До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших українських книжок на подарунок

Щомісяця Vogue.ua пише про найкращі українські книжки – про мистецтво, фотографії, художні новинки. Ми підсумували цей рік і вибрали п'ять цьогорічних книжок, які стануть чудовим подарунком на Новий рік – для батьків, друга або подруги, або себе улюбленого.

"Леонардо і Тайна вечеря"

1495 року Леонардо да Вінчі приступив до роботи над "Таємною вечерею" – стінного розпису, якому судилося стати одним з найзнаменитіших творів в історії світового мистецтва. Після десяти років служби при дворі міланського герцога Лодовіко Сфорца справи да Вінчі були плачевними: в свої 43 роки він так і не встиг ще створити чогось по-справжньому неповторного. Замовлення на стінний розпис у трапезній монастиря був невеликою розрадою. Ніколи ще Леонардо не доводилося працювати над таким монументальним живописним твором, не було у нього і досвіду роботи в складній техніці фрески. На тлі війни, політичних інтриг і релігійних потрясінь, повен страждань від ненадійності власного становища і болісного переживання минулих невдач, Леонардо створив шедевр, який прославив його ім'я навіки.

Реклама

Як ви вже зрозуміли, книжка канадського автора Росса Кінґа – справжній арт-детектив, який доводить, що за будь-яким шедевром мистецтва ховається неймовірна історія, гідна екранізації в Голлівуді.

Видавництво ArtHuss

"Бьюти-мифы. Вся правда о ботоксе, стволовых клетках, органической косметике и многом другом"

Якщо у вас є запитання про красу, і ви хочете отримати експертні, але в той же час зрозумілі відповіді, ця книжка – ваш маст хев. Її авторка Тійна Орасмяе-Медер – лікар-косметолог, творець марки професійної косметики Meder Beauty Science, засновниця центру Meder Beauty Center в Антібі (Франція) і школи косметології і масажу Meder Beauty School в Японії. Цього року Тійна прочитала цікаву лекцію про б'юті-міфи в межах освітньої платформи Vogue UA On the 6 floor – і випустила книжку про те ж. Як зорієнтуватися в дрімучому лісі незрозумілих термінів, гучних рекламних обіцянок, бабусиних таємниць, маминих порад, лайфхаків подруг і всезнаючих інтернет-форумів? З цим допоможе Тійна Орасмяе-Медер, яка в цій книжці оголосила б'юті-міфам війну! З наукових позицій вона розповідає про корисні і шкідливі інгредієнти зі складними назвами; пояснює, чи може виникнути алергія на крем, якщо на ньому написано "гіпоалергенний"; чи завжди дорогі креми кращі за бюджетні, і багато іншого...

Видавництво "Альпіна-паблішер"

The Book of Chill

Book of Chill – абсолютно розкішна і тактильно, і змістовно книжка. Автора її обкладинки впізнаєш миттєво – це Маша Рева з її фірмовими кубістськими ілюстраціями. Це фотокнижка про відчуття щастя, присвячена ювілею українського бренду Sleeper. Для її створення стилістка Надя Шаповал і фотограф Стефан Лісовські вирушили до Афін, де зняли фотоісторію про щастя і свободу, турботу і любов, які можуть дати одна одній дві людини. Книжка представлена у лімітованому тиражі 2 тисячі примірників у видавництві "Основи".

Так, але…/ Тарас Прохасько

Тарас Прохасько – наш сучасник і при цьому вже визнаний класик української літератури. Цьогоріч вийшла збірка його есеїв "Так, але ...", ілюстрації до якої створила художниця Олена Придувалова. Книжка стала найкращою в номінації "есеїстика" конкурсу "Книга року BBC". Складно сказати про неї точніше і пронизливіше, ніж це зробив в анотації письменник Олександр Бойченко: "Ця книжка про такі прості речі, як балькони й фіранки, світло й каміння, гойдалки й туалети, проходи містом і знімання фільму в Карпатах, формула щастя і фактор впливу, бабінтон і зельбсферштендліх тощо. А також про те, що спати треба уважно, снідати – по-своєму, а дивитися – зміщуючи візир".

Видавництво Меридіан Черновіц

"65 українських шедеврів. Визнані й неявні"

Книжці "65 українських шедеврів. Визнані й неявні" влітку ми присвятили цілий спецпроєкт, але не можемо втриматися, щоб вкотре не порадити її. Це гарний подарунок для будь-кого, хто любить мандрувати Україною, цікавиться її історією та культурою. За однією обкладинкою зібрана історія про 65 унікальних шедеврів мистецтва в українських музеях. Наприклад, скіфську пектораль, ікони Врубеля, скульптури Пінзеля, а ще багато цікавого можна легко знайти в Україні, від'їхавши 100, 200 або максимум 500 кілометрів від Києва (в столиці, безсумнівно, теж багато цікавого). Для багатьох читачів вона стане відкриттям і справжнім сюрпризом: напевно не всі знають, що легендарне історичне полотно "Козак Мамай" невідомого художника XVIII століття сьогодні перебуває в колекції Одеського художнього музею, а щоб побачити картину "Супрематизм номер 65" Казимира Малевича, потрібно всього лише від'їхати 375 кілометрів від Києва і дістатися Пархомівського художнього музею.

Видавництво Arthuss

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.