До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Режисер Ґас Ван Сент про фільм "Не хвилюйся, він далеко не піде"

30 серпня у прокат вийшов фільм "Не хвилюйся, він далеко не піде" – нова робота режисера Ґаса Ван Сента.

Ця стрічка – драмеді на основі однойменної книги мемуарів карикатуриста Джона Каллагана, виданої 1989 року. 21-річний Джон Каллаган потрапив в автомобільну аварію з вини водія в нетверезому стані, після чого прокинувся прикутим до інвалідного крісла. Незабаром він почав малювати карикатури, що стали їдкою сатирою на американське життя та завдяки публікаціям у Willamette Week отримали широке поширення. Режисер фільму – Ґас Ван Сент – володар "Золотої пальмової гілки", призер Берлінського кінофестивалю і номінант на премію "Оскар" за фільм "Розумник Віллі Гантінґ", розповів Vogue.ua про особливості головного героя, Джона Каллагана, та чому знадобилось 20 років на реалізацію фільму.

Реклама
Кадр з фільму "Не хвилюйся, він далеко не піде"
Кадр з фільму "Не хвилюйся, він далеко не піде"

"Минуло 20 років перш, ніж ми почали зйомки. Коли ти працюєш над сценарієм, тримаєш його у руках, здається, що все гаразд, скоро розпочнеться робота, тоді знову минає багато часу і з’являється враження, що це не трапиться ніколи. Рушійним моментом стала смерть самого Джона Каллагана 2010 року.

Гоакін Фенікс у ролі Джона Каллагана

Ще з 1990 року на головну роль претендував Роббі Вільямс. Я думаю, проблема в тому, що протягом 20 років, очевидно, він не міг звільнити свій час достатньо, щоб ми розпочали. З Джоном Каллаганом вони були схожими. Роббі ставав одержимим, коли починав смішити когось, він не міг зупинитись – продовжував це робити та попадав у своєрідний транс від сміху оточення незалежно від того, чи це була велика компанія чи навіть одна людина. Коли ж Джон малював карикатури – він потребував оцінки, міг просто вийти на вулицю і показувати їх людям. Каллаган міг зупинити перехожого і запитати: "Як ви гадаєте, це весело?".

Я думаю, він потребував фідбеку, але, водночас, і хотів побачити сміх. Але йому вже було недостатньо одного чи двох людей, що побачили його карикатури, він хотів більше, тому почались публікації.

2016 року на роль Джона Каллагана назначили Гоакіна Фенікса

Під час підготовки до фільму, я спілкувався з людьми, що оточували Джона у госпіталі, де він помер. Але Гоакін, він купив інвалідне крісло ще перед початком, хоч ми і не мали фінансування. Всюди працював з ним. Він сам готувався до зйомок.

Кадр з фільму "Не хвилюйся, він далеко не піде"

Сам Джон Каллаган був ірландцем – справжнім бородатим ірландцем в Америці, що кумедно тому, що він зростав незалежно від будь-яких обмежень, навіяних Ірландією. Джон був проблемною людиною, справжнім траблмейкером, більше того, вважав себе дотепником.

В сім’ї він був найстаршим сином. Разом з тим, його всиновили, тому незважаючи на прізвисько Каллаган, він відчував несхожість з чотирма іншими дітьми в домі. Знайти де саме він народжений та якої крові була його сім’я було романтичною справою, і він продовжував залишатися у постійних пошуках того, хто ж він".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.