До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 романи Джейн Остін, які варто перечитати

16 грудня 1775 року народилася Джейн Остін, яка ввійшла в історію як авторка шедевра "Гордість і упередження". У день народження письменниці vogue.ua рекомендує перечитати три романи Остін, які актуальні й за 200 років після написання. "Гордості й упередження" тут немає навмисне.

Кадр з фільму "Емма"

"Чуття і чуттєвість"

Джейн Остін — одна з найвидатніших жінок у світовій літературі. Вона ввійшла в історію не тільки завдяки своєму літературному хисту, а й дотепності, з якою змальовувала світські типажі англійського суспільства. Хоча Остін і була з незаможної сім’ї, це суспільство вона знала чудово: Джейн Остін любила бали, танці, спілкування, тому, мабуть, світське життя в її книгах описане так виразно й цікаво. "Чуття і чуттєвість" — перший великий опублікований роман Остін, яка, як і багато інших відомих письменників, на публікацію своїх романів чекала десятиліттями й терпіла нескінченну редактуру та скорочення творів. Цей великий роман написано легко й іронічно: він присвячений історії двох сестер, розсудливій Елеонор і романтичній Маріанні. Дівчата дуже по-різному дивляться на світ — одна довіряє тільки розуму, друга вважає, що немає сенсу жити, якщо ти не довіряєш своїм почуттям, і саме цей контраст стає головним конфліктом роману. "Чуття і чуттєвість" безліч разів екранізували, найвідоміший фільм — "Розум і почуття" 1995 з Г’ю Ґрантом, Кейт Вінслет і Еммою Томпсон.

Реклама

"Емма"

1815 року вийшла "Емма" — четвертий роман Джейн Остін. Він увійшов в історію як найдотепніший, їдкий, сміливий роман Остін. До слова, за життя письменниці весь його наклад, а це дві тисячі примірників, так і не розпродали — певне, занадто образливим його визнали сучасники дотепної письменниці. "Емма" присвячений молодій жінці, яка із захватом сватає своїх знайомих і сусідів. Його головна героїня — Емма Вудгаус, дочка багатого поміщика, кмітлива й смілива дівчина: вона не хоче заміж, але розважається тим, що видає заміж інших. Та доля зіграє з нею несподіваний жарт. За останні 60 років "Емму" екранізували разів 10, а світську звідницю в різний час грали Гвінет Пелтроу, Алісія Сілверстон і Кейт Бекінсейл. В екранізації 2020 року Емму грає молода британська актриса Аня Тейлор-Джой.

"Сендітон"

"Сендітон" — останній роман Остін, який вона так і не закінчила. Працювати над ним письменниця почала за пів року до смерті і встигла написати 11 глав. Його події відбуваються в Сендітоні — невеликому приморському селищі, модному курорті, де відпочиває англійська аристократія. З великого міста туди несподівано переїздить молода дівчина Шарлотта Гейвуд і призвичаюється до місцевого суспільства, сповненого, як завжди у Джейн Остін, інтриг. Сендітон населений ексцентричними персонажами, і саме з ними доведеться знайти спільну мову Шарлотті — мабуть, найенергійнішій і найрішучішій героїні Джейн Остін. 2019 року британці зняли серіал за мотивами "Сендітона".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.