До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Страшенно красиво: Люпіта Ніонго про зйомки у фільмі "Ми"

У новому фільмі жахів "Ми" оскарівського лауреата Джордана Піла Люпіта Ніонго грає свого злого двійника. Про те, чому "Ми" став фільмом її мрії – в інтерв'ю акторки.

2017 року дебютний фільм "Пастка" актора і сценариста Джордана Піла підкорив і кіноакадеміків, і глядачів. Означений як фільм жахів, насправді "Пастка" виявився соціальним трилером, розумною, неймовірно іронічною і оригінальною історією про расизм у сучасному соціумі, поданій на тлі моторошнуватих декорацій. Якщо привідкрити деталі мінімально, то сюжет побудований навколо сім'ї добропорядних інтелігентних білих – нерйохірурга, психотерапевта і їх красуні-доньки, які гіпнотизують темношкірих людей і потім роблять з ними неприємні речі. За свій дебют 2017 року Піл отримав "Оскара" і став перспективним молодим режисером.

Реклама

28 березня в український прокат преставили другий фільм режисера, теж фільм жахів. Головні герої – темношкіра сім'я, яка приїжджає на відпочинок в одне з прибережних міст Каліфорнії. Вночі в їх будинок раптово стукають, а за порогом з'являється точно така ж сім'я – їх двійники. Злі й агресивні. Тим часом новини повідомляють, що по всій країні поширюються моторошні двійники, які вбивають своїх "Господарів". Ключову роль у цій історії зіграла Люпіта Ніонго – вона грає і мати сім'ї Аделаїду Вілсон, і одночасно свого двійника, моторошну Ред. У фільмі двійників називають Прив'язані: вони носять дивні червоні комбінезони та сандалі і пройшли всю країну, щоб дістатися до своїх господарів і помститися їм за те, що ті живуть в щасті і розкоші, а двійники – у їх тіні. Соціальна драма.

"Мене буквально тягнуло в цей проект через Джордана Піла. Я обожнюю цього режисера. Якщо він захоче зняти мене в кожному зі своїх фільмів, моя відповідь "так". Я б працювала з ним знову і знову, без зволікання", – говорить Люпіта Ніонго. У Джордана Піла слава режисера, який знімає розумні жахи з потужним інтелектуальним і соціальним підтекстом. Якщо в дебютній роботі "Пастка" він говорив про расизм, то в "Ми" його головна тема, за словами самого режисера, – ксенофобія в сучасній Америці і звичка людей розділяти суспільство на "своїх" та "інших", не схожих. У фільмі Піла "несхожі" до болю нагадують біженців, що повстають проти системи.

"Після "Пастки" нам всім здавалося, що фільми Піла продовжуватимуть досліджувати расову парадигму, але в "Ми" головний монстр зовсім не раса і не колір шкіри. Це не предмет нашої розмови. Бути чорним нічим не примітно, це норма", – каже Люпіта.

Для Люпіти зйомки у фільмі "Ми" виявилися подвійною напругою. Вперше в своїй кар'єрі акторка грала одночасно двох дуже різних персонажів: впевнену Аделаїду і агресивну, хитру, скривджену Ред. "Як не дивно це звучить, одна роль допомагала мені впоратися з іншого", – говорить Люпіта. – Вони діаметрально протилежні і немов були "адвокатами" один для одного. Напевно, "Ми" став найскладнішим моїм фільмом після "12 років рабства". Здається, під час зйомок я вичерпала весь ліміт гнучкості"...

Варто сказати, що до промо-туру фільму Люпіта Ніонго поставилася творчо. Образи, які акторка вибирає для червоних доріжок, вторять моторошнуватому настрою фільму: то Люпіта вставить червоні лінзи, то одягне на голову прикрасу, що нагадує ножиці, то з'явиться на інтерв'ю в червоному комбінезоні. Ще один доказ, що роль у стрічці "Ми" стала для Люпіти особливим досвідом.

За матеріалами Vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.