До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як Кілліан Мерфі працював над роллю Оппенгеймера

20 липня в світовий та український прокат виходить "Оппенгеймер" — наразі найамбітніший фільм Крістофера Нолана, який розповідає історію геніального вченого, винахідника ядерної бомби Роберта Оппенгеймера. Як актору Кілліану Мерфі вдалося перетворитися на роль геніального винахідника, читайте нижче.

"Оппенгеймер", який виходить у прокат в один день з іншим амбітним фільмом — "Барбі", — масштабний, епічний трилер, який занурює нас у психіку виняткового американського розуму. Роберт Оппенгеймер, який народився 1904 року в Нью-Йорку в родині емігрантів з Німеччини, цікавився науковими дослідженнями з дитинства, згодом став займатися фізикою, закінчив Гарвард та ... зробив винахід, що приголомшив світ. Фільм Нолана натхнений книжкою лауреатів Пулітцерівської премії Кая Берда та Мартіна Дж. Шервіна "Американський Прометей", яка розповідає про життя та спадщину Дж. Роберта Оппенгеймера, батька атомної бомби.

Реклама

"Оппенгеймер"
"Оппенгеймер"

"Що я хотів зробити? Занурити аудиторію в розум і досвід людини, яка перебувала всередині найбільшої зміни в історії, — каже Нолан. — Подобається вам це чи ні, Дж. Роберт Оппенгеймер — найважливіша людина, яка коли-небудь жила. Він створив світ, у якому ми живемо, і змінив його на краще чи на гірше... І його історію потрібно побачити, щоб їй повірити".

Крістофер Нолан, Емілі Блант та Кіліан Мерфі на зйомках
Крістофер Нолан, Емілі Блант та Кіліан Мерфі на зйомках

За словами режисера, його бажання створити фільм полягало насамперед в ідеї дослідити страх, який хвилював вчених Мангеттенськогопроєкту (спільна робота американських та англійських вчених над створенням атомної бомби). Страх, який Оппенгеймер назвав "жахливою можливістю".

"Напередодні випробування Оппенгеймер і його команда мали справу з дуже малою ймовірністю того, що, коли вони натиснуть цю кнопку і запустять першу бомбу, вони знищать всю планету, — каже Нолан. — Не було жодного математичного розрахунку, на основі якого вони могли б повністю виключити таку можливість, якою б малою вона не була. І все ж вони натиснули цю кнопку. Це надзвичайний момент в історії людства. Саме ця мить — ключова у фільмі. І для мене. Вони ризикували всім".

На роль батька атомної бомби, навколо якого будується не тільки увесь фільм, а ще й потужний акторський ансамбль, Крістофер Нолан залучив актора, який з’явився в п’яти його фільмах (трилогія "Темний лицар", "Початок", "Дюнкерк"), але досі ніколи не грав головну роль: це ірландський актор Кілліан Мерфі, зірка серіалу "Гострі картузи". "Мені дуже пощастило працювати з чудовими акторами на початку їхньої кар’єри, і Кілліан — один із них, — каже Нолан. — Тому було чудово мати можливість взяти трубку й сказати: "Цей момент настав; це той самий момент — ти нарешті маєш зіграти у мене головну роль".

Для Мерфі цей телефонний дзвінок від Нолана був незабутнім. "Минуло 20 років відтоді, як я вперше зустрів Кріса, але навіть тоді я був фанатом, тому що я бачив Memento та Insomnia", — каже Мерфі, чия перша зустріч з Ноланом була на прослуховуванні на роль Брюса Вейна у фільмі "Бетмен: Початок", якого зрештою зіграв Крістіан Бейл. Кілліану Мерфі тоді дісталася роль Страшили у трилогії.

"Оппенгеймер"
"Оппенгеймер"

"Але я не очікував, що він подзвонить і попросить мене зіграти Оппенгеймера. Але Кріс це зробив. Коли я відірвався від телефону, я просто сидів, приголомшений. Мені дуже пощастило. А потім ми взялися до роботи".

