До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що почитати: 6 нових книг про культуру

Традиційно готуємо добірку нових книг про культуру, які виходять в українських видавництвах. Автобіографія у вигляді коміксу, альманах текстів про сучасне мистецтво і український дизайн 20-х років — найкраще, що вийшло у жовтні.

НАРБУТ. Студії. Спогади. Листи [Реконструкція знищеного 1933 року "Нарбутівського Збірника"]

"Нарбутівській Збірник" надрукували ще в 1933 році, але відразу в друкарні знищили увесь тираж. Головна причина — на той час були репресовані майже всі автори. Зараз у видавництві "Родовід" виходить дещо оновлений збірник — доповнений спогадами друзів і колег, в тому числі Василя Кричевського, Миколи Зерова, автобіографічними уривками, статтями мистецтвознавців середини ХХ століття, листами. Видання має вигляд справжньої "нарбутівської енциклопедії", з більш ніж 300 ілюстраціями. Оригінальне видання не збереглося і невідомо точно, яка у нього була обкладинка. Тому дизайнери (Саша Биченко і Numo Team) вирішили, що єдиної обкладинки не буде. Кожен з 500 примірників видання має унікальну обкладинку, згенеровану за допомогою алгоритму з різних творів Нарбута, фрагментів фото і тексту. Подібні книги — це спроби заповнити лакуни, що існують в історичних і культурних процесах.

Реклама

Родовід

"Все це триватиме далі"

"Це книга дівчинки, яка все-таки виросла. Виросла, щоб щедро ділитися з нами сторінками своєї любові, свого болю, своєї ніжності і непереборною любов'ю до життя — життя, яке шелестіло сторінками самвидаву у 80-х, гриміло рейвами 90-х і нудьгувало в офісах "нульових". Так звучить синопсис книги Анни Санден (авторка роману "Рідні чужі люди" і співвласниця продакшена "LIMELITE"), але він не передає унікальності цього видання. Його особливість у тому, що це чи не вперше в історії українського книговидання, коли автобіографічний роман виходить у вигляді коміксу. Над ілюстраціями до книги працювала художниця Віра Кордоба, яка дуже точно відчула зворушливий і відвертий текст Санден — і створила такі ж ілюстрації. і хоча це художній текст, книга сприймається як повноцінне арт-видання, яке прикрасить колекцію кожного, хто цінує естетичні, добре, зі смаком видані книги.

UA Comix

"Йозеф Бойс: Кожна людина — художник"

Перший переклад лекцій, інтерв'ю та текстів культового художника Йозефа Бойса українською. Йозеф Бойс створював інсталяції, скульптури, займався перформансом і теорією мистецтва. Зокрема, він вважав, що існує "соціальна скульптура" — суспільство, до створення якого долучається кожна людина. І тому кожна людина є художником або художницею. Книга допомагає краще зрозуміти процеси сучасного мистецтва. Наприклад, чому художники все більше працюють зі складними і соціальними темами, що означає бути художником зараз, і хто може таким себе називати. Видання доповнене текстами і роботами сучасних українських художників: Микити Кадана, Алевтини Кахідзе, Валентини Петрової, Бориса Кашапова, Лади Наконечної та інших.

Medusa Books

"Створити комікс", Скотт Макклауд

Класика коміксів продовжує виходити українською. У минулому році побачила світ культова книга "Зрозуміти комікси. Невидиме мистецтво", де Скотт Макклауд розповідає про особливості жанру, головні прийоми оповіді і знайомить з короткою історією коміксів. У книзі він пов'язує історію медіа, мистецтво і дизайн з жанром коміксів і допомагає подивитися на це поле з нової точки зору. У "Створити комікс" автор на прикладах показує читачеві, як майстерно передати людський стан за допомогою слів і зображень. Ця книга-підручник написана настільки дотепно і цікаво, що прочитати її варто і фанам коміксів, і тим, хто тільки починає ними цікавитися. Обидва переклади — Ярослави Стріхи. Тепер чекаємо на третю частину — "Переосмислення коміксів"!

Рідна мова

"Це Магрітт"

Продовження серії про важливих художників. Книги із серії "Це..." балансують між легкістю написання для тих, хто тільки знайомиться з мистецтвом, і тих, хто цікавиться ним досить давно. Ілюстрації поєднуються з репродукціями картин і світлинами, а розповіді з життя переплітаються з сюжетами картин. "Це Магрітт" розповідає про одного з найяскравіших представників сюрреалізму. Картину художника "Це не трубка" часто згадують у контексті дискусій про сутність образу, мистецтва і наше сприйняття його. У серії також є книги про Енді Воргола, Сальвадора Далі, Ван Гога і Клода Моне.

Видавництво Старого Лева

Your Art (збірник текстів про сучасне мистецтво, укладачі Настя Калита і Світлана Лібет)
Онлайн-медіа про мистецтво Your Art в партнерстві з незалежним видавництвом IST Publishing випускає друкований номер журналу. Видання покликане зафіксувати все те важливе, що хвилювало суспільство і формувало культурний контекст в 2019 і 2020 роках. Під однією обкладинкою розмістили 24 вибрані колонки та інтерв'ю про українське мистецтво і тенденції останніх років. Наприклад, художник Микита Кадан розповідає про Кмитівський музей, кураторка Леся Кульчицька — про феміністичне мистецтво, художниця Алевтина Кахідзе — про свої практики і екологію, дослідниця мистецтва Катерина Яковленко — про тему війни. Подібні збірники важливі, тому що книжок про сучасне українське мистецтво, які б системно коментували і фіксували його, — досі небагато.

Дизайнерка видання — Олена Соломадіна

Ist Publishing

Текст: Оксана Семеник, Дар'я Слободяник

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.