "В тихом омуте") – неодмінно той, в якому водяться біси. Цей, Хокінсовський, – до того ж, вважається місцем самогубців, де жінки накладали на себе руки. Щось на зразок японського лісу Аокігіхара, але в британських декораціях. Усе починається з того, що молода жінка приїжджає з Лондона до провінційного містечка на закруті річки на похорон своєї сестри Нел, яка раптово покінчила життя самогубством. У Нел залишилася донька-підліток, для якої втрата матері стала вже другою трагічною втратою – незадовго до того потонула її найкраща подруга. Збіг? – Не думаю.

Спочатку розповідь ніяк не складається в пазл: вона ведеться від імені відразу декількох персонажів. Тож важливо було запам'ятати імена й характери всіх героїв. Але як тільки це виходить, то події захоплюють і не відпускають до останньої сторінки.

Книга співзвучна духу часу – тут і права жінок, і фемінізм в його повсякденному, побутовому прояві, і своєрідна хронологія того, як змінювалося ставлення до жінок. Але все це – за кадром, на тлі захопливого й драматичного трилера.

Читайте також:

Що читати у лютому: 4 романи для холодної зими

Ніколь Кідман приєдналася до акторського складу "Щиголя"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.