До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 книг до 8 березня: історії про сміливих і сильних, що надихають

Історично 8 березня — не "свято весни й краси", а Міжнародний день боротьби за права жінок. І попри те, що відзначають його ще з 1911 року, у сенсі гендерної рівності сучасному світу є куди прагнути. Vogue.ua представляє добірку книг, які будуть як ніколи доречними саме цього дня. У нашому огляді — біографії видатних жінок, корисні видання, які допоможуть обстоювати особисті межі в повсякденному житті, і книги, які навчать любові до себе.

"Майже доросла. Книжка про дівчат і для дівчат", Ірина Славінська; Vivat

Реклама

Книжка журналістки, письменниці та перекладачки Ірини Славінської схожа на відверту розмову про дорослішання — емоційне, психологічне та фізіологічне. Це довірлива розповідь про те, що відбувається з дівчатами і навколо дівчат, коли вони стають дорослими. Не просто набір фактів, які можна знайти в інших виданнях, а реальні життєві поради, адаптовані до української реальності.

Авторка спирається на власний досвід дорослішання і говорить про те, що хвилює підлітків — як прийняти своє тіло, як спілкуватися з батьками, яким також важко усвідомити, що їхня дитина вже виросла, як обирати життєвий шлях і професію, як спілкуватися з однолітками і дорослими, як формувати навколо себе середовище, яке приймає і підтримує. Вона розповідає і про критичні моменти, що можуть статися, зокрема насильство та аб'юзивні стосунки. Знання про те, як обстоювати власні кордони та права, — це дуже дієва зброя, яка знадобиться протягом усього життя.

Світ навколо заплутаний і складний. Книга Ірини Славінської може стати підтримкою, опорою і путівником у дорослий світ.

"Твоє друге життя, або шанс змінити все" Рафаелла Жордано, Vivat

У центрі сюжету — Камілла, 38-річна жінка, життю якої, здавалося б, можна лише позаздрити. У неї є люблячий чоловік, здорові діти та прекрасна добреплатна робота. Немає тільки одного — щастя. Хронічна втома, спад мотивації, депресія — усе це добре знайоме багатьом сучасним жінкам. Але замість того, щоб прийняти наявний стан речей, Камілла воліє ризикнути своїм "ідеальним" життям і кинутися на край світу в пошуках втраченої радості. Чи знайде вона її, опинившись там? Цього не можна сказати напевно, але ясно одне: у дорозі вона набуде нового, дивовижного творчого досвіду й виявить дещо цінне в собі самій.

"Місто дівчат" Елізабет Ґілберт; Видавництво Старого Лева

Дивовижний роман Елізабет Ґілберт, авторки гучного бестселера "Їсти. Молитися. Кохати". Жінка похилого віку, від імені якої написано книгу, згадує минуле, часи її юності, проведеної в Нью-Йорку воєнних років. Не без задоволення оповідає вона про богемне життя світського товариства, свої сексуальні експерименти, перше кохання, але головне — про пошук власного "я" у світі й суспільстві, обтяженому забобонами. "Місто жінок" — це відверте дослідження жіночої сексуальності, сміливі роздуми про межі вільності звичаїв і про те, де насправді лежить етична межа дозволеного.

"Сила дівчат" Катерина Бабкіна, Марк Лівін; #книголав

Леся Українка і Лілія Пустовіт, Ліна Костенко й Наталія Ужвій, Олена Притула та Оксана Якубова — авторки книги зібрали під однією обкладинкою історії жінок із середини минулого тисячоліття й до сьогодні, які міняли й змінюють Україну на краще. У "Силі дівчат" немає сухих біографій, портрет кожної видатної українки глибоко психологічний, доповнений реальними злетами й падіннями, живими емоціями та переживаннями. Книга, яка надихає і яка вже вкотре засвідчує: історію нашої країни (і світу загалом) жінки створюють нарівні із чоловіками.

Becoming Мішель Обама; BookChef

Коли йдеться про успішних жінок, Мішель Обама — одна з перших, хто спадає на думку. Вона стала лідеркою руху за здоровий спосіб життя завдяки своїй програмі "Let's Move!". Кожен другий шанувальник Демократичної партії досі журиться через те, що Мішель не стала претендувати на пост глави держави. Але перш ніж стати своєрідним символом жіночого лідерства та успіху в Америці, жінка пройшла непростий шлях. Їй доводилося обстоювати права національних меншин, дітей, бідних верств населення. Вона вперто будувала кар’єру, залишаючись опорою для чоловіка, який не раз визнавав, що саме Мішель він зобов’язаний своїм становищем. Про тернистий шлях до вагомих досягнень, про болючі удари долі й нищівні поразки йдеться в мемуарах колишньої першої леді Сполучених Штатів.

"Мить піднесення" Мелінда Гейтс; BookChef

Мелінда Гейтс — філантропка, бізнес-леді та одна з найвпливовіших жінок планети за версією Forbes. Разом зі своїм чоловіком Біллом вона заснувала благодійний фонд, серед цілей якого — глобальне поліпшення охорони здоров’я, боротьба з бідністю й розширення освітніх можливостей для дітей з малозабезпечених верств населення. Крім усього іншого, Мелінда активно виступає проти гендерної дискримінації, і саме питання рівності вона порушує у своїй дебютній книзі. У "Миті піднесення" авторка не тільки ділиться історіями зі свого особистого життя, а й розповідає про інших жінок, дивовижних, які надихають, але стикнулися в певний момент життя із сексизмом і дискримінацією. У своїй книзі Мелінда Гейтс аналізує стан сучасної жінки в суспільстві й міркує про те, як виграла б світова економіка, якби кар’єрні можливості обох статей були рівними в усіх куточках земної кулі.

"Феміністки не носять рожевого" Кертіс Скарлетт; Видавництво Старого Лева

"Феміністки не носять рожевого..." — це зібрання текстів видатних жінок, учених і письменниць, актрис і дизайнерок. На сторінках книги Кіра Найтлі й Сірша Ронан, Джемма Артертон і Клер Горн діляться зворушливими й смішними, жаскими й захопливими історіями з власного життя, міркують про те, що означає бути феміністкою, і дають рекомендації стосовно того, як визначати й боротися з проявами сексизму в повсякденному житті. Збірка правдиво засвідчила: фемінізм — не просто течія, у нього є обличчя — живе, прекрасне і, звісно, жіноче.

"Міф про милу дівчинку"; видавництво Vivat

Ця книга руйнує поширений стереотип: щоб стати успішною, жінка має стати "чоловіком у спідниці". Вона вчить обстоювати особисті межі й бути доброю, боротися за свої права й водночас бути чутливою, уперто рухатися до мети без втрати внутрішнього відчуття привабливості. Ця книга — настільний посібник для жінок, які прагнуть успіху й гармонії зі світом: як внутрішньої, так і зовнішньої.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.