До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 книг про клімат, обов’язкових до прочитання у 2021 році

Якщо цього року хтось із вас вирішив допомагати нашій планеті, то найкращий спосіб почати — вивчити інформацію про кліматичну кризу. Актриса й активістка Джейн Фонда розповіла, що саме книга Наомі Кляйн On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal надихнула її на щотижневі протести Fire Drill Friday у Вашингтоні, округ Колумбія, про які у 2019 році писали ЗМІ по всьому світі. Щоб дізнатися, як ви можете допомогти в боротьбі зі зміною клімату, радимо шість важливих книг, які неодмінно варто прочитати.

The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis

Якщо вам потрібне обнадійливе бачення того, як можна впоратися з кліматичною кризою, тоді беріться за книгу The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis, яку написала колишня виконавча секретарка Комісії ООН зі зміни клімату Крістіана Фігерес у співавторстві з політичним лобістом Томом Ріветт-Карнаком. У книзі представлені два сценарії на 2050 рік: "Світ, який ми створюємо" висвітлює жахливе майбутнє, спровоковане поточною траєкторією, якою ми рухаємося; і "Світ, який ми маємо створити" описує, як ми зможемо успішно контролювати глобальне потепління завдяки досягненню нульових викидів та озелененню міст.

Реклама
All We Can Save: Truth, Courage, and Solutions for the Climate Crisis

All We Can Save — це збірка есеїв і віршів, де представлені роздуми 60 жінок з екологічного руху в різних формах: від тексту біологині Жанін Беньюс про дерева до роботи активістки Варшині Пракаш про те, як вона стала співзасновницею Sunrise Movement у США. Це ідеальна книга, після прочитання якої ви зможете не тільки розібратися в кризі, а й запропонувати розв’язання проблеми.

On Fire: The Burning Case for a Green New Deal

Канадська письменниця Наомі Кляйн стала однією з найвідоміших кліматичних активісток із часів виходу її бестселера 2014 року This Changes Everything: Capitalism vs the Climate. В її останній книзі представлена ​​серія есеїв про поточну надзвичайну кліматичну ситуацію і про те, як "Новий зелений курс" — пропозиція конгресменки Олександрії Окас-Кортес і сенатора Едома Маркі в США — може не тільки розв’язати проблему глобального потепління, а й усунути глибоку нерівність, наявну в наших суспільствах.

No One Is Too Small To Make A Difference

Якщо і є хтось, хто може продемонструвати силу, яку всі ми маємо для змін, так це шведська активістка Грета Тунберг, яка очоливши рух Fridays For Future, надихнула мільйони людей по всьому світі вийти на вулиці. Ця книга-збірка її найяскравіших промов — заклик до дії і яскраве нагадування про те, як обмаль часу для змін ми маємо.

What Can I Do?: The Truth About Climate Change and How to Fix It

Плануючи свій шлях від розпачу до дії, Джейн Фонда пояснює, як вона щоп’ятниці проводила щотижневі акції протесту на сходах Капітолія США, через що її п’ять разів заарештовували за громадянську непокору. У своїй книзі вона розповідає про те, як ми можемо врятувати океани, забезпечити підзвітність індустрії викопного палива й екологічну справедливість. А наприкінці кожного розділу Фонду розповідає, що кожен з нас може зробити, щоб допомогти.

Braiding Sweetgrass: Indigenous Wisdom, Scientific Knowledge, and the Teachings of Plants

"Чи знаєте ви, що громади корінних народів становлять 5% світового населення, але захищають 80% світового біорізноманіття? Ось чому важливо, щоб ми поважали мудрість тубільців", — пояснює Робін Волл Кіммерер, заслужений викладач екологічної та лісової біології, у книзі Braiding Sweetgrass. Він розповідає, як ми можемо вчитися у рослин і тварин, які нас оточують і живуть в гармонії з природою.

За матеріалами vogue.in

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.