До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Вітні. Я хочу танцювати з кимось": як знімали фільм про Вітні Г’юстон

З 22 грудня в українських кінотеатрах можна побачити історію життя та успіху однієї з найвідоміших співачок сучасності — Вітні Г’ юстон. Працювали над стрічкою автори популярного фільму "Богемна рапсодія" про Фредді Мерк’ юрі.

Про що фільм

6 нагород "Ґреммі", 15 премій "Billboard Music Awards", 170 мільйонів екземплярів проданих записів, мільйони фанатів, статус авторки найкращої любовної пісні всіх часів — усього цього замало, щоб описати Вітні Г’юстон. Кар’єра артистки розпочалася у 1980-х, коли під час виступу в одному з клубів Нью-Йорка її помітив агент рекорд-лейблу Arista Records. Це було 1983-го, а вже за три роки альбом Whitney Houston очолив чарт Billboard 200 й розлетівся по світу в кількості 13 мільйонів копій. Захоплена публіка шаленіла від голосу співачки в п’ять октав і щирості, яку Г’юстон дарувала зі сцени. Саме її біографія й дуже непроста доля лягли (нагадаємо, співачка померла в 48 років, вона страждала від алкогольної та наркотичної залежності) в основу стрічки "Вітні. Я хочу танцювати з кимось".

Реклама

Робота над байопіком тривала два роки. Музичний продюсер стрічки — один з найвпливовіших людей в індустрії Клайв Девіс, який був для артистки не просто продюсером, а немов батьком. "Вітні Г’юстон, мабуть, була найвидатнішою артисткою сучасності", — каже продюсер. Девіс — 90-річний керівник звукозаписної компанії, який відіграв важливу роль у кар’єрах таких світил, як Дженіс Джоплін, Брюс Спрінгстін, Pink Floyd та незліченної кількості інших.

Взагалі навколо фільму зібралася потужна команда. Так, режисерка стрічки — Касі Леммонс, яка спеціалізується на біографічних історіях про відомих жінок і зняла популярний серіал "Мадам Сі Джей Вокер". Сценарист і співпродюсер стрічки — Ентоні Маккартен, який працював над фільмом "Богемна рапсодія" про Фредді Мерк’юрі.

Команда стрічки поставила перед собою амбітне завдання — розповісти про те, як Вітні стала культовою співачкою й про те, як вона насправді любила музику. Адже, на їхню думку, для шанувальників Г’юстон історія Вітні ніколи не була розказана по-справжньому. Шанувальники бачили багато фільмів, які нібито "розказують усе", включно зі стрічками 2015 та 2018 року, але обидва ці проєкти розчарували шанувальників і найближчих людей. Жоден не аналізує та не показує найважливішої частини життя Вітні — її музики — натомість обидва зосереджуються на непристойних заголовках, які приховали справжню Вітні, вважають автори байопіку.

Зокрема, продюсер Клайв Девіс каже: "Мета цього фільму — показати Вітні повністю. Ми не мали на меті приховати смертельного впливу наркотиків — те, як вони призвели унікальну людину до передчасного трагічного кінця. Але також хотіли показати великий талант — те, чому її насправді любили".

Хто грає Вітні Г’юстон

Відповідальну роль довірили британській актрисі Наомі Екі, яка, за її власним зізнанням, не уявляє свого життя без музики Вітні Г’юстон. "Я навіть не знаю, як це описати — Вітні просто завжди була поруч, завжди була присутньою в моєму житті", — каже вона. "Кожне весілля (або похорони), кожні хрестини, день народження, караоке, коли я одна, коли я з друзями. Я навіть не можу пригадати, коли вперше почула її музику. Вона просто завжди присутня".

Наомі Екі 30 років, вона відома роллю в серіалі Netflix "Кінець чортового світу", за який дістала премію BAFTA. Цього року вона знялась у режисерському дебюті Зої Кравіц Pussy Island і в стрічці "Мікі 17" лауреата "Оскара" Пон Чжун Хо разом з Робертом Паттінсоном, Тоні Коллетт, Марком Руффало.

