До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 нових книг про мистецтво, що вийдуть до Книжкового Арсеналу

З 22 по 26 травня у Мистецькому арсеналі відбудеться Книжковий Арсенал. Vogue.ua вибрав найцікавіші книги про мистецтво, які українські видавництва готують до фестивалю.

"Чому в українському мистецтві є великі художниці", Катерина Яковленко. Дослідницька платформа PinchukArtCentre

"Легко уявити собі книгу про великих художниць, що вийшла, наприклад, у Великій Британії та/або США. Імена героїнь світового мистецтва на вустах у багатьох людей. Але що ми знаємо про своє власне мистецтво і про українських художниць?", – запитує авторка-упорядниця Катерина Яковленко. Ця книга не тільки розповідає про історію українського мистецтва через біографії і творчість художниць, а й розмірковує про те, яке місце відведене жінці в художньому світі. До книги увійшли тексти про Оксану Павленко, Катерину Білокур, Марію Примаченко, Жанну Кадирову, Владу Ралко та інших. Авторами стали мистецтвознавиці, кураторки і художниці, серед яких є: Катерина Бадянова, Ліза Герман, Галина Гліба, Тетяна Кочубінська, Валерія Шиллер. Дизайном книги займалася Альона Соломандіна.

Реклама
"Перформування спільного міста" Паскаль Гілен. IST Publishing

"Перформування спільного міста" провідного соціолога культури Паскаля Ґілена – це п’ята книжка у серії Small Run Books. Особливість незалежного видавництва IST Publishing у його темах: через культуру та мистецтво видавці пояснюють важливі процеси сучасності. Наприклад, перша книжка серії "Культура у підмурках громадянського суспільства" розглядає культуру як головну засаду суспільства. У новій праці головними героями є місто, спільнота та музей. Питання, які порушує автор книги, є досить актуальними для України. Яка майбутня роль музеїв? Як усім співіснувати у сучасних містах та з якими викликами стикаються культурні інституції?

"Місто завжди перебуває в русі, й будь-яка типологія, що намагається його зафіксувати, не бере до уваги складнощів реального життя", – пише Ґілен, де наголошує на співучасті та співіснуванні в безладі міського життя.

"Божена Чагарова. Діалектична матриця", Поліна Ліміна. Родовід та Артбук

Взимку цього року у київській YA Gallery відбулась виставка художниці-самоучки Божени Чагарової з Житомирщини. У вишивці яскравими нитками вона поєднує цитати політиків, митців та класичні твори з коровами, багатоголовими людьми та хатинками. У неї немає інтернету і через проблеми зі здоров’ям її взаємодія та знайомство зі світом – це друковані журнали та книги у бібліотеці. Твори Божени пропонують не просто художній текст, а цілу мову, якою розмовляє художниця. Навіть не так: мову, яку художниці довелося винайти для можливості свого існування. Книжку з вишивками художниці видали спільно Родовід та Артбук. Вступний текст Поліни Ліміної "Божена Чагарова: діалектична матриця" зайняв І місце на мистецтвознавчому конкурсі від Stedley Art Foundation.

"Balcony Chic" Олександр Бурлака. Видавництво "Основи"

Здається, що балкони – це найменш цікава річ, про що варто написати. Проте архітектор Олександр Бурлака у книжці Balcony Chic досліджує балкони як міський феномен та розповідає історію про їх зародження, потворність і красу народного будівництва.

"Від парковки для машини до басейну – з часом балкони стали справжнім об’єктом для експериментів. На сторінках альбому представлені фотографії неоднозначних українських балконів: пластикових, дерев’яних, застарілих, сучасних, розмальованих, заставлених речами, озеленених, засклених. Кожен з них унікальний, як і його господар", – зазначають у видавництві. Альбом виданий англійською мовою.

"Чотири стіни та дах" Рейнір де Грааф. CANactions

"Чотири стіни та дах" – найновіша робота архітектора Рейніра де Граафа. У книжці автор розмірковує над професією архітектора та розповідає кумедні історії зі своєї практики. Та врешті-решт доходить до висновку, що за постійними світовими революціями незмінною залишається основа архітектури – чотири стіни і дах над головою. Книжка вже стала бестселером за кордоном, а в Україні її видавництво стало можливим завдяки краудфандингу. Це вже друга книга платформи CANactions, яка займається освітою та дослідженнями у сфері архітектури та міського планування.

Текст: Оксана Семеник

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.