До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія червоної килимової доріжки

Мабуть, найвідоміша червона килимова доріжка сьогодні – це та, яку щорічно розстеляють біля театру Долбі у межах церемонії "Оскар". Але насправді для шоу її почали використовувати тільки 1961 року, а от її історія починається сотні років тому.

Постановка п'єси Есхіла "Агамемнон" 1952 року (фото: University of Cambridge)

Якщо бути зовсім точними, то багато істориків вважають, що вперше червона доріжка згадана у трагедії давньогрецького драматурга Есхіла "Агамемнон" 458 року до н.е. Першим відомим посиланням на гламурну практику розкочування червоної килимової доріжки стала саме ця п'єса, яка описувала короля (однойменного міфічного персонажа Агамемнона), що повертається додому після перемоги в битві на "багряному шляху".

Реклама
Картина Каналетто "Хода Ордена Лазні", 1749

Але головний фактор в історії червоної килимової доріжки – це її колір. Червоний протягом століть був кольором статусу і багатства. Ще в XIII столітті Папа Римський ухвалив, що тільки кардинали, найбільш високопоставлені люди католицької церкви, можуть носити червоний. Політичні діячі створили свою версію цієї ідеї в той же час, і європейські лідери почали включати червоний колір у свій гардероб як знак свого високого статусу. За межами Європи ацтекська і інкська культури Мезоамерики вважали червоний кольором, який буде носити тільки еліта, аристократія.

В основі такої асоціації була одна практична причина: ціна барвника до промислової революції XIX століття. До винаходу синтетичних барвників червоний був надзвичайно складним у створенні і відповідно неймовірно дорогим, тому і був ознакою дуже високого статусу, оскільки тільки певні люди могли дозволити собі його носити. Наприклад, ще в стародавньому Римі для виробництва фарби червоного відтінку брали молюски, а для того, щоб виготовити грам барвника їх потрібно кілька тисяч. Такий спосіб видобутку фарби був буквально на вагу золота. Тому червоний був символом неймовірного достатку.

Ілюстрація килимового верстата Murkland Ingrain у роботі, 1876

Ціна на червоний барвник почала спадати в XVI столітті після того, як Іспанія завоювала Центральну і Південну Америку. Іспанці взяли червоні барвники, зроблені способом дроблення мексиканської кошенілі, – і продали їх по всій Європі. Якщо повернутися до доріжок – незважаючи на доступність барвника, самі килими все ще залишалися досить дорогими, тому що їх потрібно було виткати вручну.

Але потім сталася промислова революція і її інновації, які включали синтетичний хімічний барвник і автоматичне плетіння килимів. Синтетичний барвник був винайдений в кінці XVIII століття і став більш поширеним у XIX-му. Раптово, до середини 1800-х років, більше не потрібно було бути частиною елітного соціального класу, щоб дозволити собі червоні тканини. Червоний килим розглядали як щось, призначене тільки для забезпечених, але тепер будь-який охочий міг купити його.

Боксер Джо Луїс і його дружина на Центральному вокзалі Нью-Йорка, 1930-і роки

Але, хоча ціна на червону доріжку знизилася, її значення, безумовно, не втратило своєї цінності. Свідоцтво цієї динаміки можна побачити в одному з найбільш широко відомих передголлівудських анекдотів на червоній килимовій доріжці. 1821 року в Джорджтауні, штат Південна Кароліна, прибуття президента США, Джеймса Монро, було ознаменовано тим, що йому вистелили червоний килим, щоб він зійшов на берег з корабля (майже як у Есхіла). З тих пір червона доріжка стала стандартним доповненням до гучних подій за участю політичних діячів.

В англійській мові є усталена ідіома red carpet treatment, яку можна перекласти як "ставлення з особливою повагою" або "звертатися по-королівськи". Вважається, що ця фраза виникла на початку ХХ століття, і не в Голлівуді, а на нью-йоркському вокзалі. Це сталося, коли запустили знаменитий експрес XX століття, який працював з 1902 до 1967 року, і міг доставити людей з Нью-Йорка в Чикаго на кілька годин швидше, ніж будь-які інші потяги. Швидкість експреса була показником міри класу і роялті – тому на Центральному вокзалі Нью-Йорка була розгорнута червона доріжка для пасажирів, що прямують до цього конкретного потягу.

Прем'єра фільму "Співак джазу", 1927

Після використання в Нью-Йорку, популярність червоної килимової доріжки досягла Каліфорнії. Вперше в Голлівуді її "розстелив" Сід Грауман. 18 жовтня 1922 року Грауман організував першу голлівудську прем'єру. Фільм, про який йдеться, називався "Робін Гуд", і Грауман, власник новоспеченого Єгипетського театру, збирався справити враження. Зрештою, фільм коштував близько 1 мільйона доларів – приголомшлива цифра в той час. Дуглас Фербенкс, зірка фільму і "перший король Голлівуду", був однією з перших зірок, які вийшли на червону доріжку.

Китайський театр, власником якого також був Грауман, приймав церемонії між 1944 і 1946 роками, але тільки 1961 року Американська кіноакадемія вирішила додати червону доріжку до своєї формули мовлення, коли перед початком вперше транслювали прибуття зірок. А тільки 1964 року, коли доріжку і церемонію транслювали в кольорі, люди могли побачити червоний під ногами зірок.

Барбра Стрейзанд, 1969

Сьогодні ж червона килимова доріжка здається невід'ємною частиною урочистих і офіційних заходів. Найграндіозніший з них – це, звичайно ж, "Оскар", на що є свої причини. Килим у театрі "Долбі" в Лос-Анджелесі, де з 2002 року проводять церемонію, тягнеться майже на 300 метрів завдовжки і 10,5 метрів в ширину. У підсумку, це більш півтори тисячі квадратних метрів матеріалу, на установку якого потрібно два дні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.