До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 геніальних творів Джорджа Орвелла, які варто прочитати кожному

8 червня 1949 року вийшов друком роман "1984" Джорджа Орвелла. Він став найвідомішою і найцитованішою антиутопією в літературі. Роман перекладено понад 60 мовами.

Без перебільшення можна сказати, що Ерік Артур Блер, відомий у всьому світі як Джордж Орвелл, мав неабиякий вплив і на популярну культуру, і на літературний світ загалом. Сповідуючи суспільно-демократичні цінності Орвелл без вагань висловлював власні політичні переконання у своїх працях. Незалежно від того, критикував він тоталітарні уряди, соціальну нерівність чи бідність, його книги вказували на жахливі, але важливі істини про життя XX століття. І з огляду на стан нашого сучасного світу, можна з упевненістю сказати, що його роботи актуальні як ніколи.

Реклама

"Колгосп тварин"

Джордж Оруэлл

Одна з найпопулярніших книг Орвелла "Колгосп тварин" поєднує в собі казку про тварин з політичною сатирою, націленою на сталінську Росію. Попри те, що твір виходить за межі одного конкретного часу, він робить заяву про людське суспільство загалом.

"Бірманські будні"

Джордж Оруэлл Дни в Бирме

Роман "Бірманські будні", опублікований у 1934 році, Орвелл написав під впливом служби в лавах імператорської поліції в Бірмі. Повість про старі дні, коли Бірмою керували з Делі як частиною Британської Індії, описує корупцію і фанатизм імперіалізму.

"Ковток повітря"

Джордж Оруэлл

"Ковток повітря" — це роман про повноліття, у якому головний герой має змиритися зі змінами, що відбулися в його селі, має відпустити спогади дитинства й прийняти нові часи.

"Дитина Каталонії"

Джордж Оруэлл

Розповідь "Дитина Каталонії", опубліковану в 1938 році, потрібно прочитати, оскільки це особиста історія Джорджа Орвелла про його досвід участі в громадянській війні в Іспанії. У творі докладно описано страхіття війни, голод, беззбройність і безпорадність, відчуття пораненого. Книга оголює й оживляє складнощі громадянської війни в Іспанії в цікавий і захопливий спосіб.

"У злиднях Парижа й Лондона"

Джордж Оруэлл

Автобіографічна повість "У злиднях Парижа й Лондона" — це проникливі описи Орвелла на тему бідності, розповіді про злиденне життя в Парижі, досвід випадкової праці, життя волоцюги в Лондоні та його околицях. Блиск трагікомічних висловів робить книгу унікальним і цікавим твором.

"1984"

Джордж Оруэлл 1984

Знаменитий антиутопічний роман Орвелла про тоталітарний уряд на чолі з таємничим Великим братом, партії, обмеження прояву індивідуальності, позбавлення волі. Як не дивно, процес написання "1984" не був пікніком: Європа повільно повстала з попелу Другої світової війни, Орвелла гризли його власні проблеми, а саме смерть дружини й боротьба з туберкульозом. Він сховався на віддаленому шотландському острові, де працював над рукописом, попри швидке погіршування здоров’я. Після тривалої роботи над романом у 1949 році його нарешті опублікували, приблизно за сім місяців до смерті Орвелла. Сьогодні це не тільки еталон всієї антиутопічної фантастики, але й один з найважливіших (і пророчих) романів XX століття.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.