До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

З Африки: 6 фактів про культовий фільм

Кинута чоловіком, Карен Бліксен опиняється в обіймах Деніса Фінча Хаттона, британського авантюриста і пілота, неймовірно чарівного. Вона зустрічає його в своєму новому будинку в Кенії. У самому серці Африки Карен намагається знайти особисте місце між кавовою плантацією, непостійним чоловіком та історією кохання з волелюбним чоловіком. Фільм, який об'єднав на екрані Меріл Стріп і Роберта Редфорда в 1985 році, став класикою. У цьому матеріалі vogue.ua розповідає цікаві факти про культову стрічку.

З Африки
Мерил Стрип в фильме Меріл Стріп у фільмі "З Африки", 1985

Сценарій фільму "З Африки" був написаний за мотивами автобіографії. Книгу Карен Бліксен "З Африки" випустили в 1937 році і розповідає вона про любов до британського льотчика Деніса Фінча Хаттона. Після повернення до Європи авторка опублікувала свій роман під псевдонімом Ісак Дінес. Для написання сценарію Сідні Поллак звернувся до Курта Людтке. Він уже працював з режисером над "Без злого умислу" в 1981 році. Назва "З Африки" відсилає до римського філософа Плінія Старшого, підкреслюючи особливість африканського континенту, що робить його ще більш жвавим.

Реклама
7 "Оскарів"

Фільм "З Африки", що вийшов у 1985 році, визначає епоху. Номінований на 11 "Оскарів", фільм отримав 7 з них, включаючи відзнаку за кращий фільм, кращу режисуру, кращий оригінальний саундтрек і найкращий адаптований сценарій, а також кращу операторську роботу, постановку і звуковий супровід. До цього списку нагород можна додати три "Золотих глобуса" і три премії BAFTA.

Каліфорнійські леви

Заради максимальної достовірності режисер Сідні Поллак вирішив знімати фільм між Англією і Кенією. Крім безлічі правил і обмежень, накладених кенійським урядом, що незвик приймати у себе великі американські продакшени, команда мала ще одну дилему. Сувора заборона на використання в зйомках диких тварин змусила знімальну групу імпортувати для деяких сцен левів з Каліфорнії.

Меріл Стріп — не досить сексуальна?
Мерил Стрип в фильме Меріл Стріп у фільмі "З Африки", 1985

До того, як Меріл Стріп затвердили провідною актрисою, роль Карен Бліксен писалася для Грети Гарбо. Потім Одрі Хепберн запропонували зіграти гарну і безглузду датчанку. В інтерв'ю 1997 Меріл Стріп зізналася, що режисер не був упевнений, що вона досить сексуальна для цієї ролі. "Я не знала, що це важлива складова персонажа Карен Бліксен, але це було так, і це була історія кохання. Я прийшла на прослуховування в глибокому декольте. Дешево, але спрацювало".

Атака лева

Не перейнявшись грою дублера Меріл Стріп в епізоді з левом, Сідні Поллак попросив актрису зіграти цю сцену особисто. Оскільки лев спершу не дуже реагував на те, що відбувається навколо, режисер спробував зняти його з повідця. Як тільки нашийник зняли, тварина сказилася на очах у актриси, яка спробувала відлякати її, змахнувши батогом. Сцена не могла бути автентичнішою, але Меріл Стріп вийшла з неї глибоко травмованою.

Жінки в кіно
Мерил Стрип и Роберт Редфорд в фильме Меріл Стріп і Роберт Редфорд у фільмі "З Африки", 1985

1970-ті роки були поворотним моментом в політиці і культурі. Жіночі персонажі поступово ставали різноманітнішими і менш пасивно представленими на великому екрані. Сідні Поллак сказав в інтерв'ю 1986 року: "З'являється нове розуміння і зацікавленість вивченням ролі жінок в цілому". Він додав, що, хоча його персонаж жила в 1913 році, войовничість і реалізм Карен Бліксен зробили її повністю сучасною героїнею.

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.