До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Інший вимір: 7 найкращих фільмів-пригод в історії кіно

Жанр пригодницьких фільмів рідко сприймається як серйозне відгалуження кіномистецтва. Втім у кожному жанрі є найкращі й найгірші приклади. Vogue.ua вивчив рейтинги й зібрав сім найкращих фільмів-пригод в історії кіно. У добірці є фільми як з божевільною графікою й ностальгійним настроєм, так і ретромотиви з глибоким підтекстом.

Кадр із фільму "Назад у майбутнє"
"Сім самураїв", 1954

У цьому художньому фільмі зійшлися і глибокий підтекст, і ретромотив. "Сім самураїв" — яскравий приклад популярного японського жанру дзидайгекі, який зазвичай поєднує історичний сюжет і пригоди самураїв, неодмінно пов’язані з ефектними бойовими діями. Японський режисер Акіра Куросава зважився на експеримент, створивши захопливу картину за всіма канонами унікального японського жанру. В основі сюжету Японія XVI століття в розпал громадянської війни, коли селяни вдаються до допомоги сімох самураїв, які зобов’язані захищати народ.

Реклама
"Зоряні війни. Епізод V", 1980

П’ята частина знаменитої саги "Зоряні війни", що налічує дев’ять частин, між якими легко заплутатися, якщо ви новачок у цьому фантастичному всесвіті. У п’ятого епізоду безліч заслуг, серед яких звання найкасовішого фільму 1980 (понад 538 мільйонів доларів) і 13 місце в списку найкращих фільмів за версією IMDb. Щоб підтвердити або спростувати чутки, можна переглянути (або вперше дати шанс) хоча б цій частині, якщо вже на все, що пов’язано із цією епопеєю, забракне сил.

"Назад у майбутнє", 1985

Більше, ніж пригодницький фільм, і більше, ніж класика жанру. По-перше, це іскрометна комедія про подорож у часі. По-друге, саме в наш час цю картину від Роберта Земекіса й Стівена Спілберга можна розглядати, як вінтажну добірку найкращого з уже далеких 50-х і 80-х років. Добрий сюжет про хлопця, який потрапляє в період молодості своїх батьків, напевно, уособлює таємне бажання дізнатися "як все насправді було", з яким стикався кожен.

"Гладіатор", 2000

У "Гладіаторі" зійшлося все: легендарний сюжет, обдарований режисер, захоплива картинка. Фільм Рідлі Скотта приніс команді, яка працювала над "Гладіатором", п’ять премій "Оскар". Сюжет розгортається навколо протистояння між Марком Аврелієм і німецькими варварами, які прагнуть отримати владу над Римом. Події фільму відбуваються в 180 році н.е.

"Володар перснів: Повернення короля", 2003

Кінцева частина трилогії, знята за романом англійського письменника Джона Толкіна "Володар перснів". І хоча попередні дві частини не менш яскраві й захопливі, все ж саме в останній настає кульмінаційний момент (що логічно), коли король, що тривалий час перебував у тіні, знову бере на себе відповідальність повернути мирне життя у свій світ. Втім перстень влади, Гендольф, Фродо і його вірний друг Сем і далі намагаються пройти через всі перешкоди, попри постійні складнощі й небезпеки на своєму шляху.

"Початок", 2010

Фантастичний трилер про шпигунів, які прагнуть вселити у свідомість людей певні ідеї, використовуючи сни. Головна роль у цій пригоді через свідомість людей дісталася Леонардо Ді Капріо, а режисером фільму (ще сценаристом і продюсером) виступив Крістофер Нолан, який також є режисером саги про Бетмена, де головну роль зіграв Крістіан Бейл.

"Інтерстеллар", 2014

Ще один фільм від Крістофера Нолана вже про космос. За сюжетом група дослідників виявляє просторово-часовий тунель, який може істотно полегшити подорож у космос. До слова, це не просто цікавість, а спосіб врятуватися, тому що життя на Землі невдовзі не буде придатним для людства. У ролі головних персонажів — Меттью Макконахі, Енн Гетевей, Джессіка Честейн і Майкл Кейн.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.