До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Новорічні фільми для скептиків

Як завжди в новорічні свята, світ розділився на безтурботних щасливців, які прикрашають ялинку, і на буркунів, які роблять це неохоче. Редактор, який пише цей текст, належить до другої групи людей, і саме тому пропонує вам переглянути новорічну добірку фільмів для скептиків.

Кадр із фільму "Поганий Санта"

"Дуже Мюрреївське Різдво"

Реклама

Ми почнемо з Білла Мюррея та його Різдва, яке одразу налаштує вас на скептичний лад, бо немає більшого циніка в кіноіндустрії, ніж старий Білл. У фільмі Софії Копполи для Мюррея все йде не так: різдвяне шоу, ведучим якого має бути актор, може зірватися через снігопад у Нью-Йорку. Якщо уявити, що Білл — це ви, а його негаразди із шоу — насправді ваша метушня перед святами, то ласкаво просимо проводити паралелі й млосно міркувати про тлінність буття, стоячи біля вікна в безглуздому обручі з оленячими рогами.

"Ласкаво просимо, або Сусідам вхід заборонено"

Ми любимо цей фільм за неповторну гру Дені де Віто і його дивне бажання підсвітити будинок найяскравіше за всіх в околиці. Хіба це не схоже на нас, коли ми намагаємося вразити святковим образом гостей на корпоративі. Кожен з нас, власне, трохи Дені де Віто. Впевнені, вам сподобається цей фільм, тому що він здатний розсмішити навіть найбільших скептиків, ну або ще раз нагадати, що новорічні свята про світло всередині, а не зовні.

"Це, блін, різдвяне диво"

Робін Вільямс у ролі батька сімейства, який скептично ставиться до всього, — хіба це не диво? Нам імпонує, по-перше, його вік, а по-друге, світогляд. Якщо говорити відверто, новорічні свята — це приголомшливий час, щоб "розкопати" непропрацьовані дитячі травми: що може бути кращим, ніж обговорення давніх образ за святковим столом — лише пасивна агресія та переїдання. Приємного перегляду!

"Пережити Різдво"

Багатий бізнесмен Дрю Летам, якого грає Бен Аффлек, хоче купити собі різдвяний настрій і сім’ю. Зізнаємося чесно, нас теж навідували подібні думки, і якщо опиратися здоровому глузду й не розуміти утопічності цієї витівки, то чому б і ні. Іноді новорічний настрій хочеться замовити в інтернеті зі знижкою, а не шукати в собі залишки радості. Ну ви зрозуміли.

"Поганий Санта"

Біллі Боб Торнтон у ролі поганого Санти — мабуть, найулюбленіший герой для скептично налаштованої більшості. Важливо знати, що виконавчими продюсерами новорічного шедевра стали брати Коени. Сюжет такий: переодягнений у Санту алкоголік і злодій намагається з останніх сил не втратити віри в людство. В цьому нелегкому екзистенційному поневірянні йому допомагає маленький хлопчик Терман Мерман, чиї справи, як не дивно, ще гірші. Поганий Санта стає фактично батьком для хлопця, вчить його, як треба боротися за власне щастя, і мимоволі сам відкриває для себе кілька сакральних істин.

"Різдво на півдні"

На десерт ми залишили італійський фільм про старі добрі релігійні розбіжності. Звісно ж, ця робота Луки Міньєро про доброту і єдність учить поважати людей будь-яких конфесій, але подекуди трапляється надзвичайно чорна сатира. Сюжет до щему цікавий: на острові, віддаленому від материка, серед місцевих жителів немає жодного немовляти на роль Ісуса в різдвяній постанові. Єдиний вихід — позичити дитину в туніської діаспори, що сповідує іслам. Невже ви вчинили б інакше? Не думаємо. Якщо ви скептик, який любить під час свят поміркувати на тему релігії, цей фільм точно для вас.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.