Привабливість і складність ролі Оппенгеймера, каже Мерфі, полягала в тому, щоб віддати належне неймовірному інтелекту фізика, а також моральній боротьбі, яка точилася всередині нього. "Ми прагнули показати складність Оппенгеймера, оскільки він не був простою людиною, — розповідає актор. — Ніхто з людей у цьому фільмі не є простим. Мати такий величезний інтелект — це може бути тягарем; такі люди живуть у зовсім іншій площині, ніж ми, прості смертні, і це приносить свої ускладнення та проблеми в їхнє особисте та моральне життя". Мерфі зазначає, що під час знімань фільму йому постійно здавалося, що його персонаж "ніби танцює між краплями дощу" через моральні вибори, які має робити, працюючи над розробкою ядерної бомби.

Щоб підготуватися до ролі, Мерфі прочитав "Американського Прометея" та кілька інших книжок, а також годинами дивився кадри з лекціями та інтерв’ю Оппенгеймера. Ще однією складною задачею було відтворити характерний вигляд Оппенгеймера: його пильний погляд, його поставу, його трубку, його капелюх. Над образом Мерфі працював разом з Ноланом і дизайнером костюмів Еллен Міронік. "Я не намагаюся справити враження, ніби я став Робертом Оппенгеймером повністю", — каже Мерфі. "Це Оппенгеймер, "отриманий" від Оппенгеймера, якого ми бачимо в історичних матеріалах, і Оппенгеймера, якого я зустрів у сценарії Кріса. Це був тривалий процес досягнення синтезу репрезентації та інтерпретації".

Окремою задачею для актора було познайомитися ближче зі світом ядерної фізики. Він, зокрема, консультувався з відомим фізиком КіпомТорном, щоб отримати уявлення про цю науку. Але він зізнається, що не тиснув на себе, щоб повністю зрозуміти всю науку та філософію, які так легко давалися генію Оппенгеймеру.

Роберт Оппенгеймер
Роберт Оппенгеймер

"Більшість населення взагалі не думає про ці складні питання: людське існування, структуру світу та наше місце у Всесвіті так, як це робив Оппенгеймер — через призму квантової механіки з її хитросплетіннями, — каже Мерфі. — Отже, для мене було б марно витрачати шість місяців, намагаючись усе це зрозуміти. Наш фільм — це величезна історія науки, але вона розказана дуже по-людськи. Це не урок історії, він не дидактичний чи директивний, він не говорить людям: "Цьому ви повинні навчитися з цього". Але цілком очевидно, що люди можуть проводити паралелі та розмірковувати про те, що відбувається у світі сьогодні". Актор впевнений: створення фільмів, які спонукають до роздумів і тренують нас, є надважливим сьогодні, і саме Крістоферу Нолану вдається робити це в цікавий і провокативний спосіб".

"Оппенгеймер"
"Оппенгеймер"

Окрім Мерфі, в "Оппенгеймері" знялися ще кілька потужних акторів. Так, дружину фізика Кетрін Оппенгеймер зіграла Емілі Блант. Кетрін була біологинею та ботаніком, шлюб з Оппенгеймером був для неї третім, разом вони мали двох дітей. Протягом тих років, коли Оппенгеймер працював над Мангеттенськимпроєктом, Кітті боролася з невдоволенням материнством, своєю самотністю та різними залежностями.

Окрім Блант, ансамбль доповнюють такі зірки: лауреат премії "Оскар" Метт Деймон з'явиться в ролі Леслі Гроувза, директора "Манхеттенського проекту"; Флоренс П'ю, грає психіатра Джин Тетлок, тоді як Рамі Малек — Девіда Хілла, фізика-експериментатора. Зануритися у дивовижний світ Оппенгеймера можна буде вже з 20 липня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.