До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Оскар-2021": хто така Марія Бакалова — зірка фільму "Борат-2"

Молода болгарська актриса Марія Бакалова — зірка комедії "Борат-2" і одна з головних претенденток на "Оскар". Розповідаємо, що потрібно знати про дебютантку.

Для своєї рідної країни 24-річна актриса Марія Бакалова — вже переможниця. Завдяки успіху фільму "Борат-2" Бакалова стала першою актрисою з Болгарії, яку номінували на престижні кінопремії — це і "Оскар", і "Золотий Глобус", і BAFTA. 25 квітня Бакалова боротиметься за статуетку, про яку мріє будь-який, навіть найдосвідченіший актор, а разом з нею в номінації "Найкраща актриса другого плану" представлені кращі з кращих — Гленн Клоуз, Олівія Колман і Аманда Сейфрід.

Реклама
Марія Бакалова на онлайновій церемонії вручення премії Critics 'Choice Awards

Бакалова народилася в Бургасі, одному з найбільших міст Болгарії, там закінчила національну школу мистецтв, а згодом — Національну академію театрального та кіномистецтва імені Крастьо Сарафова. Диплом дівчина дістала у 2019, і вже за кілька місяців після випуску полетіла в Штати на знімання "Бората" — головного фільму у своїй кар’єрі на цей час. У комедії "Борат-2" вона зіграла 15-річну Тутар Сагдієву, дочку Бората Сагдієва, головного героя однойменного фільму — безталанного казахського журналіста, який вирушає до Америки, щоб вручити подарунок віцепрезидентові США Майклу Пенсу (журналіст має намір подарувати йому мавпу й потрапити до кола близьких осіб нового президента Штатів — Макдональда Трампа (так, "Борат-2" — це жорстка сатира)). Режисер стрічки, автор ідеї та виконавець ролі Бората — Саша Барон Коен, що вже давно увійшов в історію сучасного кіно як один з найяскравіших коміків сучасності. Однак треба визнати, що актриса Марія Бакалова в комедійному таланті йому не поступається. За сюжетом фільму, дівчина разом з батьком подорожує Америкою, допомагає йому в його спробах дістатися до віцепрезидента. До речі, коли мавпа, яку хотіли подарувати політикові, зникає, саме дочка має стати "подарунком" президенту Америки від казахського журналіста...

Кадр із фільму "Борат-2"

Про те, як їй дісталася роль у стрічці "Борат-2", Марія докладно розповіла в інтерв’ю американському Vogue. Про пошук претендентів акторка дізналася з Facebook — в оголошенні було написано, що це прослуховування для загадкового голлівудського фільму і що шукають східноєвропейську актрису на головну роль. "Я подумала: це справжнє прослуховування? Чи мене викрадуть? — каже Бакалова. — Якщо є роль для східноєвропейців, це зазвичай повія або мафіозі з двома або трьома рядками тексту, а не багатошаровий персонаж, який буде на екрані більшу частину фільму". За кілька місяців Марія вже летіла до Лондона на зустріч із Сашею Бароном Коеном — і тут зрозуміла, що все це по-справжньому.

Кадр із фільму "Борат-2"

Для тих, хто ще не переглянув фільму, важливо зазначити, що "Борат-2" — це мок’юментарі, тобто псевдодокументалістика. Саша Барон Коен — майстер цього жанру, що висміює в картині політичний устрій сучасної Америки, корупцію, ксенофобію і сексизм. Деякі сцени фільму справді знято в документальному ключі, за допомогою прихованої камери, і їхні учасники не знали, що ці кадри пізніше ввійдуть до фільму, який побачить увесь світ. Саме такою стала сцена з Марією Бакаловою і реальним персонажем — Руді Джуліані, юристом і радником Дональда Трампа. Бакалова в образі своєї героїні Тутар Сагдієвої домовилася про зустріч із Джуліані в готелі, щоб взяти в нього інтерв’ю, а після запропонувала політикові продовжити спілкування в інтимніших умовах у кімнаті готелю, щоб спровокувати його, і той погодився. Ця сцена увійшла до фільму — її було знято за допомогою прихованої камери.

Кадр із фільму "Борат-2"

Успіх "Бората-2" й номінації на премії "Оскар" і "Золотий глобус" привернули увагу до молодої актриси. Нині вона перебуває в Лондоні на зніманні фільму Джадда Апатоу, після цього повернеться до США, щоб взяти участь у зніманні фільму жаху. Що ж, життя болгарської актриси, яка ще кілька років тому, за її власним визнанням, і не могла мріяти про Голлівуд, бо актриси зі Східної Європи ніколи не досягають там великого успіху, дуже змінилася після того прослуховування через Фейсбук. "Це були американські гірки, — каже Бакалова. — Я навіть не знаю, як це описати. Я завжди була мрійниця, але всього цього я й уявити не могла".

До того як потрапити у фільм Саші Барона Коена, актриса знімалася в кількох болгарських фільмах, а також грала в театрі, тож недосвідченою її назвати не можна. У розмові з журналістом Vogue USA вона визнає, що ніколи не боялася складних ролей. "У мене дуже серйозне минуле. Я грала вагітну дівчинку-підлітка, підлітка з психічним захворюванням, підлітка з ВІЛ, підлітка, що шукає сексуальних стосунків зі своїм батьком. Комедія — не мій світ, тому було так захопливо, коли Саша сказав, що я смішна. Може, це просто тому, що я незграбна й дивна...".

Тим часом дебютантка вже занурилася у вир своїх перших червоних доріжок, хоч через пандемію й обмеження вони й не такі масштабні, як це було раніше. У квітні для церемонії вручення премії BAFTA вона вибрала сукню Armani, а буквально за два тижні до цього з’явилася у вбранні Dior на церемонії SAG Awards. Можна припустити, перші модні контракти талановитої болгарської актриси не за горами.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.