"Вітні. Я хочу танцювати з кимось" — ще одна яксрава робота молодої акторки цього року. Цікаво, що на роль її затвердили після того, як вона виконала культовий сингл "I Will Always Love You". Саме це переконало продюсерів, що британська актриса — найкраща кандидатура на роль Вітні.

Роль музичного продюсера Клайва Девіса зіграв номінант на премію "Оскар" Стенлі Туччі. Цікаво, що сценарій стрічки здебільшого ґрунтується на згадках про Вітні саме Девіса, адже вони співпрацювали багато років, створили разом сім альбомів, і продюсер був для Г’юстон як батько. Боббі Брауна, коханого співачки, який вважається втіленням образа поганого хлопця зі світу R&B 90-х, грає актор Ештон Сандерс.

Як вдалося відтворити культові сценічні образи Вітні Г’юстон

Шанувальники артистки знають: спостерігати за її образами — окрема насолода, адже за гардеробом юної й зухвалої Вітні можна сміливо вивчати моду 1980 років та пізніших періодів. Ось вона забирає ще одну нагороду American Music Awards в атласному костюмі відтінку фуксії, ось приміряє класичний зразок power suit з окресленими плечима, а ось від неї не відвести погляду в розкішній струмливій сукні відтінку ультрафіолету...

Над образами фільму працювала художниця костюмів Шарліз Антуанетта Джонс. Вона зізнається, що команда прагнула розрізняти виконавицю Вітні Г’юстон і приватну особу, яку друзі називали Ніппі. "Ми чули, як люди казали: "Ніппі була однією людиною, а Вітні була тією, ким вона була на сцені", — згадує вона. "Я хотіла показати це у фільмі. Вона була дівчиною з Нью-Йорка; їй подобався вуличний одяг і спортивна мода, а не просто гламурні сукні".

Образ Г’юстон — публічної виконавиці змінювався згодом у міру того, як до неї приходив успіх. "Коли вона починає, ви все ще відчуваєте вплив 70-х, але коли вона стає іконою попмузики й моди та заробляє всі ці неймовірні гроші, все стає набагато ефектнішим", — каже художниця костюмів. "Вона полюбляла ефектні плечі, блискітки, яскраві кольори, великі сережки. Це найяскравіше виявляється в 90-х, зокрема, в її костюмах Versace, які я додала у фільм, тому що для мене це втілення 90-х. А потім, у 2000-х, ми бачимо, як вона дорослішає й змінюється, і змінюється не в найкращий бік, але водночас зберігає почуття гідності, і я намагалася показати це через костюми".

Серед найцікавіших образів, які відтворили для стрічки, є такі: жакет-болеро Г’юстон з концерту з нагоди 15-ї річниці Arista Records, де вона виконала "I Wanna Dance with Somebody"; блискуча, срібляста, фактурна сукня з бантом, у якій вона з’явилася в кліпі на пісню "How Will I Know"; сукня, яку Наомі Акі називає образом "Королеви Нефертіті" — для виконання "I Will Always Love You" на Concert for a New South Africa; сукня з усипаними кристалами рукавами, яку Г’юстон одягла для виконання "Impossible Medley".

Про макіяж та зачіски

Важливу роль в образі Вітні відіграла її зачіска. "Імідж Вітні був невіддільною частиною її життя — її публічної персони та її особистого життя", — каже режисерка стрічки. "Це допомогло створити ілюзію — і вона по-справжньому любила змінювати свій образ".

Щоб відтворити зачіски артистки, художники виготовили для фільму 30 перук — від тих, що імітували натуральне волосся Г’юстон, до тих, що втілювали зачіски часів її слави: зокрема, культові зачіски 1980 років з вихором дрібних кучерів, шовковисті текстуровані локони 1990-х та яскраві укладки 2000 років з кольоровим пасмами.

Щоб відтворити макіяж Г’юстон, художниця гриму Тіза Говард використала навички, яких навчила її наставниця Роксана Флойд — візажистка Г’юстон з 1990 років і до самої смерті співачки.

Наскільки добре впоралася команда фільму з непростим завданням відтворити на екрані неперевершений образ геніальної Вітні Г’юстон — побачимо після перегляду фільму "Вітні. Я хочу танцювати з кимось", що виходить у прокат 22 грудня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.