До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 книжок, які варто прочитати на Геловін

Геловін – ще одна причина прочитати улюблені або нові книжки, наповнені містикою, магією і навіть смішними монстрами. Vogue.ua вибрав найцікавіші історії для безсонної ночі напередодні Дня всіх святих.

"Воно" Стівена Кінга (видавництво "КСД")

Стівен Кінг – король жахів, який випускає по роману на рік. Його варто прочитати, навіть якщо ви не любите хоррори і трилери, бо книжки Кінга – класика. Про "Воно" активно заговорили після гучного фільму, що представили два роки тому. Сім друзів борються з незрозумілою нечистю, яка вбиває дітей і може перетворюватися в будь-яку форму, найчастіше в те, чого ви боїтеся. Вони об'єднуються у клуб "Невдах", щоб знищити монстра, якого називають "Воно". Монстр прокидається кожні 27 років і вбиває підлітків і дітей. Дорослі учасники клубу збираються разом, щоб нарешті це знищити. Кінг порушує теми впливу дитячих травм на нас у дорослому житті, чому потрібно позбуватися своїх страхів, і чи дійсно все погане, про що ми пам'ятаємо, було насправді.

Реклама
"Тінь вітру" Карлоса Руїса Сафона (видавництво "КСД")

Карлос Руїс Сафон – сучасний іспанський письменник, який продовжує традицію магічного реалізму. "Тінь вітру" – історія про цвинтар забутих книг, які зберігаються в одному екземплярі, і зниклого письменника. 14-річного Даніеля Сампера приводить туди батько, щоб той вибрав книжку, яку зберігатиме. Даніель вибирає роман Хуліо Каракса, молодого автора з Барселони, який чи то помер, чи зник безвісти в Парижі. Поки Даніель намагається дізнатися, що сталося з Караксом, його починає переслідувати людина без обличчя, яка просить спалити книжку або віддати її. Вся історія – це заплутаний клубок подій і людських доль, коли не знаєш, що гірше: нечиста сила чи люди. Це добре написаний і захопливий роман, а шарму йому додають вулиці Барселони та історії про покинуті маєтки.

"Морт" Террі Пратчетта (Видавництво Старого Лева)

"Морт" – це роман про Смерть, який хоче піти у відпустку і шукає собі заміну. Так, Смерть у Пратчетта саме чоловічого роду і це важливо! Він знаходить простого хлопця Морта, який стає його учнем. Потім Смерть все-таки йде насолоджуватися життям і залишає Морта працювати. В один з робочих днів Морту потрібно вбити принцесу, але він закохується в неї і рятує від загибелі. Через це світ ділиться на дві реальності і тепер слід це виправити. Террі Пратчетт створює свої світи з відьмами, гномами, принцесами та негідниками – і це занадто схоже на сатиру наших буднів. Він пише не страшно, а навіть весело: завдяки йому Геловін зі страшного свята легко перетвориться на атмосферне.

"Дев'ятий будинок" Лі Бардуґо

Стівен Кінг склав свій список, що читати і дивитися на Геловін. Він дуже лаконічний: одна книжка ("Дев'ятий будинок" Лі Бардуґо), один фільм ("Дитячі ігри" режисера Ларса Клевберга) і один серіал ("Marianne" Netflix). "Дев'ятий будинок" – це перший роман для дорослих американської дитячої письменниці Лі Бардуґо про таємні товариства Єля. Роман представили у жовтні цього року. Стівен Кінг назвав його "Гаррі Поттером для дорослих", а йому точно можна вірити в питаннях якісних хоррорів.

"Атлас монстрів і привидів" Фредеріка Магрін (видавництво #книголав)

Ще одна новинка, саме до Геловіну, спеціально для малюків, ну або вашої внутрішньої дитини. Це справжній атлас, розділений на частини світу і континенти, тільки замість міст або тварин – монстри і привиди. Можна дізнатися, звідки взявся Франкенштейн або Дракула, а потім прочитати твір Мері Шеллі і Брема Стокера. Спеціально для українського видання зробили вставку з українськими монстрами: милим Чугайстром і навіть привидом Миколи Гоголя. Особливий цей атлас різноманітністю країн, традицій і місцевих особливостей. А ще смішними ілюстраціями, після яких дитина точно не боятиметься монстрів під ліжком.

"Дерево Геловіну" Рей Бредбері

Рея Бредбері читали всі хоча б раз у житті: чи то "451 градус за Фаренгейтом", чи "Кульбабове вино". Всі його книжки дуже різні, хоча часто розповідають саме про підлітків і (як здається) спокійні американські містечка. "Дерево Геловіну" – доречна книжка, щоб відчути себе підлітком з такого містечка. Компанія друзів напередодні Дня всіх святих вирушає за традиційними "солодощами або смертю". Вони збираються біля дерева (в оригіналі книжка так і називається The Halloween Tree) і вирушають у мандрівку в часі, щоб дізнатися прихований сенс свята і як ставилися до нього різні народи в різні епохи.

Текст: Оксана Семеник

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.