До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 романи Артура Конан Дойля, які ви могли не читати

— Будь ласка, помовчте!

— Але я й так мовчу.

Реклама

— Ви думаєте — це дратує.

Ця цитата належить одному з найдотепніших персонажів світової літератури — Шерлоку Голмсу. І хоча саме цей герой приніс світову славу його авторові Артуру Конан Дойлю (і зробив його найвисокооплачуванішим автором в історії), сам письменник не вважав, що цикл оповідань про Голмса — це головне, що він створив. Набагато більше Конан Дойль цінував власні історичні й науково-фантастичні романи, публіцистику й тексти про війну. Якщо ви не читали їх — саме час: 22 травня минає 161 рік з дня народження легендарного письменника.

"Торговий дім Гердлстон"
Перша обкладинка книги "Торговий дім Гердлстон" 1890 року

В Артура Конан Дойля було страшенно цікаве життя. Він народився в родині художників і літераторів. Його мама обожнювала книги, була неперевершеною оповідачкою, і саме завдяки їй юний Конан Дойль відточив свій літературний стиль: він навчався в єзуїтському закритому коледжі, і, перебуваючи там, листувався з матір’ю, докладно описуючи своє життя. Так, завдяки 1500 листів з найближчою людиною Артур Конан Дойль навчився писати. Перш ніж опублікувати свої перші оповідання, він вивчився на лікаря в Единбурзі, і навіть працював корабельним лікарем під час кількамісячної експедиції в Арктику. Понад десять років, з 1881 по 1891 роки, він мав власну лікарську практику, але паралельно багато писав (зокрема, підготував першу із циклу повістей про Шерлока Голмса — "Етюд у багряних тонах"). У 1890 році він випускає "Торговий дім Гердлстон" — традиційний вікторіанський роман, який, до слова, видавці спершу відкинули. Його герої — хитрі, підступні люди, грошолюби, як називали їх тоді, готові заради власної користі піти на що завгодно. Джон і Езра Гердлстон мають фірму, яка йде на дно. Допомогти їм може багата сирота — мила дочка друга Гердлстонів, які стали її опікунами на прохання покійного батька дівчини. Заради грошей підступні Гердлстони готові піти на все. По-справжньому "дікенсівський", справедливий роман про добро й зло і через 130 років після написання цікавий для читача.

"Загублений світ"

1912 року вийшов найвідоміший науково-фантастичний роман Конан Дойля — "Загублений світ", засвідчивши високу ерудованість його автора. Головний герой твору — професор Челленджер, який блискуче знається на медицині, біології, фізиці, хімії, геології. Він вирушає в експедицію до Південної Америки й виявляє там загублений світ — простір, у якому досі живуть динозаври, люди-мавпи й дикуни. Пізніше професор Челленджер з’явиться ще в декількох романах Конан Дойля. Вважається, що як і для Шерлока Голмса, його прототипом став університетський викладач Конан Дойля з фізіології. Роман, написаний за мотивами подорожей самого письменника, мав великий успіх; його не раз екранізували. Сподобається вам, якщо любите романи-пригоди.

"Злочини в Конго"

"Листи очевидців з Конго, останній з яких датовано 27 вересня, свідчать про те, що примусова праця, викрадення людей, транспортування рабів, закутих у ланцюги, і підпали селищ тривають донині й стали звичними".

У 1900 році Конан Дойль як хірург військового-польового шпиталю був на англо-буркській війні — це превентивна війна буркських республік ПАР проти Британської імперії. Після цієї події Африка й колоніальна політика Бельгії та Британії стають однією з найважливіших тем для творів Конан Дойля. Він пише статті для The Times, у яких викриває жорстку колоніальну позицію Бельгії в республіці Конго. У 1909 році вони виходять як публіцистичний збірник "Злочини в Конго", який широко обговорювали в усій Британії, а його автор отримав як публічну підтримку (наприклад, з боку Марка Твена), так і осуд з боку британського уряду. У 2020 році, через 100 з гаком років після написання, ці статті особливо цікаво прочитати — як приклад того, якою може бути позиція письменника, журналіста й громадянина в непрості історичні часи і яку роль вона може відіграти для історії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.