До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Оскар 2019: 5 найкращих мультфільмів

Рівно через тиждень, 24 лютого, в Лос-Анджелесі відбудеться церемонія "Оскар". Напередодні Vogue.ua розповідає про п'ять найкращих мультфільмів минулого року, один з яких отримає цю нагороду. Серед них не тільки сімейна анімація, але і, наприклад, фантастичний ляльковий мультфільм "Острів собак" Веса Андерсона про цілком дорослі речі.

Вес Андерсон
"Суперсімейка 2"

"Суперсімейка 2" – нова робота Бреда Берда, одного з головних людей в сучасній американській анімації, режисера і сценариста, який придумав всіма улюблений мультфільм "Рататуй". "Суперсімейка 2" – смішна історія про сім'ю супергероїв, які рятують світ. І, що важливо, спільний проект двох гігантів анімаційної індустрії – Disney і Pixar.

Реклама
"Острів собак"

Новий мультфільм Веса Андерсона минулого року вже встиг отримати Срібного ведмедя Берлінського кінофестивалю. Не дивно: по-перше, "Острів собак" неймовірно винахідливо знятий, по-друге, в історії про Японію майбутнього, де всі домашні тварини вигнані на острів-смітник, багато подвійних сенсів. "Це весела лялькова трагедія, простір якої Андерсон вміло перетворює в територію дивного, інфантильного бунту дітей і самурайства псів. Замість фермерських угідь – вигадана і дуже оруеллівська Японія щодо близького майбутнього", – пише про фільм кінокритик Андрій Алферов. У центральних героїв голоси перших осіб американського кіно, що входять в найближче оточення Андерсона: від Тільди Свінтон, Гарві Кейтеля і Джеффа Голдблюма – до Грети Гервіг і Білла Мюррея. А ще оскароносна Френсіс Макдорманд, Едвард Нортон, Скарлетт Йоганссон і сама Йоко Оно.

"Мірай з майбутнього"

Не обійшлося в списку номінантів і без традиційно сильної і філософської японської анімації. "Мірай з майбутнього" – це робота популярного в Японії режисера Мамору Госода, який зізнався, що придумав сценарій, поки спостерігав за своєю власною сім'єю. У центрі історії – 4-річний хлопчик Кун, який переживає через появу нового члена в сім'ї – молодшої сестри.

"Ральф-руйнівник 2"

У Штатах серія мультфільмів про Ральфа вже давно стала культовою. Це мультфільм, який дотепно проходиться по поп-культурі – ігровій чи сучасній. І якщо перша частина "Ральфа" присвячена дев'яностим та культурі гральних автоматів, то друга орієнтована на мілленіалів. За сюжетом, Ральф вирушає в подорож по Інтернету, щоб купити щось на eBay – і потрапить в море колотнеч, де намагатиметься зрозуміти правила цього світу.

"Людина-павук: через всесвіти"

"Мене звуть Пітер Паркер. Моя історія проста. Я врятував місто, закохався. А потім рятував місто знову, і знову". Правда, у новій анімації "Людина-павук: через всесвіти" супергерой не один, а два – Пітер Паркер і Майлз Моралес. А потім їх стає ще більше: за сюжетом, якийсь суперколайдер відкрив паралельні всесвіти, з яких з'явилося багато "павуків": Гвен Стейсі, Нуарний павук. Вони не знали один про одного, і трохи шоковані, але героям потрібно об'єднатися, щоб їх всесвіти не зникли назавжди. Великою помилкою буде думати, що "Людина-павук" – мультфільм виключно для підлітків: у режисерів Боба Персікетті, Пітера Ремзі і Родні Ротмана вдався один з найсильніших фільмів за коміксами за останні роки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.