До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто такий Бандера: 3 книги про легендарного українця

"Хто такий Степан Бандера? Чим прославився Бандера?" Це лише кілька з безлічі гугл-запитів, присвячених Степану Бандері, який народився 115 років тому, 1 січня 1909-го. Лідер українського націоналістичного руху є, безумовно, одним із найпопулярніших українців у світі, факти про якого шукають у мережі українці й не тільки. Об'єктивні відповіді на запитання, ким насправді був Бандера, які цінності сповідував та чого насправді бажав для України, можна знайти в книгах. У день народження Степана Бандери ми зібрали найцікавіші книжки про одного з очільників українського націоналістичного руху.

"Степан Бандера: …коли один скаже: Слава Україні!"

Два національні організми з цілком іншою концепцією життя постійно стоять проти себе – Росія й Україна. Із цим фактом пов'язати організовану боротьбу – значить, зробити її переможною.

Реклама

Книга "Степан Бандера: …коли один скаже: Слава Україні!", що вийшла 2015 року в Івано-Франківському видавництві "Дискурсус" — ідеальне видання, щоб як мінімум познайомитися з Бандерою. Перша її частина — збірник статей самого Бандери, написаних у 1940—50 рр, в яких він розмірковує про Україну, визвольний рух та описує своє бачення визволення України. Читати ці статті непросто — вони написані доволі категоричною й сухою публіцистичною мовою, але точно допоможуть зрозуміти витоки української націоналістичної ідеї. Друга частина книги — стаття українського історика, одного із засновників Центру досліджень визвольного ру́ху Миколи Посівнича, в якій він стисло описує біографію Бандери.

"Степан Бандера. Історія нескорених", Микола Посівнич

"Українці. Історія нескорених" — популярна серія книг, в межах якої можна прочитати цікаві факти про Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Євгена Коновальця та інших відомих українців, що увійшли у світову історію як нескорені. Одна з найпопулярніших книг серії присвячена Степанові Бандері й намагається дати відповідь на питання: Бандера — хто він? Герой? Символ України? Автори обіцяють, що, "базуючись на архівних документах, цікавих і невідомих широкому загалу матеріалах, вони розкажуть про життєпис лідера ОУН без штучно створених міфів: які погляди він мав, якими ідеалами керувався і, зрештою, якою він був людиною". "Українці. Історія нескорених" — серія, розрахована на широкий загал читачів, тож, якщо ви тільки починаєте знайомство з постаттю Бандери та шукаєте добре подану, структуровану й зрозумілу інформацію, то варто почати саме з цієї книги.

"Перемога або смерть. Український визвольний рух, 1939—1960-ті роки", Іван Патриляк

Науково-популярне видання, яке допоможе зрозуміти, як у 30—60 роках XX століття розвинувся український визвольний рух та яку роль в ньому зіграв Степан Бандера. Як була створена УПА, які завдання перед собою ставила, яку роль відіграла в часи Другої світової війни, якою була боротьба із гітлерівською окупацією та протистояння НКВД. Висвітлюючи основні події цього масштабного народного руху, автор дає можливість небайдужому читачеві зорієнтуватися в історії покоління, яке змінило уяву про українців. Також дізнаємось, звідки з'явилося гасло "Перемога або смерть!", яке набуває особливого сенсу для сьогоднішніх українців, що борються з окупантами. Автор книги — один із головних спеціалістів з історії українського націоналізму Іван Патриляк, декан історичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка, який з березня 2022 року став на захист батьківщини у великій війні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.