До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Жіночий марш: найкращі фільми про сильних жінок

У світовій кіноіндустрії немає рівноправності: згідно з дослідженнями, 2016 року 75% членів Американської кіноакадемії становили чоловіки. Проте, в світовому кіно, – безліч фільмів про сильних героїнь – розумних, незалежних жінок, які несуть відповідальність за свій вибір. Найкращі – в огляді Vogue.ua.

"Розвіяні вітром"

"Розвіяні вітром" – зразок класики світової літератури і світового кіно; історія, яка подарувала світові одну з найбільш безпосередніх і рішучих героїнь ХХ століття – Скарлетт О'Хару. Її секрет щастя: "Про це я подумаю завтра". Маргарет Мітчелл, автор роману, отримала за цю книгу Пулітцерівську премію, а фільм Віктора Флемінга 1939 року – вісім "Оскарів". Скарлетт О'Хара у виконанні Вів'єн Лі – мужня та рішуча водночас, зразок підприємливості, темпераменту і вміння виживати в будь-яких ситуаціях.

Реклама
"Солдат Джейн"

Хоча за роль солдата Джейн Демі Мур отримала "Золоту малину", фільм вважається одним з найпопулярніших драм 90-х. Режисер Рідлі Скотт добре зобразив дискримінацію, що панує в так званих "чоловічих" сферах, – велика політика, армія, і шлях, який доводиться пройти жінці, щоб бути визнаною в них.

"Ерін Брокович"

Біографічна драма Стівена Содерберга основана на реальній історії – це біографія американської правозахисниці, активістки із захисту навколишнього середовища. В середині 1990-х вона вела справу проти компанії Pacific Gas and Electric Company, яка забруднювала хімікатами ґрунтові води, що призвело до онкологічних захворювань у місцевих жителів. Роль Брокович блискуче зіграла Джулія Робертс: в її інтерпретації правозахисниця – чарівна, енергійна, дещо груба і готова через все пройти на шляху до мети. "Ерін Брокович" принесла акторці "Оскара".

"Все ще Еліс"

Як і за Джулією Робертс, за Джуліанною Мур також закріпилося амплуа "сильної жінки". Доказ цього – фільм "Все ще Еліс". Героїня Джуліанни Мур – професор Колумбійського університету, викладач лінгвістики, улюблениця студентів, голова щасливої родини. Її чудове життя руйнується, коли Еліс дізнається, що у неї хвороба Альцгеймера. Те, як справляється з цим Еліс, як вчитися так – приклад рідкісної сили. 2015 року за роль Еліс Джуліанна Мур отримала "Оскара".

"Коко до Шанель"

У ХХ столітті зняли безліч біографій Коко Шанель, але та, в якій роль дизайнера грає Одрі Тоту – одна з найкращих. Фільм зосереджений на житті Коко до того, як вона стала Шанель. Дівчина підробляє в барі, де співає і одночасно шиє костюми для артисток, так намагається вибитися в люди. Тут немає художньої гіперболи: Коко Шанель зростала без матері, коли їй було 14, батько кинув її та братів, і дівчина зростала в притулку. У 18 років вона працювала продавцем в магазині, і, паралельно, співала в кабаре. Фільм отримав п'ять премій "Сезар".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.