До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найпронизливіших книг про кохання

Книги про любов найпрекрасніша і водночас найчесніша література. Вони не завжди закінчуються, як у казці, але завжди нагадують нам про те, що любов складне почуття. Напередодні Дня закоханих vogue.ua вибрав п'ять пронизливих книг про кохання, які можна перечитувати безмежно.

"Три товариші", Еріх Марія Ремарк

Ніхто не писав про кохання так чесно, просто й пронизливо, як один із ключових письменників "втраченого покоління" Еріх Марія Ремарк. Письменник почав роботу над текстом "Трьох товаришів" (перша назва "Пат", на честь головної героїні) в 1932 році, після великого успіху роману "На Західному фронті без змін". Робота над твором тривала чотири роки, для цього Ремарк усамітнився на віллі в Швейцарії. "Три товариші" історія не лише про кохання, але й про дружбу, що здатна пережити війну, відчай і будь-які кризи, і про спрагу життя, якій теж ніщо не перешкоджає. У 1938 році вийшла екранізація роману сценарій, до речі, написав Френсіс Скотт Фіцджеральд.

Реклама
"Звіяні вітром", Маргарет Мітчелл

"Звіяні вітром" феноменально успішний роман. Другого дня після свого виходу в 1936 році книга стала бестселером, була визнана найпопулярнішою книгою в Штатах після Біблії, перекладена на більш ніж сорок мов світу, відзначена Пулітцерівською премією, а однойменний фільм 1939 року Віктора Фемінга отримав 10 премій "Оскар". Автор роману Маргарет Мітчелл була неординарною особистістю: була волонтеркою Червоного хреста, працювала репортеркою, коли представники цієї професії переважно були чоловіками; двічі була заміжньою і взагалі прославилася як примхлива емансипована дівчина. Ідею роману про Скарлетт ОХара, яка, на думку багатьох критиків, списана з самої Маргарет Мітчелл, письменниця розробляла 10 років. Через більш ніж 80 років після написання роману пристрасна історія кохання Скарлетт і Ретта Батлера змушує розплакатися мільйонів читачів у всьому світі.

"Великий Гетсбі", Френсіс Скотт Фіцджеральд

Френсіс Скотт Фіцджеральд був фахівцем з любові — через нещасливе кохання. У 1920 році він одружився з дівчиною, в яку був безмежно закоханий — з донькою багатого і впливового судді Зельден Сейр. Фіцджеральд стали найкрасивішою літературною парою Нью-Йорка, а потім Парижа, куди переїхали, і найексцентричнішою парою, відомою своєю любов'ю до алкоголю і сварок. У 1930 році Зельді поставили діагноз "шизофренія", що не могло не позначитися на особистому житті подружжя. Вважається, що чимало натхнення для своїх книг Фіцджеральд черпав у стосунках із Зельдою. І, зокрема, трагічна любовна історія Джея Гетсбі і Дейзі, героїв роману "Великий Гетсбі", списана зі стосунків самого письменника і Зельди. Ми не знаємо, правда це чи ні, але в тому, що "Великий Гетсбі" — це велика книга про нещасливе кохання, можна не сумніватися.

"Ті. що співають у терні", Колін Маккалоу

Бестселер австралійської письменниці Колін Маккалоу 1977 року, який залишається бестселером ось уже упродовж 50 років. Формально "Ті, що співають у терні" сімейна сага про кілька поколінь родини Клірі, але насамперед це історія про сильних жінок, сумна і мудра водночас. Головна героїня книги Медді Клірі закохана у священика, отець Ральф теж її любить, але, вибираючи між почуттями і боргом, священик робить вибір на користь церкви. Любов ніколи не дається просто головна думка бестселера. Колін Маккалоу робить цю книгу великою, що б не відбувалося поруч.

"Нормальні люди", Саллі Руні

Серед класичних романів, написаних упродовж останніх 80 років, роман молодої ірландської письменниці Саллі Руні, можливо, стоїть осібно, але тільки на перший погляд. Це найвідвертіша, чуттєва і чесна історія про кохання міллеаніалів, від якої неможливо відірватися. "Нормальні люди" книга про перше кохання, прихильність, дорослішання. Її головні герої Маріанна і Коннелл живуть у невеликому місті Слайго в Ірландії і закохуються одне в одного. Маріанна з багатої сім'ї, вона має білосніжний особняк на пагорбі і вона успішна мама. Мати Коннелла працює прибиральницею в будинку Маріанни. Роман головних героїв почнеться зі школи, продовжиться в університеті в Дубліні, але не заверщиться в дусі "і жили вони довго і щасливо". Герої люблять одне одного, але соціальна прірва і власні травми не дозволяють їм бути щасливими разом. Саллі Руні стверджує, що перша любов зовсім не обовязково закінчується щасливо але зрештою вплине на вас і на те, ким ви станете в майбутньому.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.