До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Як справи, дорогий Карле?": книга спогадів про Карла Лагерфельда

У видавництві Flammarion вийшла книга "Як справи, дорогий Карле?", присвячена Карлу Лагерфельду. Її автор — охоронець, асистент і близький друг дизайнера Себастьян Жондо.

Карл Лагерфельд і Себастьян Жондо на показі Dior Homme, 2016 рік

Карл Лагерфельд і Себастьян Жондо познайомилися в далекому 1990 році, коли Жондо був 15-річним хлопцем. Вітчим Себастьяна працював у транспортній кампанії, що організовувала перевезення антикварних меблів, а хлопець допомагав йому в цьому. Так він познайомився з кутюр’є, який завжди любив і колекціонував антикваріат. У 1997 році Жондо наважився і запитав Лагерфельда, чи може попрацювати на нього. Згодом з охоронця він перетворився на особистого асистента й секретаря, а роки по тому Себастьян став амбасадором бренду Karl Lagerfeld і Chanel. Лагерфельд і Жондо дружили 22 роки, і близьке оточення кутюр’є називало Себастьяна не інакше, як "права рука" Карла. Не дивно, що за два роки після смерті Лагерфельда саме Себастьян написав зворушливу й пронизливу книгу про будні поряд з одним з найлегендарніших представників світу моди.

Реклама
На весіллі принца Альберта, 2011 рік

"Я попрощався з Карлом сьогодні вранці. Назавжди. Його душа й тіло пішли. Цього сумбурного дня дуже багато людей навколо. Занадто багато. А потім друзі, справжні друзі, прийшли в його дім на обід. Мої плани на завтра? Майже нічого. Я не хочу лягати спати. Все складаю, перу, прибираю. Я люблю, щоб все було акуратно, чисто, бездоганно. Спустоште попільнички, обполосніть склянки. Я не п’ю, майже не курю, але сьогодні ввечері все інакше... ". Це цитата з книги, у якій Жондо описує свої відчуття в день похорону Лагерфельда — такою щирістю пронизані всі сторінки книги "Як справи, дорогий Карле?".

"Це не історія про моду; це історія про людей", — каже співавторка Жондо, журналістка Вірджинія Музо в інтерв’ю американському Vogue. "Це показує відданість, яку Себастьян все ще відчуває до Карла, що був для нього всім". На запитання, що вона дізналася про Себастьяна в процесі написання книги, Музо відповідає, що "він набагато м’якший, ніжніший, сентиментальніший хлопець, ніж здається на перший погляд. Контраст між внутрішнім маленьким хлопчиком і зовні брутальним хлопцем був для мене справжнім відкриттям".

Якоюсь мірою книга — про шлях до мрії. За словами Жондо, однією з цілей було "показати людям, де я зараз перебуваю, і яким було моє життя від самого початку". Це позначилося й на структурі мемуарів, у яких чергуються сцени із життя Жондо з Лагерфельдом та елементи його особистої історії. У певному сенсі це також розповідь про зіткнення двох світів. Не дарма зустріч із Лагерфельдом француз порівнює з перетином шляхів з астероїдом.

На Тижні моди в Мілані, 2016

Жондо до зустрічі з Карлом жив у робочому передмісті Парижа. Захоплювався боксом і перегонами. На психологічному рівні Жондо, єдина дитина розлучених батьків, знайшов певну стабільність у Лагерфельда. "Карл — невіддільна частина мого життя", — каже Себастьян. Вірджинія Музо стверджує, що дизайнер "вважав Себастьяна своїм сином. Він сказав про це одному з найкращих друзів Себастьяна, який згодом поділився з ним цією історією".

"Карл відкрив мені двері в Париж, у великий світ — у соціальному, культурному та матеріальному плані, — пише Жондо в книзі. — Він — Святий Грааль. Це одна з причин, через які тоді, понад 20 років тому, я ризикнув попроситися до нього на роботу. Карл Лагерфельд уособлював відкритість, якої я потребував".

Показ Chanel resort 2011

Себастьян і після смерті Карла залишився представником бренду Karl Lagerfeld. Він все ще захоплюється боксом, і Сильвія Вентуріні, креативна директорка Fendi, попросила його допомогти з розробленням лінії одягу для активного відпочинку. За словами Жондо, одна із цілей книги — показати, "що все можливо". "Якщо ви живі й маєте добре здоров’я — ви маєте все. Іноді, — додає він, — ми забуваємо про все це, але насправді нам дуже пощастило".

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.