До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книжка на вихідні: "Фаб'єн Барон: роботи 1983-2019"

Напередодні виходу книги "Fabien Baron: Works 1983-2019" арт-директор Vogue UA, Сергій Ковальов розповідає про знаменитого колегу як про візіонера і свою рольову модель.

Фаб'єн Барон, фото: Mert Alas & Marcus Piggott

Арт-директор, головний редактор, фотограф, режисер, дизайнер меблів і аксесуарів – Фаб'єна Барона найкраще описує визначення Renaissance Man. Світову популярність він здобув завдяки редизайну журналів Vogue, Interview і Harper's Bazaar – раз і назавжди змінив уявлення про те, який вигляд вони повинні мати. Робін Макінтош у простій білій сорочці на гранично мінімалістичній обкладинці Vogue Italia; Лінда Євангеліста, яка підтримує літеру А, що випадає з логотипу Harper's Bazaar на обкладинці американської версії видання; заляпаний кров'ю Джастін Тімберлейк на обкладинці Arena HOMME+ після терактів 11 вересня 2001 року; Каньє Вест у вогні, а також Кім Кардаш’ян в образі Джекі Кеннеді на обкладинках американського Interview – це все його рук справа.

Реклама
Зйомка для Interview Magazine, 2013

Вперше я дізнався про Барона 2001 року, коли навчався на графічного дизайнера. Тоді мене вразило, як йому вдалося вийти з тіні непублічної професії арт-директора і стати головним редактором чоловічого журналу Arena HOMME + і одним з головних гравців fashion-індустрії. Через кілька років мені до рук потрапили перші номери Vogue Paris: головним редактором тоді була Карін Ройтфельд, а Фаб'єн працював креативним директором і зробив редизайн журналу. Витонченість, з якою були виконані макети, типографіка, вибір фотографій, робота з простором смуг – вплинули на стилістику і моїх робіт, а сам Барон став для мене рольовою моделлю.

Обкладинка Interview Magazine, 2010, фото: Mert Alas & Marcus Piggott. Обкладинка Interview Magazine, 2008, фото: Mert Alas & Marcus Piggott

Фаб'єн Барон виріс у Парижі в сім'ї дизайнера газет. З ранніх років він цікавився модними журналами. "Коли мені було 13 чи 14, я вивчав французький Vogue, захоплювався образами Гі Бурдена і Гельмута Ньютона. Я шаленів. Я закохався в фотографію дуже рано і отримав свою першу камеру в 17 років. Art direction – це те, чим я заробляю на життя, але фотографія залишається моїм коханням", – розповідає Фаб'єн. Сьогодні в його особистого Instagram, де він публікує запаморочливі пейзажі і натюрморти, 170 тисяч читачів.

Рекламна кампанія Calvin Klein CK One, фото: Стівен Мейзел, 1994

1982 року Барон у пошуках роботи перебрався до Нью-Йорка. Зустріч з редакційним директором Condé Nast, Александром Ліберманом змінила кар'єру 23-річного фотографа. "Якось я підійшов до нього, – розповідає Барон, – він поговорив зі мною французькою, подивився моє портфоліо і на місці купив фото Бруклінського моста за 600$". Незабаром після цієї зустрічі Барон отримав свою першу роботу в GQ. Вже через кілька років у ролі арт-директора він створював рекламні кампанії для універмагу Barneys, у тому числі знамениті проєкти зі Стівеном Мейзелем. Саме Мейзел порекомендував Барона Франці Соццані, коли та стала головною редакторкою Vogue Italia. Барон тут же погодився. "Давай зробимо найкращий журнал на світі", – відповів він на пропозицію Франки. Все, що сталося потім, – вже історія.

Обкладинка книги "Fabien Baron: Works 1983–2019"

1992 року Фаб'єн Барон став креативним директором американського Harper's Bazaar і передбачив моду на лаконічність і мінімалізм. Тоді ж почав співпрацювати з Calvin Klein, разом зі Стівеном Мейзелем оформив провокаційну книжку Мадонни Sex і її альбом Erotica, а також виступив режисером однойменного кліпу, який тоді заборонили на MTV. Галас був Барону як на руку ковінька: "Деякі роботи принесли мені популярність саме завдяки скандалам навколо них: про книжку Мадонни, редизайн Harper's Bazaar і рекламу Calvin Klein писала вся преса. Тільки про мене і говорили".

Interview Magazine, 2015

На початку 1990-х Барон створив креативне рекламне агентство Baron & Baron. Сьогодні в його портфоліо – роботи для Calvin Klein, Dior, Zara, Miu Miu, Bottega Veneta, Burberry, Coach та інших брендів. На запитання, звідки у нього стільки енергії та ентузіазму після багатьох років у індустрії, Барон відповідає: "Я fashion-фрік. Я люблю моду. Я люблю одяг. Я люблю дизайнерів. Я люблю жінок зі світу моди і те, як вони одягаються. Я просто це люблю".

Interview Magazine, 1999, фото: Герб Рітц / Trunk Archive

Критики дорікають Баронові за те, що він робить одне і те ж, за який би бренд чи журнал не взявся. Але саме завдяки цій стабільності його почерк і естетика настільки впізнавані. "У вас повинен бути свій погляд. Якщо його немає, ви не можете бути арт-директором".

*Книга "Fabien Baron: Works 1983-2019" виходить 16 жовтня в видавництві Phaidon.

Фото: Mert Alas & Marcus Piggot; Steven Meisel; David Sims; Frederic Lieberath (надані Phaidon)

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.