До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Звідки взялася родина Адамсів

24 жовтня в український прокат вийшла "Родина Адамсів" – новий мультфільм про пригоди чарівної готичної сім'ї, яку обожнює весь світ ось уже 80 років. Звідки взялися Адамси і хто їх придумав, розповідає Vogue.ua.

Кадр з фільму "Родина Адамсів", 1991

Ексцентричний вусатий мільйонер Гомер з яскравим іспанським темпераментом, його сексуальна блідошкіра дружина Мортисія з ідеальною поставою, їхня меланхолійна донька Вендзі (Вендздей) з чорним гумором і її добродушний, невгамовний брат Пакслі – сім'я Адамсів міцно засіла в світовій культурі і навіть стала ім'ям прозивним на позначення якоїсь ексцентричної божевільної родини. Сім'ю придумав американський художник-карикатурист Чарльз Адамс: якщо розглянути портрет цього статного високого брюнета, він навіть схожий на Гомера Адамса.

Реклама
Чарльз Адамс

Все почалося ще в дитинстві: Чарльз виріс у Нью-Джерсі, на вулиці В'язів, у старовинному вікторіанському особняку. Любив гуляти кладовищем, лазити в занедбані особняки, яких у 1920-і роки в Нью-Джерсі було чимало. Малювати комікси почав ще в школі, а 1933 року, в 21 рік, вперше відправив свої роботи в культовий журнал New Yorker. 1938 року в журналі нарешті опублікували його комікс – і це стало роком народження на світ родини Адамсів. Вона тоді була ще безіменною: в першому коміксі художник зобразив лише ефектну худорляву жінку з комівояжером, а за її спиною – амбала в елегантному костюмі, який її охороняв. Надалі жінка стала Мортисією, а амбал – дворецьким Ларчем. Історію про родину Адамсів публікували в New Yorker довгих 50 років, до самої смерті художника 1988-го. Чарльз Адамс дав своєму дітищу власне прізвище, а в імені Мортисії зашифрував містичне походження героїв: з англійської mortician означає трунар.

Фото: New Yorker

Чарльз Адамс був талановитим художником і людиною з дивовижним смаком, тому його сім'я – модники і естети: вони розкішно одягнені, батько родини курить дорогі цигари, у них ефектна автівка. Для художника комікси про родину Адамсів стали певною сатирою на класичну американську сім'ю – багату, респектабельну, успішну, що викликає заздрість у сусідів, але яку впринципі думка оточення мало хвилює. У них розкішний дім – готичний особняк, натхненний власним будинком письменника в Нью-Джерсі, прикрашений за прикладом його квартири в Нью-Йорку – Адамс любив старовинну зброю, лицарські обладунки і антикваріат.

Біографи описували Адамса як "добре одягненого, ввічливого чоловіка з сивим зачесаним назад волоссям і ніжними манерами". Під час публічних виходів Адамс супроводжував таких знаменитих жінок, як Грета Гарбо, Джоан Фонтейн і Жаклін Кеннеді; приятелював з Гічкоком і Реєм Бредбері, був тричі одружений (весілля з третьою дружиною ексцентричний художник зіграв на кладовищі для тварин).

Фото: New Yorker

1964 року на каналі ABC вийшов перший серіал "Родина Адамсів", що тривав два роки. Але по-справжньому культовим втіленням Адамсів став однойменний фільм 1991 року режисера Баррі Зонненфельда (за чутками, спочатку його мав знімати Тім Бартон). Образи з цієї стрічки стали канонічними, але далися непросто. Так, акторка Анжеліка Г'юстон, яка зіграла Мортисію, весь час носила складний корсет, що затягував її талію до осиних розмірів, а гримери щодня протягом 100 днів зйомок клеїли їй спеціальні накладки на повіки, щоб зробити мигдалеподібну форму очей.

Класичним образом стала і Крістіна Річчі в ролі Уендздей: моторошна маленька дівчинка з блідим обличчям і косичками. Божевільного дядька родини Фостера зіграв Крістофер Ллойд. Бюджет у стрічки був чималий – так, тільки 100 тисяч доларів знадобилося для будівництва готичного особняка. Фільм отримав безліч номінацій: "Оскара" за найкращі костюми, "Золотий глобус", Сатурн і BAFTA. 1993 року представили другу частину фільму "Моральні цінності родини Адамсів".

Новий мультфільм "Родина Адамсів" озвучив чудовий акторський склад: Мортисію – Шарліз Терон, Гомеса Адамса – Оскар Айзек, а Уендздей – Хлоя Грейс Морец. Автор сценарію – Памела Паттлер, яка працювала над мультфільмом "Труп нареченої" Тіма Бартона. За сюжетом усі Адамси мешкають у сімейному особняку на честь ініціації Пакслі, але їхню ідилію намагається зруйнувати сусідка родини – штучна білявка-телеведуча Марго Нідлер. Це смішний, добрий мультфільм, який створить чудовий настрій перед Геловіном.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.