До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 великих романів, які варто прочитати цієї осені

Читання великих романів потребує занурення та затишку — хіба для цього може бути кращий час, ніж осінь? Для тих, хто якраз у пошуку хорошої літератури, аби провести з нею кілька осінніх тижнів, ми зібрали нові романи, що вийшли в українських видавництвах цього місяця. Затишного читання!

"Переможці", Фредрік Бакман

Реклама

Завершальна частина трилогії Фредріка Бакмана про шведське містечко Бьорнстад та його мешканців займає 700 сторінок — і цей той випадок, коли з книжкою хочеться провести разом кілька осінніх тижнів, занурившись у читання з головою. Події "Переможців" відбуваються за два роки після подій роману "Ми проти вас": ми знов зустрічаємося із суворими мешканцями Бьорнстаду, які намагаються жити далі після трагедії, проте минуле постійно про себе нагадує. Мешканці хокейного містечка продовжують шукати відповіді на найважливіші запитання: що таке сім’я? що таке спільнота? і чим вони готові пожертвувати, щоб захистити їх?

Бакман, чиї романи розходяться тиражами понад 5 мільйонів і перекладені на 25 мов, — блискучий автор, емпатичний та людяний, який вміє розповідати прості життєві історії так, що вони перетворюються на екзистенційні драми про добро і зло. А ще його книги надзвичайно кінематографічні, тож читання "Переможців" — це справжнє занурення у незвичайний світ мешканців хокейного містечка.

"Червоний, білий та королівський синій" Кейсі Макквістон

"Червоний, білий та королівський синій" — квір-роман, яки став справжньою сенсацією тіктоку, а його автор Кейсі Макквістон потрапили (Кейсі Макквістон є небінарною особою та просить називати їх займенниками "вони/їх") до списку Time 100 Next за 2022 рік. Головний герой роману — латиноамериканський хлопчик Алекс Клермонт-Діас, чия мама є президенткою США, а він — одним з найпопулярніших підлітків країни. Проте одного разу до таблоїдів потрапляє фото імовірної бійки між Алексом та британським принцом Генрі, якого вважають давнім Алексовим суперником, і тепер вся кар'єра його матері опиняється під загрозою... Аби врятувати майбутню президентську кампанію матері, Алекс робить вигляд, що товаришує з британським принцом, і згодом це переростає у кохання між хлопцями.

Автор роману Кейсі Макквістон каже, що пише квір-романи про таких саме людей, як вони, аби допомогти їм почуватися менш ізольованим, як почувалися вони у своєму дитинстві. В 2020 році "Червоний, білий та королівський синій" потрапив до спискубестселерів New York Times.

"Наші втрачені серця", Селесте Інг

Бестселер New York Times, книга року за версією People, вибір Книжкового клубу Різ Візерспун — новий роман зіркової авторки Селести Інг, яка написала "Усюди жевріють пожежі", екранізацію якого з Різ Візерспун та Керрі Вашингтон на Hulu ви, скоріше за все, бачили, вже встиг здобути безліч регалій.

Його події відбуваються в Америці майбутнього, яка оговтується після економічної кризи. До влади приходить авторитарний уряд і запроваджує ПАКТ — задля "збереження американської культури". Закон дозволяє забирати дітей у батьків-дисидентів, особливо азійського походження, і асимілювати їх у "правильному" середовищі. Головний герой книжки — 12-річний Берд, який живе зі своїм батьком, тихим лінгвістом, що працює в бібліотеці. Берд майже нічого не знає про свою матір — талановиту та неугодну владі китайсько-американську поетесу, яка зникла з їхнього життя 10 років тому.

"Наш Формат"

"Танго з духами", Марічка Крижанівська

Формально роман львівської журналістки та письменниці Марічки Крижанівської невеликий — у ньому менше 300 сторінок, проте історія, яка відбувається у "Танго з духами", охоплює ціле століття та кілька локацій від Івано-Франківщини до Львова, тож цілком підійде для добірки великих романів.

Львівський археолог, професор Лев Ковалевич, вирушає в Карпати на розкопки, пошуки скарбів Олекси Довбуша. Із ним також їде художник, який не надто ускладнює собі життя й полюбляє випити, співачка вар’єте та її молодший брат-контрабандист. У горах вони зіткнуться з магією та духами, які насправді мають пряме відношення до героїв. Якщо ви ніколи не читали гуцульський пригодницький роман, то зараз саме час.

"Єдина донька", Ґуадалупе Неттель

Мексиканка Ґуадалупе Неттель — одна з найяскравіших представниць сучасної латиноамериканської літератури. "Єдина донька" — новий роман авторки, який цьогоріч потрапив до короткого списку Міжнародної Букерівської премії і однозначно гідний уваги, якщо ви цінуєте сучасну інтелектуальну прозу.

"Єдина донька" розповідає розповідає про одне з найскладніших рішень, яке жінка має прийняти в своєму житті: мати чи не мати дітей. В центрі — історії трьох жінок. Аліна та Лаура — незалежні й успішні жінки, яким близько 35 років, жодна з них не будувала своє майбутнє навколо перспективи створення сім’ї. Лаура ухвалює рішення ніколи не ставати матір'ю та перев'язати собі маточні труби. Але коли вона повідомляє про це своїй подрузі, то дізнається, що Аліна прийняла протилежне рішення і готується народити дитину. Згодом Аліна народжує дитину, яка має генетичну хворобу. Третя жінка в цій зворушливій історії — сусідка Лаури, яка самостійно виховує сина і має проблеми з соціалізацією. Роман "Єдина донька" наголошує на тому, що бути сучасною жінкою — це значить передовсім брати на себе відповідальність за свої вчинки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.