До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про фільм "Пітер Пен і Аліса в Країні Чудес" з Анджеліною Джолі

В українському прокаті стартувала казка "Пітер Пен і Аліса в Країні Чудес" з Анджеліною Джолі. Її режисерка, лауреатка "Оскара" Бренда Чапман розповіла vogue.ua про те, яке це — створювати казки.

"Пітер Пен і Аліса в Країні Чудес"

Біографія Бренди Чапман — одна з найзахопливіших у Голлівуді. Майбутня лауреатка премії "Оскар" почала кар’єру у Walt Disney Feature Animation, де працювала над фільмами як художниця й сценаристка, що допомагає "відполірувати тексти". Серед її робіт для Disney — легендарні "Красуня і Чудовисько" і "Король Лев". Чапман допомогла своєму колишньому босу в Disney Джеффрі Катценбергові запустити DreamWorks Animation і стала першою жінкою, яка зняла анімаційний фільм для великої голлівудської студії. Ідеться про один з головних гітів кінця 90-х — "Принц Єгипту", що здобув премію "Оскар" за найкращу пісню: "When You Believe" у виконанні Вітні Г’юстон і Мераї Кері. Потім Чапман приєдналася до Pixar Animation Studios, де написала й зрежисувала "Хоробре серце" та стала першою жінкою, яка отримала "Оскар", BAFTA і "Золотий глобус" за найкращий анімаційний повнометражний фільм.

Реклама

У 2020-му Бренда Чапман дебютує в ігровому кіно з фентезійним фільмом "Пітер Пен і Аліса в Країні Чудес". У фільмі знялися Анджеліна Джолі, Девід Оєлово, Дерек Якобі, Анна Ченселлор, Гугу Мбата-Роу і сер Майкл Кейн.

Бренда Чапман
Про що фільм

"Пітер Пен і Аліса в Країні Чудес" — це історія з розряду "а що, якщо?": що, якби юні Аліса й Пітер Пен були сестрою і братом до того, як почалися їхні знамениті історії? Вони живуть ідилічним дитинством, поки трагедія не спіткала їхню родину, і їм доводиться покладатися на власну уяву, щоб впоратися із цим. Мені сподобалася винахідливість сценаристки Марісси Ґудгілл, коли вона об’єднала ці дві улюблені історії, з усією повагою до суті їхніх характерів і пригод, і водночас створила оригінальний текст.

"Пітер Пен і Аліса в Країні Чудес"
Про виклики

Чесно кажучи, найбільшою проблемою була різниця в місці розташування. За винятком періодичних досліджень або виїздів для запису голосу, я завжди була в одному місці щодня, знімаючи анімаційні фільми. Тепер же довелося перебувати на знімальному майданчику у Великій Британії, далеко від сім’ї упродовж кількох місяців поспіль, було важко. Але насправді це не велика плата за честь розповісти цікаву історію.

Про натхнення

Я любила малювати й любила розповідати історії саме через ці малюнки. У дитинстві мультфільми Волта Діснея і Warner Bros надихнули мене на кар’єру в анімації. Я виявила, як сильно мені подобається розповідати історії через фільм — чи то анімація, чи то жива дія або і те й інше разом узяті.

"Пітер Пен і Аліса в Країні Чудес"
Про найкращу і найгіршу пораду у власній кар’єрі

Найкраща порада: дотримуйте золотого правила, просуваючись угору щаблями — ставтеся до людей так, як ви хочете, щоб поставилися до вас. Вам все одно може "прилетіти" від тих, хто цього правила не дотримує, але інтуїтивно на своєму шляху завдяки золотому правилу ви знайдете спільників. Крім того, використовуйте можливості в міру їхньої появи й обов’язково просіть те, чого хочете. Не чекайте, поки вам запропонують: найгірше, що вони можуть сказати — немає.

Найгірша порада: краще іноді промовч і не підіймай голови.

Що порадите іншим жінкам-режисерам?

Я б порадила їм дотримувати наведеної вище найкращої поради й ігнорувати найгіршої! І не боятися боротися за своє право розповідати ваші історії.

Про свій улюблений фільм, який зняла жінка-режисер

"Осідлав кита" Нікі Каро. Все в цьому фільмі ідеальне — магія, персонажі й емоції блискуче збалансовані, а картинка була приголомшливо гарною. І це було надзвичайно по-феміністськи, і водночас дуже жіночно, що буває так складно здійснити. Головна героїня не була "принцесою-воїном" — вона була просто собою, рішучою, вразливою й доброю молодою дівчиною, яка прагнула любові й визнання свого діда та долала труднощі, не зраджуючи себе, не поступаючись старшим і спільноті.

"Осідлав кита"
Які відмінності Ви помітили в галузі з моменту старту рухів #MeToo і #TimesUp?

Звісно, про жінок у цій індустрії преса тепер публікує набагато більше історій. Я отримала більше дзвінків, як і мої подруги й колеги по анімації, з нами ведуть більше розмов про можливості як в анімації, так і в ігровому кіно. Через таку пильну увагу здається, що ситуація трохи поліпшується, але багато хто з активісток абсолютно правильно зауважує, що темпи просування вперед "великої трійки питань" трохи повільні: ідеться про паритетну оплату, можливості та визнання. Не можна плутати увагу медіа з розв’язанням реальних проблем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.